Len 12-ročný chlapec zarobil obrovský balík peňazí na svojich digitálnych veľrybáchfacebook.com/M.News Türkiye - Siyaset ve Ekonomi haberleri
StoryEditor

Z pár stoviek na 400-tisíc! 12-ročný chlapec zarobil obrovský balík vďaka digitálnym veľrybám

Radka Rosenbergová30.08.2021., 16:00h
Benyamin Ahmed je dvanásťročný chlapec, ktorý miluje kódovanie a venuje sa mu už od útleho detstva. Vďaka tomuto koníčku je bohatší o niekoľko stoviek tisíc dolárov.
Lajkuj Brainee.sk na

Mal iba päť rokov, keď sa naučil programovať. Jednoducho sledoval svojho otca Imrana, ktorý pracuje ako webový vývojár. Začínal s HTML a CSS a pokračoval v zdokonaľovaní svojich kódovacích schopností. Neskôr sa naučil pracovať s JavaScriptom a ďalšími programami, uvádza portál cnbc

V poslednom čase však dal prednosť NFT - teda nezameniteľným tokenom, čo je jednotka dát, ktorá sa nachádza na digitálnej databáze blockchain. Každá z nich prezentuje nejakú digitálnu položku, uvádza portál techbox.dennikn.sk. Môže ísť o video, digitálny zvuk či iný súbor. NFT jednotka je unikátna, jej vlastníci môžu dokázať, že je skutočne ich. Obchoduje sa s nimi ako s nejakým digitálnym majetkom. 

„Prvýkrát som sa o NFT dozvedel začiatkom roka,“ spomína Benyamin, ktorý býva v Londýne. „Fascinovali ma, zaujalo ma najmä to, že môžete jednoducho previesť vlastníctvo NFT pomocou blockchainu.“ Z tejto technológie bol taký nadšený, že sa rozhodol vytvoriť vlastnú zbierku nezameniteľných tokenov. 

Už začiatkom leta mal prvú z nich, pozostávala zo 40 farebných pixelizovaných avatarov s názvom Minecraft Yee Haa. „Vytvoril som ich po tom, čo som strávil príliš veľa hodín hraním Minecraftu,“ hovorí Benyamin. Všetky kódoval úplne sám. Aj keď zbierku nepredal hneď v prvý deň, bol rád, že sa vďaka nej naučil pracovať s tokenmi.

Túži byť ďalším Elonom Muskom či Jeffom Bezosom

V júni sa pustil do kódovania Weird Whales, jeho druhej kolekcie NFT, ktorá obsahuje 3 350 pixelových veľrýb, z ktorých každá má odlišné vlastnosti. Inšpiroval sa pri nej známym pixelovým obrázkom veľrybieho meme a populárnym štýlom digitálneho umenia. Na vytvorenie série 3 350 veľrýb použil svoj vlastný program.

Projekt ho stál 300 dolárov, najdrahšiu položku predstavovali poplatky, ktoré si spoločnosť účtuje za blockchainové overenie každého NFT. Benyamin sa naučil kódovať aj vďaka online tutoriálom a mentorom, s ktorými sa stretol na Discorde. Jeho otec Imran hovorí, že jeden z vývojárov ďalšieho projektu NFT s názvom Boring Bananas poslal Benyaminovi skript, ktorý mal použiť ako predlohu pre kódovanie Weird Whales.

„Môj brat a otec boli veľmi nadšení a fascinovaní tým, ako vo výsledku Weird Whales vyzerali,“ hovorí chlapec. Po uvedení na trh v júli sa celá zbierka vypredala za deväť hodín, pričom jej hodnota predstavuje okolo 255-tisíc dolárov. Potom zarobil ďalších 95-tisíc dolárov na trhu s ďalším predajom. Z každého sekundárneho predaja svojej zbierky totiž dostáva až 2,5 percent.

Benyamin Ahmed doteraz zarobil viac ako 400-tisíc dolárov, navyše, táto suma môže ešte stúpať. „Keď ľudia kupujú Weird Whales, investujú do mňa a mojej budúcnosti. Ak budem v tomto pokračovať, možno skončím ako ostatní technologickí podnikatelia, ako sú Elon Musk a Jeff Bezos,“ dodáva.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 22:40