Troška troska
StoryEditor

TROŠKA TROSKA: Každý vek má svoje čaro, aj keď som vo veku matky Kevina McCallistera

Troška troska20.12.2021., 07:03h
Ako sa pozerať na vek, keď reklamy z neho robia strašiaka?
Lajkuj Brainee.sk na

Mám tendenciu dávať svoj vek do kontextu s rôznymi ľuďmi. Väčšinou sa jedná o celebrity, historické osobnosti alebo fiktívne postavy.

Moje dospievanie poznačil Harry Potter. Keď vyšla prvá kniha, bol som v podobnom veku ako Harry. Keď som končil strednú školu, stotožňoval som sa s Holdenom Caulfieldom z knihy Kto chytá v žite. A potom na vysokej škole som sa dostal k reality show Simple Life, aby som si medzi životné vzory zaradil aj Paris Hilton.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený hot princess (@paris2000s)

Čas je ale neúprosný a moje vekové míľniky sa pohybovali v kontexte Priateľov, Ježiša Krista a Sexu v meste. A najnovšie som si uvedomil, že mám 36 rokov a som vo veku matky Kevina McCallistera z filmu Sám doma 1. Toto uvedomenie zabolelo.

S pribúdajúcim vekom sa spájajú isté momenty. Prvý moment uvedomenia nastal, keď ma malé deti vo vchode začali zdraviť: „Dobrý deň.“ Potom si v trafike prestali pýtať občiansky pri nákupe cigariet a alkoholu, niekto ma nazval ujom a najväčší kompliment, ktorý sa mi dostane, je oslovenie „mladý muž“. Tento rok som dostal správu od produkčnej, aby som si kúpil jeden nemenovaný bulvárny denník, lebo vyšiel článok o mojom frajerovi a mňa v ňom označili za staršieho muža. Tak som si rovno k novinám kúpil fľašu vína a škatuľku cigariet. Občiansky si nepýtali.

Hovorí sa, že každý vek má svoje čaro, ale ako keby najväčšie čaro v našej kultúre mala mladosť. Pri troche šťastia sa človek môže dostať do kategórie, keď sa povie: „Na svoj vek vyzerá dobre.“ V našich hlavách máme zakódované, že krása je o mladosti a potom nasleduje už iba relatívna krása, o ktorú treba bojovať.

Pár rokov dozadu som písal scenáre na galaprogram dermatologického kongresu. Na mieste činu sa nachádzala výstavná plocha so stánkami kozmetických firiem, ktoré predávali riešenia na zastavenie starnutia. Pre kozmetické značky je dôležité budovať si vzťahy s dermatológmi, ktorí sú experti na pokožku a ich rady ľudia berú vážne.

Ja som rady dostal, aj keď som si ich nepýtal. Počas small talkov s účastníkmi kongresu som dostal audit stavu mojej pokožky a ešte som sa dozvedel, že pod ľavým okom mám žilku, ktorú by vyriešil zákrok laserom. Dovtedy som o žilke pod ľavým okom nevedel, ale teraz keď sa pozriem do zrkadla, tak ju tam zakaždým vidím.

​Ja mám šťastie, že som muž. Ženy to majú v kultúre mladosti ešte ťažšie, lebo sú denne vystavené priamym a nepriamym feedbackom o vzhľade a musia napĺňať ideály krásy. Žena, ktorá neskrýva svoj vek, sa považuje za zanedbanú. Jeden reklamný blok stačí na to, aby si ženy uvedomili problematické oblasti a nakúpili si farby na vlasy, denné krémy, nočné krémy, séra na unavenú pokožku, roll-ony na kruhy pod očami a make-up, ktorý to všetko zamaskuje. V tomto momente je dôležité si uvedomiť, že víziou kozmetických firiem nie sú krajší ľudia, ale ekonomický zisk. A vytváranie nových neistôt je vytváranie nových príležitostí pre biznis.

Ja sám som rozmýšľal, čo mám robiť so svojimi šedivými vlasmi. Neobišli ma rady, aby som si kúpil farbu na vlasy a šediny schoval. V tomto si stále kladiem otázku, kde začína starostlivosť o seba a prichádza k strate charakteru.

Hovorí sa, že telo je chrám, ale niekedy mi riešenia na boj so starnutím prídu, ako keď si vezmete historickú budovu a zateplíte ju polystyrénom.

Míľniky starnutia nie sú iba o fyzických znakoch, ale aj o mentálnom nastavení. Kedysi sa hovorilo o mileniáloch ako o generácii, ktorej tá staršia nerozumie. Boli sme mladí a pochabí, teraz sme iba pochabí. Prišla generácia Z a ja sa teraz pohoršujem, že tým mladým nerozumiem. A to s jedným chodím.

Zaprisahával som sa, že nikdy nepoviem, že som na niečo starý. Ale to som nemal skúsenosti s TikTokom. Zrazu pozerám do aplikácie a nerozumiem, prečo niekto kopíruje videá, ktoré už niekto spravil predtým. Možno je to tým, že sa jedná o aplikáciu z Číny.

​Rovnako nerozumiem svojmu frajerovi, ako môže pozerať polhodinové videá Jeffreeho Stara, v ktorých prezentuje svoju novú kozmetiku. Podobné formáty si pamätám z detstva, ale vtedy sa to volalo teleshopping.

Možno teraz zniem ako uhundraný dedko a možno do toho štádia spejem. Koniec koncov, som vo veku matky Kevina McCallistera a tiež už mám tendenciu zabúdať veci. Ale uvedomil som si, že s pribúdajúcim vekom začínam mať viac v p**i. Svoje telo začínam mať rád, aj keď sa prejavujú známky starnutia, ktoré by ma mali desiť. Keď sa pozriem na fotky z mladosti, tak by som sa do toho zmäteného obdobia nechcel vrátiť a myslím si, že teraz vyzerám lepšie aj so žilkou pod okom a šedinami.

Rovnako sa už nepotrebujem naháňať za novými trendmi a aplikáciami, v istom momente som sa zastavil a vydal som sa opačným smerom do offlinu. Teraz si viac užívam čítania v podnikoch a živé publikum.

Starnutie niekedy pôsobí ako strašiak, keď už aj idoly z detstva starnú. Paris Hilton nedávno oslávila 40-tku a vydala sa. Ale svadobnú hostinu mala v zábavnom parku s autodromom a kolotočom. A to mi dáva nádej do života.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/troska-troska, menuAlias = troska-troska, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:14