CavusogluReuters
StoryEditor

Turecko tvrdí, že Ukrajina a Rusko sa blížia k dosiahnutiu dohody na rokovaniach

20.03.2022, 20:20
Autor:
TASRTASR
Mevlüt Čavušoglu povedal, že Turecko je v kontakte s vyjednávacími tímami z oboch krajín, odmietol však prezradiť podrobnosti ich vzájomných rozhovorov.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v nedeľu povedal, že Rusko a Ukrajina pokročili v rokovaniach o ukončení ruskej invázie, pričom obe znepriatelené strany sú podľa jeho slov už blízko k dosiahnutiu dohody.

Čavušoglu podľa agentúry AFP uviedol, že situácia nie je ľahká, rokovania však naberajú na obrátkach. "Vidíme, že obe stray sa blížia k dohode," uviedol šéf tureckej diplomacie.

Turecko je členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO), pričom udržiava dobré vzťahy s Ruskom aj Ukrajinou a nedávno sa ponúklo za sprostredkovateľa pri riešení vojnového konfliktu.

Čavušoglu tento týždeň navštívil Rusko aj Ukrajinu. Ankara tiež iniciovala minulotýždňovú schôdzku ministrov zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny, Sergeja Lavrova a Dmytra Kulebu, ktorá prebehla v tureckom letovisku Antalya, pripomína AFP.

Čavušoglu v nedeľu povedal, že Turecko je v kontakte s vyjednávacími tímami z oboch krajín, odmietol však prezradiť podrobnosti ich vzájomných rozhovorov. Turecko totiž podľa jeho slov v tejto veci zohráva "úlohu čestného sprostredkovateľa".

Hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin v rozhovore pre turecký denník Hürriyet priblížil, že strany rokujú o šiestich bodoch, a to neutralite Ukrajiny, odzbrojeniu a bezpečnostných zárukách, takzvanej denacifikácii, odstráneniu prekážok pre používanie ruského jazyka na Ukrajine, a tiež o štatúte Donbasu a polostrova Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

AFP pripomína, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dlhodobo vyzýva Rusko, aby pristúpilo k "zmysluplným" rokovaniam o ukončení invázie.

"Chcem, aby ma teraz všetci počuli, najmä v Moskve. Je čas stretnúť sa, je čas porozprávať sa. Je čas obnoviť územnú celistvosť a spravodlivosť pre Ukrajinu. V opačnom prípade budú straty Ruska také obrovské, že bude trvať niekoľko generácií, kým sa s nimi vyrovná," povedal v sobotu Zelenskyj.

Ukrajinský prezident následne v nedeľu zopakoval svoju pripravenosť rokovať priamo s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ankara uviedla, že je pripravená zorganizovať ich stretnutie.

01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 04 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 05 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:48