StoryEditor

Antarktída: Ochranári sa dostali do stretov s japonskými veľrybármi

18.01.2012, 08:57
Autor:
TASRTASR

Traja ochranári utrpeli dnes zranenia pri násilných stretoch s japonskými veľrybármi v antarktických vodách.

K zrážkam došlo asi 480 kilometrov severne od antarktického Mawsonovho polostrova. Aktivisti z medzinárodnej ochranárskej skupiny Sea Shepherd chceli podľa vlastných slov spomaliť japonskú harpunársku loď Jušin Maru 2, ktorá agresívne prenasledovala ich vlajkové plavidlo Steve Irwin.

Japonci na nich údajne zaútočili vodným delom, kovovými hákmi a bambusovými tyčami. Podľa veľrybárov sa im ochranári pokúsili potrhať siete, prerezať laná a zablokovať lodnú skrutku, pričom hádzali na Jušin Maru 2 fľaše naplnené farbou.

Americký člen posádky lode Steve Irvin utrpel rezné poranenia tváre. Zranený bol aj juhoafrický kameraman a fotograf z Francúzska. Japonský Inštitút pre veľrybársky výskum naznačil, že sa aktivisti mohli poraniť sami hákmi, ktorými chceli roztrhať siete.

Japonská flotila v priebehu každoročnej kampane uloví stovky vráskavcov druhu minke a myšok, ako aj ďalších druhov veľrýb. Podľa japonskej vlády nejde o medzinárodne zakázané komerčné aktivity, ale o lov za účelom vedeckého výskumu, čo kritici dlhodobo spochybňujú.

Vlani však Tokio muselo veľrybársku kampaň v Južnom oceáne, obklopujúcom Antarktídu, predčasne ukončiť kvôli zvýšeným aktivitám ochranárskej skupiny Sea Shepherd. Tento rok preto posilnilo ochranu svojej "výskumnej" flotily na doposiaľ najvyššiu úroveň.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 11:48