Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková na záverečnej tlačovej konferencii počas summitu ministrov zahraničných vecí G7 v nemeckom Weissenhaeuser Strand, 14. mája 2022. FOTO: Marcus Brandt/Pool via REUTERS 
StoryEditor

Nemecko: Rusko ohrozuje NATO, alianciu treba poslniť. Švédsko a Fínsko sú viac než vítané

15.05.2022, 09:20
Autor:
ČTKČTKnasinasi

"Nemecko je pripravené urobiť všetko, aby prijímací proces oboch štátov do NATO urýchlilo," povedala šéfka nemeckej diplomacie. Turecko chce od nich bezpečnostné záruky.

Rusko svojou agresivitou ohrozuje slobodu krajín Severoatlantickej aliancie, preto treba NATO posilniť politicky i vojensky. Dnes to na úvod neformálneho zasadnutia ministrov zahraničia štátov NATO vyhlásila šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková.

"Naša bezpečnosť, sloboda a demokracia sú ohrozené, spoločne sa však ubránime," povedala Baerbocková.

Ministerka odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorú označila za agresívne porušenie medzinárodného práva. "NATO je nevyhnutné posilniť nielen politicky, ale tiež vojensky," dodala.

Ministri zahraničia aliancie dvojdňové neformálne rokovania v Berlíne začali v sobotu pracovnou večerou a dnes v diskusiách pokračovali.

Vítané Fínsko a Švédsko

V sobotu boli zvláštnymi hosťami Fínsko so Švédskom, ktoré zvažujú pre ruský vpád na Ukrajinu vstup do NATO.

Vstup Fínska a Švédska by bol výraznou posilou Severoatlantickej aliancie a Nemecko preto urobí všetko, aby obe krajiny v ich ceste do aliancie podporilo, vyhlásila Annalena Baerbocková.

"Zažívame historický moment," povedala Baerbocková. "Švédsko s Fínskom zatiaľ o členstvo v NATO neusilovali, do aliancie ich ale teraz tlačí Rusko," uviedla. Zdôraznila, že NATO je a vždy bolo obranným zoskupením.

Fínsko so Švédskom nie sú podľa Baerbockovej len partnerské a priateľské krajiny. "Ich možný vstup do aliancie by nás výrazne posilnil. Nemecko je preto pripravené urobiť všetko, aby prijímací proces urýchlilo, "povedala Baerbocková.

image

„Začína sa nová éra.“ Fínsko oficiálne podá prihlášku do NATO

Podporu Švédsku a Fínsku vyslovili viaceré aliančné krajiny. "Ak Fínsko a Švédsko podajú prihlášku do NATO, Spojené kráľovstvo oba štáty podporí, aby mohli byť rýchlo prijaté," povedala dnes britská ministerka zahraničia Liz Trussová.

Turecko nie je úplne proti

Výhrady má ale Turecko. Podľa tamojšieho prezidenta Erdogana obe severské krajiny otvorene podporujú Kurdskú stranu pracujúcich (PKK). Ankara považuje PKK za teroristickú organizáciu.

Erdogan sa nechal počuť, že začleniť Fínsko a Švédsko do NATO by preto "bola chyba".

image

Rozšíriť NATO o Fínsko a Švédsko by bola chyba, vyhlásil Erdogan

Turecký minister zahraničia Çavusoglu dnes prezidentové slová zmiernil. Povedal, že Ankara podporuje politiku otvorených dverí NATO a nie je proti rozšíreniu aliancie. Na Švédsko a Fínsko má však viacero požiadaviek.

Chce, aby obe krajiny prestali podporovať skupiny, ktoré Ankara považuje za teroristické, aby zrušili obmedzenia na vývoz do Turecka a aby poskytli Ankare bezpečnostné záruky. Rozšírenie aliancie musia podporiť všetci súčasní členovia a odmietavý postoj Ankary by vstup oboch krajín mohol zablokovať.

Námestník generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Mircea Geoana verí, že spor sa podarí vyriešiť. Rovnaký názor dnes vyslovil aj minister zahraničia Ivan Korčok. "Hľadáme zhodu a riešenie nájdeme, som o tom presvedčený," povedal Korčok.

image

Námestník generálneho tajomníka NATO: Výhrady k vstupu Švédska a Fínska do aliancie sa vyriešia

Stretnutie Washingtonu a Kyjeva

Dnešný záverečný deň rokovania sa venoval ruskej invázii a tiež príprave júnového summitu NATO v Madride. Do Berlína dorazil tiež americký minister zahraničia Antony Blinken, Slovensko zastupoval šéf diplomacie Ivan Korčok.

Blinken sa dnes v Berlíne na okraj rokovania NATO stretol so svojím ukrajinským kolegom Dmytrom Kulebom. "Na ceste na Ukrajinu sú ďalšie zbrane a ďalšia pomoc," napísal Kuleba na twitteri.

"Dohodli sme sa úzko spolupracovať na tom, aby sa ukrajinské vývozné potraviny dostali k zákazníkom v Afrike a Ázii," dodal.

Rusko zablokovalo námorné cesty pre vývoz ukrajinského obilia a ďalších poľnohospodárskych produktov, ako sú kukurica alebo slnečnicový olej. Od dovozu ukrajinskej pšenice je pritom závislý rad krajín na Blízkom východe, akútny nedostatok potravín hrozí tiež v niektorých afrických štátoch.

image

Žatva pšenice môže byť najväčšia v ruskej histórii, vyhlásil Vladimir Putin

S Kulebom už v sobotu rokoval španielsky minister zahraničia José Manuel Albares. Témou rozhovoru bolo možné embargo Európskej únie na ruskú ropu alebo štatút kandidáta únijného členstva, o ktorý Ukrajina usiluje.

O pritvrdení sankcií v sobotu hovoril Kuleba s denníkom Bild. Ukrajinský minister vyzval Nemcov, aby zvážili, či nie je aj za cenu krátkodobého strádania výhodnejšie Ukrajine pomôcť, ako nič nerobiť, sedieť pri televízii a čakať, kým problémy zaklepú priamo na nemecké dvere.

"Dajte nám všetko, čo potrebujeme, a my Rusko zastavíme a na Ukrajine porazíme, aby nikdy na vaše dvere nezaklopalo," povedal.

01 - Modified: 2022-05-12 09:48:38 - Feat.: 1 - Title: Fíni sa rozhodli: Musíme bezodkladne vstúpiť do NATO 02 - Modified: 2022-05-09 16:15:43 - Feat.: 1 - Title: Fíni si želajú vstup do NATO, dopomohla k tomu vojna na Ukrajine 03 - Modified: 2022-05-15 11:14:45 - Feat.: 1 - Title: „Začína sa nová éra.“ Fínsko oficiálne podá prihlášku do NATO 04 - Modified: 2022-05-14 19:02:58 - Feat.: 1 - Title: Fínsko a Švédsko sú vrelo vítané. Česko podporuje ich vstup do NATO, povedal Lipavský
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 04 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:47