TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Bazénový zápach na kupku nespôsobuje chlór. Niekto sa do tej vody jednoducho vymočil

Ľubomíra Somodiová03.07.2021., 12:00h
Typický chlórový zápach na kúpaliskách nespôsobuje chlór sám o sebe. Tušil si to?!
Lajkuj Brainee.sk na

Vôňa kúpaliska – zmes opaľovacích krémov, hranoliek, langošov, ale aj chlóru. Posledná menovaná vôňa nepatrí do kategórie obľúbených. Teda, ak nie si príliš veľký milovník plavární a kúpalísk.

Pravdou však je, že chlóru trocha krivdíme. Síce sa pridáva do vody v bazénoch na to, aby pomáhal udržiavať vodu aspoň ako-tak čistú, a tiež aby eliminoval baktérie, v správnom množstve ho v bazénovej vode nie je cítiť a nepáli. To, čo spôsobuje nepríjemný zápach, sú podľa odborníkov látky, ktoré vznikajú pri reakcii chlóru s močom, opaľovacími krémy a ďalšími nečistotami.

TASR/Henrich Mišovič

Zapáchajúce zlúčeniny 

Spojením molekúl močoviny a chlóru sa uvoľňujú dve zlúčeniny chlórkyán a trichlóramin. Trichlóramin je žltá, olejovitá a štipľavo páchnuca kvapalina, ktorá je známa pod názvom chlorid dusitý. Práve ten cítiš, keď vstúpiš na kúpalisko. Spôsobuje zdravotné problémy ako svrbenie očí, nádchu či stratu hlasu. Chlórkyán je už menej známa látka. Ide pritom o toxickú látku, bezfarebný nestály plyn s nepríjemným zápachom. Spôsobuje podráždenie nosu a tiež slzenie.

Bazény sú čisté, keď sú čistí ľudia

Ak cítiš na kúpalisku prenikavý zápach chlóru a máš pocit, že je voda vďaka tomu čistá, deje sa pravý opak. Niekto si zrejme pomýlil bazén s toaletou, alebo nevie, prečo pred bazénom postavili sprchy. Pre zaujímavosť, štyridsať neosprchovaných ľudí sa rovná jednému človeku, ktorý sa do neho vymočí. Bazény sú teda čisté, keď sú čistí ľudia.

Ako je to na kúpaliskách počas pandémie? Vzhľadom na pandemickú situáciu je podľa Úradu verejného zdravotníctva vo vode v bazénoch dvakrát toľko. V súčasnosti neexistujú dôkazy o tom, že nový koronavírus spôsobujúci ochorenie covid-19 sa môže šíriť vodou na kúpanie. Rizikom na kúpaliskách nie je teda samotná voda, ale zhromažďovanie ľudí, ktorí navyše v bazéne, z pochopiteľných dôvodov, nenosia rúška.

TASR/Radovan Stoklasa

Zásady hygieny na kúpaliskách

Hygienici preto upozorňujú ľudí, aby nenavštevovali kúpalisko, ak sú chorí alebo majú príznaky ochorenia. Rovnako je potrebné si dezinfikovať ruky, dodržiavať odstup aspoň dva metre, vyhýbať sa zoskupovaniu, uprednostňovať bezkontaktné platby a rešpektovať pokyny a zavedené postupy prevádzkovateľa kúpaliska. A v neposlednom rade, ak nechceš, aby voda smrdela „chlórom“, radšej si rozmysli, kde nabudúce vykonáš malú potrebu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. apríl 2024 20:58