StoryEditor

Keď duša trpí. Človeka s psychickými problémami má v rodine každý, ako o tom komunikovať?

06.10.2019, 15:30
Na Slovensku trpí duševnými chorobami 500-tisíc ľudí, 5-tisíc ľudí sa vlani pokúsilo o samovraždu, vyše 500 ľudí ju aj dokonalo.

Pacienti musia niekedy čakať na termín u lekára aj tri mesiace. Prečo, sú psychiatri preťažení?
Keď psychiater zistí, že ide o naliehavý prípad, ktorý treba okamžite riešiť, tak ho rieši, ale ak je možné ho riešiť aj neskôr, čakanie je naozaj aj tri mesiace. Jeden psychiater vybaví denne 25 až 30 pacientov, a to hovorím priemer za celý rok. Ak si z toho odpočítate dni dovolenky a ďalšie dni, keď nie je v práci, odpočítame tiež administratívu, ktorú musia psychiatri robiť, vychádza niekoľko minút na jedného pacienta.

Koľko by psychiater na pacienta potreboval?
Keď je pacient na návšteve prvýkrát, vyšetrenie s odobratím celej jeho anamnézy a vyrozprávaním všetkých problémov určite trvá niekoľko hodín.

To však vyzerá dramaticky, ak má iba pár minút.
Aj to dramatické je.

V akej oblasti psychiatrie je to najhoršie?
Veľmi vážna situácia je v detskej psychiatrii, na Slovensku je v súčasnosti v ambulanciách 43 detských psychiatrov, čo je veľmi málo. Keď sme vlani hovorili, že situácia je veľmi zlá, bolo ešte 48 lekárov, teraz ich počet znova klesol.

Priemerný vek detských psychiatrov je aký?
Skoro 60 rokov. A veľmi zlé je to aj v liečbe starých ľudí, v gerontopsychiatrii. Je málo odborníkov, ktorí majú gerontopsychiatrické ambulancie, na Slovensku by ste ich spočítali na prstoch dvoch rúk.

Bude sa to zhoršovať, keďže ľudia sa dožívajú čoraz vyššieho veku?
Obávam sa toho, lebo priemerný vek sa zvyšuje a v starobe stúpa počet duševných ochorení. Keby som hovoril len o situácii v Bratislave, tak pred časom zrušili denné gerontopsychiatrické sanatórium aj samostatné gerontopsychiatrické oddelenie, ktoré patrilo pod Psychiatrickú kliniku v Ružinove. Takže pacienti, ktorí by mali byť samostatne liečení, sú na všeobecnom psychiatrickom oddelení. Starý človek, ktorý je dezorientovaný a ľahko zneužiteľný rôznym spôsobom, je na oddelení napríklad s toxikomanmi alebo s psychotickými pacientmi správajúcimi sa nevhodne, a ďalšími. Situácia je naozaj veľmi zlá.

Ak je na Slovensku 500-tisíc ľudí s duševnými poruchami a ich počet sa ešte zvyšuje, ako to pri problémoch s nedostatkom lekárov môže dopadnúť?
Vždy sa hovoria katastrofické scenáre, kam až niečo môže padnúť. U nás pripadá na jedného psychiatra možno 20-tisíc ľudí z populácie, ale sú africké krajiny, kde je na jedného psychiatra milión ľudí. A fungujú aj tam. Zle, nemajú potrebnú starostlivosť, ale nejako existujú. Len je otázka, či toto chceme....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-17 13:00:00 - Feat.: - Title: Tom Holland či The Rock. Svaly nie sú všetko, títo slávni muži otvorene priznali, že bojujú s duševnými problémami 02 - Modified: 2023-10-12 10:41:32 - Feat.: - Title: Prieskum: Psychické problémy a stres má 77 percent Slovákov. V porovnaní s inými štátmi sme na druhom mieste 03 - Modified: 2023-08-16 12:00:30 - Feat.: - Title: Žena udusila svoje tri deti, na súde plakali aj porotcovia. Uviedla, že ich zabila, k vražde sa však priznať odmietla 04 - Modified: 2023-07-19 11:06:15 - Feat.: - Title: Depresia v slovenskom šoubiznise: Títo priznali psychické problémy aj lieky! 05 - Modified: 2023-07-10 12:00:00 - Feat.: - Title: Vojak nechcel ísť späť na front a radšej sa obesil. Rusko sa vôbec nestará o psychické zdravie vojakov
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 03:28