instagram/hayri.atak.arch.design.studio
StoryEditor

Otáčajú sa okolo vlastnej osi v súlade s morskými prúdmi. Predstavili hotely budúcnosti

Blanka Kucharovicová04.06.2021., 15:00h
Tureckí architekti prišli s novým konceptom. Navrhli ekologicko-plávajúci hotel budúcnosti so sídlom v Katare.
Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ ide o technologický pokrok, väčšina inžinierov sa zameriava na prekonanie výškového rekordu budov. Firma Hayri Atak zašla technologicky ďalej. Potom, čo začiatkom roku 2021 predstavila Squall Tower,  koncept mrakodrapu v tvare turbíny otáčajúcej sa s vetrom, ktorá by mala zdobiť panorámu Dubaja, sa najnovšie zamerala na ekologický hotel s výrobou vlastnej elektriny. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa HAADS (@hayri.atak.arch.design.studio)

Účel hotela byť ekologický

Nový Floating Ecohotel sa zrodil s jediným cieľom, vyprodukovať minimálny odpad a nepoužívať na svoju činnosť fosílne palivá. Hotel bude vytvárať veľkú časť elektrickej energie otáčaním sa okolo vlastnej osi v súlade s morskými prúdmi. Architekti sa pri návrhu hotela inšpirovali vírivkou a vodnými vírmi na vytvorenie spomínanej čistej energie. Potrebnú vodu v hoteli budú získavať tromi spôsobmi. Z dažďovej, z morskej, ktorá bude čistená a zo šedých recyklovaných vôd.

Hotelové vychytávky

Za 24 hodín sa otočí dookola, čo návštevníkom poskytne pohyblivú a stále sa meniacu panorámu výhľadov. Rozloha hotela bude 35 000 m² a bude pozostávať zo 152 izieb, vnútorných a vonkajších bazénov, sáun, kúpeľov, posilňovní a minigolfového ihriska. Zaujímavo vyriešili aj samotné vstupy do hotela. Hlavný prístup bude cez ramená hotela upevňujúce jeho konštrukciu. Návštevníci budú môcť využiť aj prístup po mori, člnmi alebo vzduchom vďaka vrtuľníkom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa HAADS (@hayri.atak.arch.design.studio)

Nájdeš ho kdekoľvek

Originalita hotela spočíva v tom, že je možné presunúť ho do akejkoľvek prímorskej oblasti na pravidelné prenajímanie. Predpokladané umiestnenie hotela je zatiaľ na pobreží Kataru. Podľa architektov ho však možno dizajnovo prispôsobiť takmer každému pobrežnému štátu. Projektové práce sú už síce už ukončené (začali sa v marci 2020),  zatiaľ nie je presne stanovený dátum dokončenia výstavby. Prvé odhady sú v roku 2025.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:56