Lietajúce auto je už realitou. Cena je však poriadne vysoká (ilu)facebook.com
StoryEditor

Odhadli cenu lietajúceho auta. Tipni si, koľko zaň vysolíš

Radka Rosenbergová18.07.2021., 15:00h
Už teraz by si mal začať šetriť. Takýto pekelný stroj je poriadne drahý špás.
Lajkuj Brainee.sk na

Kedysi boli len sci-fi snom, dnes sa už pomaly, ale isto stávajú realitou. Možno si hovoríš, že už o niekoľko rokov budú lietajúce autá samozrejmosťou. Asi ťa musíme sklamať. Nový výskum totiž odhadol, koľko by takýto moderný prepravný prostriedok stál. A dostupné pre obyčajných smrteľníkov to rozhodne nebude.

Len minulý rok sa uskutočnil prvý úspešný let auta s posádkou v Japonsku. Testovaciu jazdu vykonala spoločnosťou SkyDrive na pozemku Toyota Test Field s rozlohou 10-tisíc metrov štvorcových, uvádza portál unilad. Vozidlo, ktoré otestovali, je známe ako SD-03 a považuje sa za najmenší elektrický model s vertikálnym vzletom a pristátím na svete.

Minulý rok predpokladali, že lietajúce autá si môžeme kúpiť už o dva roky. Najmä v Japonsku sa očakáva, že tieto vozidlá pomôžu zmierniť preťaženie ciest v krajine. 

„Lietajúce autá by sa neskôr mohli transformovať na nákladovo a časovo efektívnu metódu cestovania na krátke a stredné vzdialenosti, ktorá by v konečnom dôsledku mohla konkurovať výrobcom z oblastí automobilovej a leteckej dopravy,“ myslí si vedúci analytik spoločnosti Morgan Stanley.

Analytici spoločnosti zaoberajúcej sa investičným bankovníctvom predpovedali, že odvetvie lietajúcich automobilov by mohlo mať do roku 2040 hodnotu ohromných 1,5 bilióna dolárov. Spoločnosť SkyDrive však nie je jediná, ktorá sľubuje, že lietajúce autá budú dostupné už v roku 2023. S týmto počíta aj slovenská firma AeroMobil, ktorá vyvinula už dve lietajúce autá. 

Poskytne neobmedzenú slobodu cestovania

Patrick Hessel, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti AeroMobil, vo svojom aprílovom vyhlásení uviedol: „Úspešný výkon spoločnosti AeroMobil pri absolvovaní týchto kritických vládnych certifikačných testov prináša komercializáciu nového luxusného super športového vozidla, a to rovnako vo vzduchu, ako aj na cestách. Jeho používanie je o krok bližšie k realite.“

„Pokiaľ ide o trh v roku 2023, bude to najlepšia vec na štyroch kolesách, ktorá sa kedy komercializovala a poskytne neobmedzenú slobodu cestovania,“ dodal. 

Lietajúce auto spoločnosti Aircar koncom júna po prvý raz na svete absolvovalo let medzi dvoma medzinárodnými letiskami - z Nitry do Bratislavy Lietajúce auto spoločnosti Aircar koncom júna po prvý raz na svete absolvovalo let medzi dvoma medzinárodnými letiskami - z Nitry do Bratislavy TASR

Neuveriteľná hodnota

Určite sa pýtaš, koľko takýto výdobytok bude stáť. Nuž, aby si si ho mohol kúpiť, musíš možno šetriť aj niekoľko rokov. Podľa prieskumu vykonaného spoločnosťou Pentagon Motor Group ťa kúpa auta vyjde na 535 831 libier, čo je v prepočte 626 180 eur. 

Táto kalkulácia zahŕňa cenu samotného automobilu, poistenie, letový preukaz, náklady na skladovanie a parkovanie a tiež palivo. Ale to nie je všetko. Nesmieme zabúdať na poistenie auta. Ak si si myslel, že tvoje súčasné poistenie je drahé, tak asi zmeníš názor. Na poistku lietajúceho auta by si mohol minúť až 13-tisíc libier ročne, čo predstavuje viac ako 15-tisíc eur. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 12:55