TASR
StoryEditor

Istý premiér EÚ spochybňoval masaker v Buči, povedal Zelenskyj. Orbán, píšu médiá

09.04.2022, 17:56
Áno, keď vidím pred očami fotky zavraždených deti bez končatín, cítim k Rusku nenávisť, povedal Zelenskyj pre Bild.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre nemecký denník Bild uviedol, že jeden z popredných politikov Európskej únie po ňom chcel dôkazy, že zverstvá, ktoré sa stali v meste Buča pri Kyjeve, neboli zinscenované.

Na otázku, či je daný politik premiérom nejakej krajiny Európskej únie Zelenskyj odpovedal, že áno. Meno však nepovedal. Servery Ukrajinská pravda a Európska Pravda tvrdia, že ide o maďarského premiéra Viktora Orbána.

Zelenskyj: Na obete si nemôžete zvyknúť

Ukrajinský prezident v rozhovore pre nemecký denník Bild, ktorý zverejnili v piatok, reagoval aj na piatkový raketový útok na vlakovú stanicu v Kramatorsku na východe krajiny, kde zomrelo 50 ľudí, z toho päť detí.

Už nemôžem plakať,“ odpovedal Zelenskyj na otázku novinárov, či po masakre v Kramatorsku a v Buči stále plače. "Na tieto obete si nemôžete zvyknúť," doplnil prezident.

V rozhovore tiež povedal, že v posledných dňoch jednou z najhorších vecí, ktorú počul, bolo, keď jeden z popredných politikov EÚ chcel vidieť dôkazy, že vojnové zločiny Buči neboli zinscenované.

Na otázku reportéra, či je daný politik premiérom nejakej krajiny z EÚ, odpovedal iba stroho: „Áno.“ Hovoriť o tom, kto dôkazy chcel vidieť, však Zelenskyj odmietol. Servery Ukrajinská pravda a Európska Pravda tvrdia, že ide o maďarského premiéra Viktora Orbána.

Podľa médií však nie je jasné, kedy mal Orbán Zelenskému, alebo jeho tímu, žiadosť o predloženie dôkazov vzniesť. Žiadna oficiálna komunikácia medzi Budapešťou a Kyjevom od masakru v Buči neprebehla, píše Európska Pravda.

Orbán sa k Buči vyjadril v stredu na tlačovej konferencii. Na otázku novinárov povedal, že je potrebné všímať si všetky vojnové zverstvá a viesť v zreteli, že „žijeme v ére rozsiahlych manipulácií“. Vyzval na nezávislé vyšetrovanie a na ochranu civilistov.

Cítim zášť, je to hrozné

Ukrajinský prezident v rozhovore pre Bild tiež povedal, že má jasno vo vzťahu k Rusku. „Áno, cítim nenávisť k Rusku a k ruským vojakom. Keď vidím pred očami fotky, kde sú zavraždené deti bez nôh, bez rúk. Cítim zášť, je to hrozné,“ priznal.

Zelenskyj tiež poznamenal, že ako otec v takých chvíľach myslí na svoje deti a na to, že ich čakajú promócie či svadba. „Potom myslíte na rodičov zomrelých detí. A hovoríte si, že tieto chvíle so svojimi deťmi nikdy nezažijú,“ povedal emotívne ukrajinský prezident.

Ten súčasne priznal, že nevie o tom, či sa podobné zverstvá ako v Buči odohrávajú aj v iných ukrajinských mestách. „Čo sa deje v dedinách na juhu, ako pri Chersone, Záporoží a na východe, tak to nevieme,“ uviedol pre Bild.

Veľa miest bolo podľa jeho slov totiž úplne zničených. „Žiadne domy, žiadni ľudia – neviem, čo tam nájdeme,“ poznamenal Zelenskyj.

Nepamätám si, kedy som sa vyspal

Na otázku, či za to, že došlo k opakovanému odkladaniu sankcií proti Rusku, môže napríklad Nemecko, povedal jasne, že áno.

„Niektoré krajiny, Nemecko je jednou z nich, sú proti ropnému a plynovému embargu. Som rád, že piaty balíček (sankcií EÚ, pozn. red.) obsahuje embargo na uhlie a drevo,“ podotkol prezident.

Zelenskyj v minulosti opakovane zdôrazňoval, že chce k rokovaciemu stolu zasadnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Na tom sa podľa neho nič nezmenilo.

„Ukrajina dnes nemá inú možnosť ako zasadnúť k rokovaciemu stolu. Ale v Rusku nemá nikto iný moc zastaviť túto vojnu. On (Vladimir Putin, pozn. red.) jediný rozhoduje, kedy sa táto vojna skončí,“ povedal Zelenskyj pre Bild.

Na poslednú otázku reportéra, čo vidí v noci, keď zavrie oči, odpovedal: „Nič nevidím. Je veľmi ťažké spať. Nepamätám si, kedy som sa naposledy poriadne vyspal.“

Orbánovo stanovisko

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán stihol už na obvinenia zareagovať cez svojho hovorcu. Ten dnes (9. 4.) novinárom povedal, že maďarský premiér odsudzuje masaker v ukrajinskom meste Buča, kde počas ruskej invázie zomreli stovky civilistov, a podporí medzinárodné vyšetrovanie, ktoré nájde vinníkov tohto krviprelievania.

Nevedno, ktorý z kritikov napokon doviedol Orbána k jasnému stanovisku. V piatok ho totiž ostro kritizoval aj jeho dlhoročný spojenec, poľský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński.

"Ak premiér Orbán hovorí, že jasne nevidí, čo sa stalo v Buči, odporučil by som mu navštíviť očného lekára. Je to sklamanie," povedal tento týždeň Kaczyński s poukázaním na stovky civilistov, ktorých v Buči zabili ruskí vojaci. Opakovane ho kritizoval aj pre jeho postoj k Rusku v tejto situácii.

Orbán síce odsúdil ruské napadnutie Ukrajiny, ale nekritizoval konkrétne ruského prezidenta Vladimira Putina. Orbánova vláda tiež na rozdiel od ostatných krajín Únie a ďalších západných štátov neposiela Kyjevu vojenskú pomoc.

Kaczyński vyjadril určité pochopenie pre možné Orbánove ciele: "Verím, že to, čo Viktor Orbán robí, je späté s nádejou, že zohrá nejakú úlohu v snahách o ukončenie konfliktu. Myslím ale, že to je slepá ulička," zhodnotil Kaczyński a dodal, že kým Orbán nezmení postoj k ruskej invázii, nemôže s ním ďalej spolupracovať.

01 - Modified: 2022-04-09 12:53:49 - Feat.: 0 - Title: Ťažký ramadán pre ukrajinských moslimov. Sirény, bomby a zákaz vychádzania 02 - Modified: 2022-04-22 22:21:37 - Feat.: 0 - Title: Koľko ruských vojakov padlo na Ukrajine? Putinov hovorca to označil za tragédiu 03 - Modified: 2022-04-09 15:00:01 - Feat.: 0 - Title: Darovanie systému S-300 Ukrajine? Mal som na zreteli najmä ekonomickú stránku, hovorí Sulík 04 - Modified: 2022-04-09 08:36:45 - Feat.: 0 - Title: Rusko tvrdí, že nepoužívá rakety Točka-U. Dôkazy tvrdia opak
01 - Modified: 2024-04-20 14:09:00 - Feat.: - Title: Ukrajina, Izrael, Taiwan aj TikTok. V Kapitole začalo ostro sledované rokovanie 02 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 03 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 04 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:59