StoryEditor

V africkom veľkomeste sa objavujú obrie pukliny. Ľudí desí hroziaca katastrofa

26.05.2021, 10:10
Autor:
redredČTKČTK
Erupcie podľa OSN v Kongu zničili vyše tisíc domov, okolo 5-tisíc ľudí vyhnali z domovov a vyžiadali si najmenej 32 obetí.

Po sobotňajšom výbuchu sopky vo východnom Kongu v utorok touto oblasťou opäť otriasali zemetrasenia, pričom najsilnejšie z nich dosiahlo sily 5,3, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na rwandské seizmologické stredisko.

Obavy z ďalšej erupcie

Otrasy zničili niekoľko budov v konžskom meste Goma, odkiaľ boli hlásené aj zranenia. Medzi miestnymi panujú obavy z ďalšej erupcie vulkánu, ktorého aktivita si od soboty vyžiadala už vyše tri desiatky mŕtvych.

Zemetrasenie o sile 5,3 udrelo o 11:03 ráno miestneho času, epicentrum ležalo v západnej Rwande.

Bolo najväčšie zo zatiaľ viac ako 100 otrasov, ktoré oblasť od soboty zasiahli. V dvojmiliónovej Gome zničilo niekoľko budov, z ktorých záchranári podľa svedkov vytiahli najmenej tri osoby.

"Vieme, že pri páde budovy neďaleko našej kancelárie v Gome boli zranené deti," uviedol Detský fond OSN (UNICEF). Hora Nyiragongo, ktorá podľa Reuters patrí medzi najaktívnejšie vulkány na svete, v sobotu večer vyslali prúdy lávy široké cez dva kilometre k dvoumilionovému mestu Goma.

Láva sa zastavila tesne na okraji mesta, po ceste však zničila 17 dedín, narušila elektrické vedenie a zablokovala jednu z hlavných ciest vedúcich do Gomy.

Erupcie podľa OSN v Kongu zničili vyše tisíc domov, okolo 5-tisíc ľudí vyhnali z domovov a vyžiadali si najmenej 32 obetí. Niektorí z nich sa udusili sopečnými plynmi, ktoré vyvierajú z chladnúce lávy.

Miestni sa bojí ďalších erupcií

Lávové jazero vo vulkanickom kráteri sa podľa všetkého znova naplnilo a panujú tak obavy z otvorenia nových puklín či ďalších erupcií, uviedol zástupca Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Podľa Kasereky Mahindy, vedeckého šéfa vulkanologického observatória v Gome, sú otrasy následkom pohybu litosférických dosiek, ktoré sa snažia po erupcii znovu nájsť rovnováhu.

Odborník tiež spresnil, že oblasť od erupcie zasiahlo 119 otrasov, ich frekvencia sa ale znižuje. V Gome sa v posledných dňoch otvorilo niekoľko puklín v krajine, niektoré z nich sú dlhé cez niekoľko stoviek metrov.

Podľa Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca vyše pol milióna ľudí nemá prístup k vode, pretože láva odrezala najvýznamnejšie zdroje vody v oblasti.

Nyiragongo pri erupcii pred 19 rokmi zabila 250 ľudí. Vyše 120-tisíc obyvateľov Gomy vtedy prišlo o svoje domovy, keď desať kilometrov vzdialené mesto zasiahol prúd lávy.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:27