Reprofoto/ Bieloruský dom na Ukrajine
StoryEditor

Bieloruského aktivistu našli mŕtveho v Kyjeve. Pomáhal krajanom, ktorí ušli z vlasti

03.08.2021, 09:33
Autor:
redredČTKČTK
Polícia čin vyšetruje ako úkladnú vraždu. Pracuje aj s verziou, že ide o vraždu maskovanú ako samovražda.

Nezvestný bieloruský aktivista Vital Šyšov, ktorý pomáhal Bielorusom utekajúcim pred represiami z vlasti, bol nájdený dnes ráno obesený v parku v Kyjeve. Podľa tlačovej agentúry Unian to oznámila ukrajinská polícia. Úrady vyšetrujú aj možnosť, že bol zavraždený.

Šyšov, ktorý bol šéfom mimovládnej organizácie Bieloruský dom na Ukrajine, zmizol v pondelok. Podľa organizácie si išiel pravdepodobne zabehať a už sa nevrátil.

Mimovládna organizácia, na čele ktorej Šyšov stál, uviedla, že bieloruský režim ho vnímal ako nebezpečenstvo. Jeho úmrtie označila za likvidáciu.

Podľa nej bol aktivista sledovaný, o čom uvedomila políciu. Uviedla tiež, že ako miestne zdroje, tak ľudia z Bieloruska ich varovali pred možnou provokáciou, ktorá môže zahŕňať aj únos a likvidáciu. Organizácia je presvedčená, že Šyšovovu likvidáciu ako Bielorusa nebezpečného pre režim majú na svedomí príslušníci tajnej služby

Pri tele podľa polície neboli nájdené žiadne osobné veci ani mobilný telefón. Polícia čin vyšetruje ako úkladnú vraždu. Pracuje aj s verziou, že ide o vraždu maskovanú ako samovražda.

Polícia bude analyzovať výsledky kamier v okolí. Tiež prosí každého, kto Šyšova poznal, aby poskytol informácie o jeho aktivitách, prípadných hrozbách alebo jeho psychickom stave v posledných týždňoch.

Bieloruský dom na Ukrajine podľa svojich webových stránok pomáha Bielorusom hľadať ubytovanie, prácu a poskytuje im právne poradenstvo.

Ukrajina, rovnako ako Poľsko a Litva, poskytla útočisko mnohých Bielorusom, ktorí z vlasti utiekli kvôli represiám režimu autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka, ktoré nasledovali po minuloročných prezidentských voľbách, poznamenala agentúra Reuters.

​Podľa oficiálnych výsledkov vo voľbách opäť zvíťazil Lukašenko, ktorý tejto východoeurópskej krajine vládne tvrdou rukou od roku 1994.

Podľa opozície, Európskej únie a niektorých ďalších krajín však boli výsledky hlasovania sfalšované v Lukašenkov prospech. Po voľbách nasledovali hromadné protesty, proti ktorým tvrdo zasiahli bezpečnostné zložky. Desaťtisíce ľudí zatkli.

Novinár vo väzení za urážku prezidenta

S tým súvisí aj zatknutie novinára Sjarheja Hardzijeviča, ktorého súd uznal vinným z urážky prezidenta krajiny a ohovárania dvoch policajtov a poslal ho na rok a pol do väzenia.

S odvolaním sa na bieloruské združenie novinárov o tom dnes informovala agentúra AP, podľa ktorej je verdikt súčasťou represií, ktoré bieloruské úrady rozpútali proti nezávislým médiám a obhajcom ľudských práv. Hardzijevič vinu nepriznal, obhajoba sa chce proti rozsudku odvolať.

"Nemám s týmito zločinmi nič spoločné, nepokladám sa za vinného," vyhlásil na súde ešte pred vynesením rozsudku päťdesiatročný novinár, ktorý teraz musí tiež zaplatiť odškodné policajtom.

​Hardzijevič skončil pred súdom kvôli obvineniam v súvislosti so správami v chatovacej skupine v aplikácii Vıber, ktorú niekto vlani zmazal.

Jeho obhajcovia požadovali, aby bolo obvinenie stiahnuté kvôli nedostatku dôkazov a kvôli nemožnosti preukázať trestný čin. Čo konkrétne v údajnej urážlivej správe zaznelo, však agentúra ani asociácie neuviedli.

Bieloruská organizácia na ochranu ľudských práv Vjasna Hardzijeviča označila za politického väzňa.

01 - Modified: 2021-05-25 13:48:37 - Feat.: 0 - Title: Diplomatický konflikt na pozadí hokeja. Po bieloruskej vlajke Riga vymenila aj tú ruskú 02 - Modified: 2021-05-30 16:47:33 - Feat.: 0 - Title: Ponižovanie a bitie. Brutálne zaobchádzanie s politickými väzňami v Bielorusku neskončilo 03 - Modified: 2021-06-04 07:00:31 - Feat.: 0 - Title: Priznávam, som vinný. Bieloruského prezidenta si vážim, odkazuje vo videu Pratasevič 04 - Modified: 2021-06-14 09:28:11 - Feat.: 0 - Title: Ako fungoval bieloruský režim?
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 02 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 03 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 04 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 05 - Modified: 2024-04-05 19:30:17 - Feat.: - Title: Väznená líderka bieloruskej opozície akoby sa prepadla pod zem. Už rok o nej nie sú žiadne správy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:06