microsoft.com, apple.com
StoryEditor

Milovníci Applu môžu závidieť. V týchto veciach Windows 11 boduje nad macOS Monterey

Miroslav Kamody28.06.2021., 15:30h
Dve aktualizácie, ktoré sľubujú obrovské zmeny pre stolové počítače a notebooky. Čo prinesie Windows 11 a macOS Monterey, a prečo vyhráva práve prvý spomínaný?
Lajkuj Brainee.sk na

Microsoft pred pár dňami predstavil novú verziu svojho operačného systému Windows, ktorý dostal označenie 11. Medzi najdôležitejšie informácie pri predstavení patrilo, že bude, rovnako ako Windows 10, zadarmo vo forme aktualizácie. 

Nainštalovať si ho budeš môcť už v októbri na väčšinu súčasných zariadení. Minimálne požiadavky sú totiž 1 GHz alebo rýchlejší procesor s 2 alebo viacerými jadrami v kompatibilnom 64-bitovom procesore alebo systéme na čipe, 4 GB RAM, 64 GB úložisko a grafika kompatibilná s rozhraním DirectX 12/WDDM 2.x.

Microsoft sľubuje, že nový operačný systém bude menej náročný na hardvér a poskytne väčšiu výdrž batérie. Systém okrem toho ponúkne vynovené menu štart, ktorý bude vycentrovaný na stred obrazovky v spodnej časti, podobne ako sú zvyknutí používatelia macOS. 

Mark Spoonauer z webu tom´s guide sa pozrel Windowsu 11 poriadne na „zúbok“ a aj ako zarytý milovník macOS od spoločnosti Apple musel skonštatovať, že závidí. A čo konkrétne? 

microsoft.sk

Práca s viacerými oknami

V macOS môžeš naraz pracovať s dvomi aplikáciami, čo človeku šetrí poriadne množstvo času. To je však všetko. Windows 11 ponúkne vylepšenú prácu s viacerými aplikáciami, ktoré si budeš môcť rozložiť podľa toho, ako ti to vyhovuje.

Jednoducho si klikneš na konkrétne rozloženie a pootváraš si aplikácie, ktoré chceš. Ide o veľkú výhodu, nehovoriac o tom, že táto funkcionalita bude podporovaná aj na dotykových obrazovkách. 

Vylepšená podpora pre dotykové obrazovky

To nás privádza k druhej výhode. Apple stále tlačí používateľov na používanie iPad Pro, Windows medzitým vylepšuje dotykovú podporu pre 2v1 notebooky.

Dočkáš sa väčšieho priestoru medzi ikonami, čo okrem iného prinesie väčšie dotykové ciele a vizuálne podnety na zaistenie a presunutie okien. Vylepšenia sa dočká aj klávesnica na obrazovke.

Nová éra hrania, pri ktorej nemá Mac šancu

Okrem ľahkého prístupu k obľúbenej službe Xbox Game Pass ponúka Windows 11 aj niekoľko kľúčových herných vylepšení, vďaka ktorým sa tie najlepšie tituly posunú na o poznanie vyššiu úroveň.

Podpora najnovšieho DirectX 12 prináša lepšie hranie s vysokou obnovovacou frekvenciou, zatiaľ čo funkcia Auto HDR prinesie lepší obraz v širokej škále hier. Pokiaľ má tvoj počítač DirectStorage, tvoje hry sa načítajú za minimum času. A to je niečo, proti čomu nemá Mac absolútne žiadnu šancu. 

microsoft.com

​​Inteligentnejšie dokovanie

Či už sa pracuješ z domu, alebo sa nachádzaš vo firme v kancelárii, pomerne často sa musíš presúvať, s čím sa spája aj dokovanie. Ak dobre vieš, o čom je reč, tak nám dáš za pravdu, že niekedy trvá, kým všetko nabehne a ty môžeš nerušene pokračovať vo svojej práci. 

Inteligentné dokovanie vo Windows 11 prinesie funkciu, vďaka ktorej sa ti po odpojení všetko pekne minimalizuje a pri následnom pripojení okamžite všetko otvorí presne tam, kde si skončil. 

Obchod s aplikáciami

Microsoft Store sa na Windows 10 veľkému úspechu netešil. To sa však vývojári pri novej verzii rozhodli zásadne zmeniť a okrem vynoveného dizajnu prišli so skvelou správou, že Android aplikácie si budeš môcť inštalovať aj do svojho počítača.

Budú tu ale isté obmedzenia - sťahovať ich budeš môcť skrz Amazon App Store. Podľa Marka Spoonauera je otázke, ako veľmi dokáže nový Microsoft Store zabodovať u používateľov, považuje ho však za lepší, pretože dáva tvorcom omnoho väčšiu slobodu pri tvorbe svojich aplikácií.

microsoft.com

Všetko nie je dokonalé

Spoonauer na záver dodáva, že macOS má veľké množstvo výhod a nechce ho iba kritizovať. FaceTime je podľa neho omnoho lepší než Microsoft Teams, ktorý bude vo Windows 11 priamo integrovaný. FaceTime však po novom prináša funkciu SharePlay, ktorý ti umožní s priateľmi sledovať filmy či počúvať hudbu synchronizovane

Samozrejme, ide o funkciu, ktorá nie je pre používateľov Windowsu dostupná, no nie je integrovaná priamo v systéme a potrebuješ na ňu webový odkaz. Proti operačnému systému od Microsoftu hrajú aj problémové aktualizácie, ktoré po inštalácii zvyčajne prinášajú viac problémov ako inovácií (samozrejme len do momentu, kým ich neopravia). 

apple.com

MacOS Monterey bude dostupný pre užívateľov taktiež v priebehu tohto roka a ponúkne vynovený FaceTime, redizajnovaný prehliadač Safari či väčšia integrácia s Universal Control. Windows 11 však disponuje omnoho väčšími výhodami, aj keď si to možno niektorí nebudú chcieť priznať. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 19:07