StoryEditor

Zrážka vlakov v Česku: Zomreli obaja rušňovodiči a jedna cestujúca

04.08.2021, 09:10
Autor:
redredTASRTASR
Na mieste zasahujú všetky zložky záchranárov a mieria tam aj dva vrtuľníky.

Zrážka dvoch vlakov v západočeskej obci Milavče v Plzenskom kraji, ku ktorej došlo v stredu ráno krátko po 08.00 h, si vyžiadala obete a desiatky zranených. Niekoľko ľudí má byť vo vážnom stave.

Podľa zistení MF DNES pri nehode zomreli obaja rušňovodiči, pričom jeden z nich je nezvestný. Podľa všetkého sa jeho telo ešte nepodarilo vyslobodiť.

​"Teraz začne prehľadávanie vlaku, ktoré si prevezme kriminálnej polície," uviedla pred 11. hodinou pre Českú televíziu policajná hovorkyňa Dagmar Brožová, ktorá pol hodiny pred poludním pre portál iDNES.cz potvrdila, že pri nehode zomreli dvaja rušňovodiči a tiež jedna cestujúca.

Pomáhali aj záchranári z Nemecka

MF DNES ďalej zistila, že obaja muži boli skúsení rušňovodiči. Vodič z osobného vlaku bol bývalý výpravca, ktorý mal tesne pred dôchodkom.

"Zložky integrovanej záchrannej služby si miesto nehody rozdelili na dva úseky, kde spoločne zasahujú desiatky záchranárov," uviedol hovorca krajských hasičov Petr Poncar.

Zasahovala letecká záchranná služba z Prahy, Plzne a južných Čiech. "Vozidlá českých záchranárov dopĺňa päť sanitiek z Nemecka. Na mieste je tiež náš inšpektor prevádzky," uviedla po nehode hovorkyňa krajskej záchrannej služby Mária Svobodová.

Podľa nej zranení ľudia utrpeli odreniny, zlomeniny, pomliaždeniny v oblasti brucha a hrudníka. Niektorí budú potrebovať operačný zákrok. Po 10. hodine už boli všetci zranení z miesta odvezení.

O nehode informovali České dráhy na svojich webových stránkach. Prevádzka medzi stanicami Domažlice a Blížejov je prerušená. Trať číslo 180 bude celý deň uzatvorená.

Jeden z havarovaných vlakov je podľa webu ČD Západný expres, ktorý jazdí z Plzne do Mníchova. Druhý vlak je osobný. Nehoda sa stala na jednokoľajovej trati, zrejme ide o vlaky Ex351 a Os 7406.

Chyba rušňovodiča

"Vlak Ex 351 prešiel návestidlo v polohe Stoj vo výhybni Radonice na Domažlicku a zrazil sa s osobným vlakom. Situácia je vážna, ruším všetok program a som na ceste na miesto nešťastia," uviedol na Twitteri český  minister dopravy Karel Havlíček.

"S najväčšou pravdepodobnosťou mal vlak expres stáť na návestidle Stoj a nestál, prešiel ho a zrazil sa s osobným vlakom," uviedol pre iDNES.cz Havlíček, zároveň odmietol komentovať počet zranených, pretože situácia je podľa neho vážna.

Za nešťastím je tak podľa prvotných informácií chyba rušňovodiča. "Všetka technika bola v prevádzke, ľudskému zlyhaniu nedá úplne zabrániť," dodal Havlíček na otázku, ako to, že po minuloročnom tragickom roku sa na českých železniciach opäť stala ďalšia typovo rovnaká nehoda.

Na miesto prišli aj zástupcovia vedenia Českých dráh. Nehodu vyšetruje Železničná inšpekcia. "Zisťujeme všetky okolnosti nehody. Nemožno v tejto chvíli vylúčiť technickú poruchu ani chybu rušňovodiča. Popoludní budeme vedieť viac," uviedol generálny inšpektor Železničnej inšpekcie Jan Kučera.

O tom, že by boli medzi zranenými občania Slovenska, zatiaľ rezort zahraničia nemá vedomosť. "Na Zastupiteľský úrad SR v Prahe sa v tejto súvislosti doteraz neobrátil žiadny občan SR. Sme však v kontakte s miestnymi úradmi," skonštatoval rezort.

01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 03 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 04 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:45