Unsplach/Martin Reisch
StoryEditor

Nie je to len rozmar, ženy sú skutočne zimomravejšie ako muži. Veda má na to dôkazy

som09.10.2021., 14:38h
Nielen ženám je väčšia zima ako mužom, ale aj samiciam iných živočíšnych druhov.
Lajkuj Brainee.sk na

Akonáhle sa v lete zapne klimatizácia, väčšina žien v office si už oblieka svetríky. S príchodom chladných mesiacov si radšej nastavujú vyššiu teplotu v izbe, zatiaľ čo ich drahé polovičky len nechápavo krútia hlavou, ako im môže byť zima.

Vyššia telesná teplota žien a rozdielny metabolizmus

Otázkou, prečo je ženám väčšia zima, sa zaoberalo už množstvo štúdií. Odpovedí je hneď niekoľko. Hoci to môže znieť paradoxne, jedna z nich je ich vyššia telesná teplota. Štúdia vedená vedcami z University of Maryland School of Medicine ukazuje, že každodenná telesná teplota žien je vyššia ako u mužov, studený vzduch tak na ich telo pôsobí oveľa viac. Ak žena užíva hormonálnu antikoncepciu, tento efekt sa zdvojnásobí.

Ďalším z dôvodov je odlišný metabolizmus žien a mužov. V časopise Nature Climate Change zverejnili štúdiu z Holandska, v ktorej píšu, že vo väčšine kancelárii v Holandsku sa nastavuje teplota klimatizácie podľa vzorca starého desiatky rokov, v ktorom sa prihliadalo okrem iných parametrov len na metabolizmus mužov. Píšu Lidovky. cz.

Ide o Fangerovu rovnicu tepelnej pohody zo 60. rokov, kedy v úradoch prevažovali muži. Ale dnes ženy tvoria polovicu pracovnej sily a väčšinou majú pomalší metabolizmus ako muži, hlavne preto, že sú menšie a majú viac telesného tuku, ktorý má mieru metabolizmu nižšiu než svaly. Štúdia ukazuje, že súčasný model môže preceňovať produkciu tepla v izbe u žien až o 35 percent.

kúrenie, radiátor kúrenie, radiátor Dreamstime

Aj samice iných druhov sú „teplomilnejšie"

Ľudia nie sú jediný živočíšny druh so zimomravými samičkami. Najnovšia štúdia uverejnená v magazíne Global Ecology and Biography ukázala, že rozdiely v pociťovaní chladu medzi pohlaviami prežívajú aj iné druhy. Podľa expertov tieto rozdiely nie sú len evolučné, ale môžu byť tiež spojené so sociologickými javmi, tak ako u ľudí aj zvierat.

Vedci zo zoologickej Univerzity v Tel Avive skúmali 13 druhov vtákov a 18 druhov netopierov po dobu takmer 40 rokov. Tieto konkrétne druhy boli vybrané, keďže sú vysoko mobilné, tým pádom sú akékoľvek geografické oddialenia medzi pohlaviami jasnejšie.

Pixabay (ilustračná)

Autori štúdie zistili, že samci uprednostňujú nižšie teploty než samice, čo viedlo k tomu, že boli od seba vzdialené i v určitých fázach počas obdobia rozmnožovania.

Ďalej uviedli, že zistenia naznačujú odchýlky v „mechanizmoch snímania tepla“ u mužov a žien. Doktor Eran Levin, spoluautor štúdie, povedal: „Naša štúdia ukázala, že tento jav nie je vlastný iba ľuďom; u mnohých druhov vtákov a cicavcov uprednostňujú ženy teplejšie prostredie ako samce a v určitých obdobiach tieto preferencie spôsobujú segregáciu medzi týmito dvoma druhmi.“

Ochrana mláďat

Priemerná denná teplota vzduchu a veľkosť tela boli tiež významnými faktormi pri vysvetľovaní oddelenia vtákov, uviedli autori.

Samice môžu tiež uprednostňovať teplejšie podnebie, aby chránili svoje potomstvo, keď je príliš mladé na to, aby regulovať vlastnú telesnú teplotu.

„Tento jav môže byť tiež spojený so sociologickými javmi pozorovanými u mnohých zvierat a dokonca aj u ľudí, v zmiešanom prostredí samíc a samcov: samice majú medzi sebou oveľa viac fyzického kontaktu, zatiaľ čo muži si udržiavajú väčší odstup a vyhýbajú sa kontaktu s navzájom.“ uzavrel.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 20:12