Freepik/katemangostar
StoryEditor

Naozaj pomôže kurací vývar či vitamín C? Vedci sa vyjadrili k najznámejším (ne)faktom o chrípke

kam26.10.2021., 16:00h
Chrípka vie človeka odpísať hneď na niekoľko dlhých dní. Čím sa proti nej oplatí bojovať a čo ti vôbec nepomôže? Odpovede ti dajú samotní vedci.
Lajkuj Brainee.sk na

Na Slovensko dorazilo chladné obdobie, ktoré je typické chladnými večermi a ešte relatívne teplými dňami. Táto kombinácia však u mnohých spôsobí, že prechladnú alebo dostanú chrípku. Vtedy zvyčajne skončíme doma pod perinou a snažíme sa využiť všetky možné recepty starých mám, aby sme sa čo najskôr dali opäť dokopy.

Vitamín C, strúčik cesnaku v nose či slepačí vývar. Pomáhajú však naozaj tak, ako si myslíme? Vedci sa pozreli na šesť najčastejších presvedčení o chrípke a priniesli jasné odpovede na to, čo ti skutočne môže pomôcť. Niektoré body ťa rozhodne prekvapia.

Spôsobujú nízke teploty chrípku?

V zime sa stáva chrípka omnoho bežnejšou ako počas iných ročných období. Podobne ako iné infekcie horných dýchacích ciest, aj táto je zvyčajne spôsobená vírusom. Na myšlienke, že nízke teploty môžu spôsobiť chrípku, môže byť trochu pravdy.

Zmeny teploty totiž môžu zmeniť výstelku nášho hrdla a priedušnice, čo môže uľahčiť vírusom infikovať bunky. Hlavným dôvodom, prečo sme však v zime častejšie chorí, je však trávenie väčšieho času vo vnútri, bližšie k iným ľuďom. Práve to je ideálne prostredie na prenos vírusov.

Unsplash/Jonas Vandermeiren

Pomáha strčiť si cesnak do nosa?

Jeden z posledných trendov na sociálnej sieti TikTok hovorí, že strúčik cesnaku strčený v nosnej dierke môže pôsobiť ako dekongestant (liek určený na zmiernenie zdurenia nosnej sliznice, pozn.). Vedci však upozorňujú, že upchanie nosnej dierky však blokuje tok hlienu, takže keď sa odstráni, hlien kvapká alebo dokonca vyteká z nosa.

​Ten však nielen pomáha zachytávať a odstraňovať patogény, ale obsahuje aj protilátky a môže znížiť infekčnosť a šírenie vírusov. Okrem toho cesnak obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu dráždiť nos, nehovoriac o tom, že čokoľvek napchaté v nosnej diere môže spôsobiť problémy a viesť ku krvácaniu.

Cesnak v nose naozaj nepomáha a môže byť škodlivý. Samotná konzumácia cesnaku však má pozitívny vplyv a posilňuje imunitu. Treba však zvoliť správny spôsob a cez nosnú dierku to rozhodne nie je. Vyskúšaj ho napríklad surový na hrianke.

Unsplash/Alexander Lyubavin

A čo bylinné prípravky?

Výrobcovia rôznych bylinných prípravkov tvrdia, že buď zabraňujú alebo urýchľujú zotavenie z chrípky. Ľudia často spomínajú echinaceu a niektoré štúdie skutočne naznačili malý preventívny účinok.

Dôkazy ale neukazujú štatisticky významné zníženie úrovne ochorenia. Kurkuma je tiež propagovaná ako preventívny liek, no neexistujú žiadne spoľahlivé dôkazy o jej účinnosti. Teplý čaj pomáha pri uvoľňovaní hlienov, netreba však zabúdať, že chrípka nie je nachladnutie a preto sám o sebe nie je liekom.

Unsplash/Annie Spratt

Môže pomôcť vitamín C?

Vedec Linus Pauling, nositeľ dvoch Nobelových cien, navrhol, že vitamín C by vo vysokých dávkach mohol byť účinnou liečbou mnohých vírusových infekcií. Ale Cochrane review, veľmi robustný systém, v ktorom výskumníci hodnotia rôzne dôkazy, zistil, že vitamín C nezabránil chrípke.

U niektorých ľudí ale môže výrazne skrátiť jej trvanie. Keďže doplnky vitamínu C v množstve približne 200 mg denne sa považujú za nízkorizikové, niektorí naznačujú, že je to rozumná stratégia na skrátenie účinkov chrípky.

Unsplash/Diana Polekhina

A čo taký vitamín D?

Vitamín D sa zmenil zo slnečného vitamínu spojeného so zdravými kosťami na znižovanie rizík súvisiacich so všetkým, od srdcových chorôb a cukrovky až po vírusy. To zahŕňalo veľký záujem o vitamín D ako spôsob, ktorý nám pomáha bojovať proti chrípke a nedávno aj ochoreniu COVID-19.

Laboratórne experimenty ukazujú, že vitamín D je dôležitý pri podpore imunity a je rozhodujúci v boji proti vírusom. Problém môže byť v tom, že niektorí ľudia majú nedostatočnú hladinu vitamínu D. Slnečný svit nám umožňuje vytvárať si vlastný vitamín D - ale v zime je ho prirodzene menej. Užívanie vitamínu D cez zimu je rozumné, aby si ho mal dostatok a predišiel tak chrípke.

Unsplash/Michele Blackwell

Silný kaliber v podobe kuracieho vývaru?

Kurací vývar sa odpradávna používal na liečbu chrípky a podobne ako med môže mať určité výhody pri zvládaní symptómov. Je však nepravdepodobné, že by to malo veľký vplyv na výhru nad vírusom. Voda v polievke pomôže s hydratáciou, čo je pri nej často problém. Ako väčšina horúcich nápojov môže pomôcť zmierniť bolestivé dutiny. Existujú štúdie, ktoré skúmajú účinok na bunky nášho imunitného systému, ale dôkazy z nich nie sú ani zďaleka presvedčivé.

Unsplash/Karolina Kołodziejczak

​Žiaľ, neexistujú žiadne zázračné lieky proti chrípke. Niektoré návrhy môžu byť užitočné a vo všeobecnosti nie sú škodlivé, ako napríklad dostatok vitamínu C a D. Iné zase rozhodne nestoja za vyskúšanie a môžu byť riskantné. Najlepšie však urobíš, ak si dopraješ veľa oddychu a budeš piť veľa tekutín, vďaka čomu zostaneš hydratovaný.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 13:51