Výskum, ktorý zmení liečbu covidu? Česi našli jednu potravinovú zložku, ktorá má pomáhať proti koronavírusu (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Výskum, ktorý zmení liečbu covidu? Česi našli jednu potravinovú zložku, má pomáhať proti koronavírusu

ros11.10.2021., 17:00h
Najčastejšou vážnou komplikáciou pri covide je obvykle zápal pľúc, ktorý sa objavuje až u tridsiatich percent prípadov stredne a ťažko chorých. Závažnému priebehu ochorenia sa však dá ľahko predísť. Postačí, ak budeš jesť dostatok rýb. 
Lajkuj Brainee.sk na

Omega-3 mastné kyseliny totiž dokážu v tele pacienta zvýšiť schopnosť bunkových membrán brániť sa zápalu, uvádza web českej televízie ČT24. Rozdiel v reakcii organizmu vybaveného dostatkom omega-3 mastných kyselín na napadnutie vírusom SARS-CoV-2 môže dokonca zachrániť život pacienta, ukázala česká štúdia, ktorá sa venovala prevencii chronických zápalov.

Štúdia vznikla v spolupráci medzi Centrom zdravia, výživy a potravín Štátneho zdravotného ústavu a Fakultnej nemocnice Brno. Jej autori vychádzali z dlhodobého poznatku, že strava väčšiny českej populácie má nedostatok protizápalových živín, teda má nízky obsah omega-3 a vysoký obsah omega-6 nenasýtených mastných kyselín.

strava väčšiny českej populácie má nedostatok protizápalových živín, teda má nízky obsah omega-3 a vysoký obsah omega-6 nenasýtených mastných kyselín (ilu) strava väčšiny českej populácie má nedostatok protizápalových živín, teda má nízky obsah omega-3 a vysoký obsah omega-6 nenasýtených mastných kyselín (ilu) unsplash.com

„Ak v Česku zomrelo na covid-19 asi 30-tisíc ľudí, mohlo teoreticky ťažkú ​​pneumóniu prežiť cez 5-tisíc z nich - keby dodržiavali nutričné ​​odporúčania a ich telá netrpeli nedostatkom omega-3 mastných kyselín. Početne ide o celú populáciu kúpeľného mesta Luhačovice. Je potrebné sa nad touto realitou zamyslieť,“ prirovnal zistenia štúdie k reálnej situácii vedúci projektu a vedúci Centra zdravia, výživy a potravín Štátneho zdravotného ústavu Jiří Ruprich.

Ako vyzeral výskum

Pacientov s koronavírusom v rámci štúdie na začiatku hospitalizácie s infekciou covid-19 boli v rámci štúdie rutinne analyzovali. Prešli si asi pätnástimi laboratórnymi parametrami, pričom odborníci sledovali asi dvadsať mastných kyselín, ktoré sú najviac obsiahnuté v bunkových membránach. Tie hrajú zásadnú úlohu v rozvoji primárnych zápalov. Podarilo sa zhromaždiť a analyzovať 217 vzoriek krvi pozitívnych pacientov na koronavírus, z ktorých nakoniec podmienkam praktického výskumu vyhovelo 160.

Tieto zistenia teda potvrdili význam  Tieto zistenia teda potvrdili význam  unsplash.com

Dostatok omega-3 mastných kyselín (EPA, DHA, DPA) pomáha membránam buniek v ľudskom tele, aby boli odolnejšie voči zápalu, ktorý vyvolá útok vírusu, a to predovšetkým na úrovni pľúc. Štúdia preukázala zásadný rozdiel medzi odolnosťou buniek v tele osôb s dostatkom a naopak nedostatkom omega-3. Počiatočný stav mastných kyselín v membránach pacientov na začiatku hospitalizácie bol následne zrovnaný so zdravotným vývojom pacienta (preživší verzus zosnulí). Mastné kyseliny odrážajú stav výživy za posledné dva až štyri mesiace. Ľudia, ktorí mali v tele viac omega-3 mastných kyselín, mali vyššiu šancu vírus poraziť.

Prevencia aj proti depresiám

Štúdia štatisticky potvrdila hypotézu, že vyššia percentuálna hodnota omega-3 viedla k nižšej úmrtnosti u pacientov s covid-19, ktorí majú pneumóniu. Tieto mastné kyseliny sú obsiahnuté najmä v tučných rybách ako napríklad losos, makrela či sardinky. Nachádzajú sa ešte v niektorých ďalších potravinách. Pokiaľ ryby neobľubuješ, môžeš jesť rybí olej, ktorý sa predáva v mnohých variantoch a je bežne dostupný v lekárňach ako doplnok výživy. Odporúčaná denná dávka je potom uvedená na každom konkrétnom potravinovom doplnku.

Mastné kyseliny sú obsiahnuté najmä v tučných rybách ako napríklad losos, makrela či sardinky (ilu) Mastné kyseliny sú obsiahnuté najmä v tučných rybách ako napríklad losos, makrela či sardinky (ilu) unsplash.com

Tieto zistenia teda potvrdili význam dostatku omega-3 mastných kyselín pre schopnosť ľudského tela bojovať so zápalmi. Išlo o pilotnú štúdiu, teda na relatívne malej vzorke pacientov, ale jej výsledky sú úplne zrejmé. 

Podobné výsledky navyše už majú aj dve zahraničné pracoviská - v USA a v Španielsku. Tiež tam potvrdili, že vyšší obsah omega-3 mastných kyselín v membránach buniek môže predchádzať kritickým stavom aj úmrtiam u pacientov s covidom. Nejde pritom len o koronavríus. Veda ukazuje, že vyššie hodnoty omega-3 mastných kyselín v tele majú celkovo pozitívne ďalekosiahle dopady na zdravie organizmu, od prevencie kardiovaskulárnych ochorení po depresie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 15:23