StoryEditor

Iracká správa opakuje známe veci

10.12.2002, 23:00

Objemná iracká správa o zbraniach hromadného ničenia je zrejme len veľkým opakovaním minulých zistení. Môže byť záchytným bodom pre americké tajné služby a zbrojných inšpektorov OSN, zároveň však aj potenciálnym zdrojom rozpakov pre tie spoločnosti a krajiny, ktoré podporovali bagdadský vojenský program.
Dokument s takmer dvanástimi tisíckami strán, ktoré Spojené štáty práve dostali, sa kopíruje, aby ho mohli čo najrýchlejšie dostať aj ostatní štyria stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN (Veľká Británia, Francúzsko, Rusko a Čína).
Predstavitelia USA uviedli, že deklaráciu podrobne preskúmajú pri hľadaní dôkazov o irackom zbrojnom programe. Predbežnú spravodajskú analýzu môže Biely dom dostať niekedy uprostred tohto týždňa. Prehľad o tom, čo všetko správa obsahuje, dostala BR OSN včera. Jej prvé zbežné prehliadnutie niekoľkými bývalými inšpektormi naznačuje, že môže obsahovať i niekoľko skutočných prekvapení. Tie môžu podoprieť vyhlásenia prezidenta Georgea W. Busha, že Bagdad podkopáva OSN a že jediná istá cesta k odzbrojeniu Iraku je odstránenie Saddáma Husajna.
Irak vždy tvrdil, že v súčasnosti nemá nijaké úkryty ani programy na výrobu zbraní hromadného ničenia. Správa vychádza z tejto línie. Správa o irackom jadrovom programe, ako aj o všetkých ďalších programoch, vrátane vývoja biologických zbraní, sa končí rokom 1991, teda v čase Američanmi vedenej vojny v Perzskom zálive. David Albright, ktorý pracoval ako inšpektor v Iraku, poznamenáva, že mnohé z týchto údajov obsahovala už správa Bagdadu z roku 1998 a monitorovacej misii OSN boli dobre známe. "Môžu tam byť niektoré nové informácie," hovorí David Kay, bývalý inšpektor v Iraku. "Ale ak vezmete všetky tie materiály, ktoré dodal Irak predtým, mnoho z nich bude pravdepodobne vyzerať ako správa," dodal. Napriek tomu však experti našli niekoľko zaujímavých aspektov.
Gary Milhollin, hlava projektu Wisconsin, neziskovej skupiny vo Washingtone, ktorý podrobne skúmal iracký zbrojný program, tvrdí, že obsah správy naznačuje, že Irak dodal Organizácii Spojených národov detailné informácie o svojich bývalých zbrojných dodávateľoch. V jednotlivých položkách sú uvedené zmluvy a vzťahy so štátmi, spoločnosťami a hlavnými dodávateľmi. V minulosti OSN považovala takéto informácie za dôverné. Iní analytici sú toho názoru, že Irak môže odtajniť mená európskych i amerických spoločností, ktoré obchodovali s Irakom, aby tak poškodili svoje vlády.
Tvárou v tvár možnej vojne Irak týmto krokom zroloval červenú šatku, ktorá by mohla dráždiť inšpektorov OSN. A je možné, že Bagdad správu osolil niektorými novými informáciami o svojich bývalých programoch, aby tak uchlácholil medzinárodnú verejnú mienku.
V poslednom paragrafe obsahu minister zahraničných vecí Nadži Sabrí žiada, aby BR OSN venovala pozornosť faktu, že "uverejnenie všetkých detailných informácií ...vyvoláva riziká a nezhoduje sa s normami nešírenia zbraní". (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 07:25