Alžbeta Harry Gavendová
StoryEditor

Oplatí sa kúpiť starší špičkový telefón alebo novú strednú triedu? Poradíme ti, ako si správne vybrať

Alžbeta Harry Gavendová03.04.2021., 16:41h
Ak sa neviete rozhodnúť, prečítajte si tento článok.
Lajkuj Brainee.sk na

Oplatí sa kúpiť staršiu vlajkovú loď, alebo aktuálne novinky za rovnakú cenu v podaní smartfónov strednej triedy? Na prvý pohľad môže totiž vyzerať rok či dva starý top telefón ako veľmi dobrá voľba. Naproti tomu, priemerný smartfón za 400 - 500 eur môžeme veľmi ľahko podceniť.

Britský technologický Youtuber Arun Maini teda načrel do témy a priniesol niekoľko zaujímavých poznámok. Ak máte k dispozícii len obmedzený rozpočet a pred sebou spomínanú voľbu, zvážte tieto nasledujúce body.

Dodáme však ešte na začiatok pár poznámok:

  • Po prvé, nasledujúci článok platí pre smartfóny s Androidom, nie pre iPhony.
  • Po druhé, nezabúdajte, že androidových smartfónov je veľké množstvo a je nemožné všetko "nahádzať do jedného vreca". Nie všetky body preto musia platiť na každý telefón. Z nášho pohľadu však ide o zaujímavého sprievodcu, ktorého by ste pri kúpe mohli vziať do úvahy. 

Balenie

Často vám vie práve balenie výrobcu povedať, či ide o prémiový telefón alebo o lacnejší kus. Nejde pritom o luxusnosť krabičky. Je totiž veľká šanca, že v balení vlajkových lodí nájdete rýchle nabíjačky, kvalitné slúchadlá či ďalšie zaujímavé príslušenstvo v podobe rôznych redukcií.

Niektoré značky dokonca pridávajú aj kryty na telefóny či bezdrôtové nabíjačky. V baleniach lacnejších smartfónov zvyčajne bohatšie príslušenstvo nebýva.

Veľkosť

Čo sa týka rozmerov telefónov, tu sa rozdiely stierajú. V ponuke strednej triedy nájdete rovnaké „lopaty“, ako v segmente vlajkových lodí. Priam by sa dalo povedať, že už je problém nájsť špičkový smartfón, ktorý má menšie rozmery.

V každom prípade, vo veľkosti zásadné vlastnosti, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní, zrejme nenájdete.

Kvalita spracovania

Keď sa však dostávame k materiálom, z ktorých sa telefóny skladajú, jazýček váh je priklonený skôr na stranu starších vlajkových lodí. Vyzerajú lepšie vďaka zaujímavejším prevedeniam. Či už ide o pekne zakrivené okraje, kvalitnejšie tlačidlá na ovládanie hlasitosti či napájania alebo o sklo na zadnej strane.

Stredná triedy využíva lacnejší plast, ktorý nemusí vyzerať najlepšie. Jednoducho sa dá povedať, po uchopení vlajkovej lode viete vo väčšine prípadov povedať, že máte dočinenia s kvalitnejším spracovaním.

Bod pre vlajkové lode je aj za to, že majú väčšinou odolnejšie krytie voči vode a prachu.

Displej

Nie je to úplne pravidlom, no displeje bývajú kvalitnejšie vo vlajkových lodiach. Či už ide o technológiu alebo rozlíšenie. Pri pohľade na displej vlajkovej lode často vidieť, že ide o kvalitnejšie prevedenie aj zobrazovacie schopnosti.

Alžbeta Harry Gavendová / HN

Pamäť

Pred pár rokmi sme sa stretávali s tým, že vlajkové lode mali omnoho vyššiu pamäť RAM či ukladací priestor. Aktuálne je však situácia taká, že vlajkové lode spred dvoch rokov majú už rovnaké pamäťové parametre telefón ako aktuálne telefóny strednej triedy.

Kým Samsung Galaxy Note 9 z roku 2018 obsahuje 6 GB pamäte RAM a 128 GB úložisko, jeho kolega Samsung Galaxy A71 z roku 2020 obsahuje tiež 6 GB RAM a 128 GB úložisko.

Výkon

Vo výkone zariadení nastáva zaujímavý zvrat. Podľa benchmarkových testov sú na tom lepšie vo väčšine prípadov vlajkové lode. Napriek „veku“ majú vyššie rady čipsetov. Problém však nastáva v tom, že nové procesory v novších smartfónoch sú vyrobené procesmi, ktoré vedú k vyššej úspore energie.

To znamená, že výkon vám až tak veľmi neovplyvní výdrž batérie. Maini to prirovnáva k situácii so staršími výkonnými motormi, ktoré však majú veľkú spotrebu paliva. Novšie motory môžu mať menší objem a novšie postupy a vedú k vyššej úspore paliva.

Majiteľ smartfónu zvyčajne netúži mať vysoký výkon na úkor rýchleho vybitia telefónu.

Fotoaparát

Vlajkové lode boli svojho času špičkovými fotomobilmi. Vývoj však ide tak rýchlo vpred, že sa čoraz častejšie stretávame aj na smartfónoch v nižších cenových skupinách s viacerými fotoaparátmi. A hoci neplatí priama úmera, že čím viac fotoaparátov, tým lepšia fotka, napredujúci vývoj dokáže skutočne divy.

So smartfónom za 400 či 500 eur dnes naozaj môžete vytvoriť lepšiu fotku ako s telefónom spred dvoch rokov. Každý zo snímačov má totiž svoju funkciu, pribúdajú nové senzory či spôsoby zaostrovania. Nemusí to byť pravidlom, no treba to brať do úvahy.

Spomenúť môžeme aj ultraširoký snímač či makro fotoaparát, ktoré zvyknú bývať už aj v lacnejších zariadeniach. Pred približne dvoma rokmi ich vlajkové lode ešte vo veľkom nemuseli obsahovať. 

Tiež však platí to, že fotoaparáty vlajkových lodí mávajú optickú stabilizáciu, čo vie veľmi dobre napomôcť ostrosti fotiek. Z toho ťažia aj videá, kde väčšinou zatiaľ vyhrávajú vo viacerých prípadoch ešte stále staršie vlajkové lode.

Rovnako, vlajkové lode majú tiež rýchlejšiu odozvu po odfotení, respektíve, rýchlejšiu uzávierku a výsledkom je tiež ostrejšia fotka.

Ak ste fanúšikmi prémiového radu Note s perom S Pen, potom sa vám môže páčiť Samsung Galaxy Note 20 Ultra. Nechýba mu výkon ani skvelý fotoaparát či špičkový displej, avšak má menšiu kapacitu batérie ako S20 Ultra a nie všetkým to musí postačovať. Ak však netrávite viac ako šesť hodín denne so svojím smartfónom, bude to v poriadku. Jeho cena začína na 1300 eurách. Ak ste fanúšikmi prémiového radu Note s perom S Pen, potom sa vám môže páčiť Samsung Galaxy Note 20 Ultra. Nechýba mu výkon ani skvelý fotoaparát či špičkový displej, avšak má menšiu kapacitu batérie ako S20 Ultra a nie všetkým to musí postačovať. Ak však netrávite viac ako šesť hodín denne so svojím smartfónom, bude to v poriadku. Jeho cena začína na 1300 eurách. Samsung

Výdrž

Na jednej strane, už sme spomínali výdrž v súvislosti s prácou a technologickým postupom pri výrobe procesora. Na druhej strane, nové smartfóny prichádzajú s naozaj masívnymi batériami. 4000 mAh či 4500 mAh nie sú žiadnymi výnimkami v telefónoch do 400 či 500 eur. Práve v súvislosti s úspornými procesormi vedia robiť divy a veľmi dobre vydržia na jedno nabitie.

Staršie vlajkové lode už majú, de facto, za sebou dvojročnú používanosť. To sa môže prejaviť na jej postupnej degradácií. Preto by ste ju mali aspoň vymeniť. V každom prípade, zo staršieho smartfónu nie je také jednoduché získať dvojdňovú výdrž, ako je to u nových, i keď stredo-triednych telefónov.

Softvér

Androidové smartfóny zvyčajne nedostávajú "do konca života" aktualizácie na najnovšie operačné systémy. I keď, situácia sa zlepšuje a OnePlus či Google Pixely mávajú silnú podporu.

Maini vo videu vraví o približne dvojročnej podpore zo strany vlajkových lodí, ktorú si už v tomto čase mohli "minúť" a porovnáva to s novinkami zo strednej triedy, ktoré práveže ešte čaká aspoň jeden väčší update. 

Záruka

Ak sa snažíte kúpiť si staršiu vlajkovú loď, navyše z druhej ruky, treba myslieť na záruku. Ak sa vám po čase čokoľvek "pokašle", s krátkou či už uplynulou zárukou nič nespravíte. Novšie - aj keď menej výkonné a lacnejšie smartfóny však majú klasickú záručnú lehotu celú pred sebou.

Navyše, ide aj o celkovú podporu a servis k novému telefónu, takže je väčšia šanca, že používateľský komfort budete mať vyšší pri novej strednej triede.

Záver

Ako vidíte, kritérií pri výbere je naozaj veľa. Dobre si preto premyslite, čo je pre vás najdôležitejšie. Maini tému uzatvára tak, že by radšej siahol po novšom lacnejšom modeli. Uprednostnil by totiž spoľahnutie sa na výdrž, softvér a záruku. 

Riešili ste už niekedy podobnú dilemu? Ako ste sa rozhodli? Dajte nám vedieť v komentári.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 14:09