Obézni ľudia pravdepodobne viac trpia poruchami spánku. Chronická deprivácia spánku vedie k obezite. Toto obojsmerné riziko je pozorované vo všetkých vekových skupinách.pxhere.com
StoryEditor

Štyri dôvody, prečo priberáme. Najčastejšie zlozvyky v stravovaní Slovákov

TASR28.09.2021., 12:07h
Predpokladá sa, že až 50 % Slovákov sa nestravuje zdravo. Názor väčšiny domácností je, že jedlo si treba vychutnávať. A práve to so sebou prináša aj niekoľko zlozvykov.
Lajkuj Brainee.sk na

Každý z nás má zaužívané určité návyky, ktoré vykonáva počas dňa. Ranná káva s cigaretou namiesto raňajok, relaxačný spánok po obede či pohárik tvrdého alkoholu na pekné sny. Maličkosti, ktoré pre teba fungujú ako bodka za jedlom či dvojbodka pred jedlom. Nie každá zaužívaná rutina je však priaznivá pre tvoje trávenie.

Podľa gastroenterológov MUDr. Miloša Bubána a MUDr. Radovana Juríčka by si sa niektorým mal vyhýbať veľkým oblúkom. Pozri si rebríček najčastejších zlozvykov u Slovákov.

Nepravidelné jedenie

Odborníci už desaťročia upozorňujú na fakt, že pravidelná konzumácia jedál podporuje zdravie. Dnešná rýchla doba nás však núti zvyšovať životné tempo, a tak máme pocit, že nič nestíhame. Mnohí z nás preto zo svojho nabitého denného plánu vynechávajú práve jedlo. Výskumy preukázali, že ženy najčastejšie vynechávajú raňajky. Muži, naopak, nestíhajú obedy či večere.

Podľa gastroenterológa Miloša Bubána treba jesť vtedy, keď je človek aktívny nielen fyzicky, ale aj psychicky. Taktiež nie je dobré vynechávať jedlá počas dňa, pretože vášmu organizmu nepravidelne dodávate energiu. Pravidelným jedením v malých množstvách je zabezpečená stabilná hladina krvného cukru a predchádza sa veľkým pocitom hladu či prejedeniu.

photo-1504674900247-0877df9cc836 jedlo Unsplash/Lily Banse

Zanedbávanie príjmu tekutín

Prijatie adekvátneho množstva tekutín pomáha regulovať pohyby čriev, predchádza zápche a v kombinácii so žalúdočnými kyselinami a enzýmami rozkladá potravu. Aby jedlo prešlo našim tráviacim systémom, potrebuje telo čerpať všetky dostupné tekutiny.  

Chybou je však, že mnoho ľudí prijíma tekutiny, ktoré majú vysoký obsah cukru či kofeínu. Tieto nápoje však podľa odborníkov nemôžeš rátať medzi normálny príjem tekutín.

Fajčenie po jedle

Množstvo fajčiarov si po dobrom jedle okamžite dopraje cigaretu. Jediná cigareta po jedle má  práve vtedy rovnaký účinok ako 10 cigariet po sebe. Navyše negatívne vplýva na tvoj metabolický systém. Doktor Juríček upozorňuje, že fajčenie a alkohol v kombinácii s už tak ťažkou slovenskou kuchyňou sú najčastejšie spúšťače vzniku pankreatitídy, ale aj rakoviny pankreasu

Málo pestrej stravy a hltavé jedenie

Podľa doktora Bubána sa na Slovensku veľa ľudí, hlavne mladých, stravuje v rýchlom občerstvení, konzumuje nekvalitné veci, veľa cukru alebo veľa mastného. Do tvojho jedálneho lístka by si preto mal zaradiť ryby, olejnaté semená a orechy bohaté na omega3 mastné kyseliny, ktoré bojujú proti zápalom a vyrovnávajú nepriepustnosť čriev. Na zoznam patrí aj ryža, celozrnné pečivo, čo najviac zeleniny a ovocia, strukoviny, ktoré sú bohaté na vlákninu, vajíčka, mliečne výrobky a množstvo tekutín.

Zlozvykom, ktorý si mylne zamieňame za pýchu, je zjesť všetko čo je na tanieri, nech je porcia akákoľvek veľká. Doktor Bubán radí, aby si sa pri konzumácii vyhýbal rýchlemu a hltavému jedeniu. Jedlo je dôležité dostatočne premiešať slinami, a dobre spracované ho posunúť cez pažerák do žalúdka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 10:11