StoryEditor

Antarktída nám mizne pred očami

14.08.2009, 11:51
Autor:
SITASITA
Jeden z najväčších ľadovcov v Antarktíde sa stenčuje štyrikrát rýchlejšie ako pred desiatimi rokmi, vyplynulo z posledného výskumu.

Štúdia satelitných meraní ľadovca Pine Island v západnej Antarktíde odhaľuje, že povrch ľadu sa zmenšuje rýchlosťou 16 metrov za rok. Od roku 1994 sa ľadovec znížil až o 90 metrov, čo má vážny dopad na rast úrovne oceánov. Práca britských výskumníkov sa objaví v publikácii Geophysical Research Letters. Tím viedol profesor Duncan Wingham z University College London (UCL).

Výpočty založené na intenzite topenia, ktoré uskutočnili pred pätnástimi rokmi, naznačovali, že ľadovec vydrží ešte asi 600 rokov. Nové údaje však poukazujú na to, že rozsiahly ľadovec vydrží len ďalších 100 rokov. Ľadovec sa stráca najmä zo stredu a rastú obavy, že ak bude tento proces aj naďalej pokračovať, môže sa rozlomiť a začne ovplyvňovať pevninský ľadovcový príkrov aj viac vo vnútrozemí. Jeden z autorov štúdie, profesor Andrew Shepherd z britskej University of Leeds povedal, že topenie stredu ľadovca pridá na svetovej úrovni mora asi tri centimetre. "V tejto oblasti Antarktídy ide o niečo neobvyklé. Vieme, že sa už nejaký čas nachádza mimo rovnováhy, ale nič z prírodného sveta sa nestráca tak rýchlo ako tento ľadovec," uviedol.

Ľadovec Pine Island bol za posledné roky predmetom intenzívneho výskumu, pretože sa vedci obávajú, že jeho kolaps by mohol viesť k rýchlemu rozpadu pevninského ľadového príkrovu v západnej Antarktíde.
Informáciu zverejnil internetový portál news.bbc.co.uk.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 15:49