StoryEditor

Ako Iránka ukradla Slovákom prácu a čo má Adela Vinczeová spoločné s krokodílom?

03.04.2021, 11:00
Svet je zložitejší, komplexnejší a prepojenejší než si myslíme. Známe tváre v sérii vysvetľujúcich videí predstavujú dôležité globálne výzvy, ktorým ako ľudstvo čelíme. Idú na to s humorom.

Adela a Viktor Vinczeovci počítajú, koľko skrutiek by si kúpili za bilión eur. Nasi Motlagh je migrantka, ktorá priznáva, že nám - Slovákom - ukradla pracovnú pozíciu iránskej stand-up komičky. Ďalší komik - Fero Joke alias pani Gabika ide do obchodu kúpiť strúhanku a rozhodne sa ísť radšej “bicygľom”, nie autom. Aj takto vyzerajú niektoré zo scénok videí, ktoré sa snažia zrozumiteľným spôsobom vysvetliť komplikované globálne témy, ako je napríklad klimatická zmena či globálna daňová architektúra.

A ako je to s tou Adelou a krokodílom či Iránkou a prácou? Odpovede dostanete v 5 múdrych videách, ktoré pripravili Hospodárske noviny a iniciatíva Svet medzi riadkami. Keďže ide o komplexné témy, ktoré sa za pár minút nedajú dostatočne vysvetliť,  každé video je doplnené rozsiahlym textom vo forme otázok a odpovedí

ZELENÁ EKONOMIKA

“Ty robíš fotosyntézu, nie?" pýta sa Adela Vinczeová svojho manžela Viktora. Odpovedá jej, že nie je krokodíl, nemá zelenú kožu. Preto zrejme nebudú uhlíkovo neutrálna domácnosť. Aj takto vtipom poukazujú na to, prečo by ľudia mali produkovať len toľko oxidu uhličitého, koľko ho príroda dokáže pohltiť, a teda dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. 

Spaľovaním fosílnych palív, ako je napríklad ropa, sa totiž do ovzdušia vypúšťajú skleníkové plyny, ktoré zapríčiňujú klimatickú zmenu. A aj keď investície do zelených riešení nie sú vôbec lacné, ešte drahšie by to vyšlo, keby sme nerobili nič a nečinne sa prizerali stále rýchlejšiemu otepľovaniu Zeme. Pretože zmena klímy sa pre ľudstvo stáva existenčnou hrozbou. 

Viac sa dozviete v múdrom videu O zelenej ekonomie a sprievodnom vysvetľujúcom článku.

KLIMATICKÁ ZMENA

“A že vraj globálne otepľovanie. Veď v lete je teplo a v zime furt zima,” rozčuľuje sa komik Fero Joke prezlečený za pani Gabiku. Sedí pri pokazenom radiátore a mrzne. Nečudo, že sa mu/jej nechce veriť, že dochádza ku globálnemu otepľovaniu. Zmena sa totiž deje postupne, pomaly, neraz si ju ani neuvedomujeme.

Od predindustriálnej éry sa pritom na Zemi oteplilo o viac než jeden stupeň Celzia. A aj keď sa ten jeden stupeň pani Gabike zdá málo, v realite má podobu stále častejších prírodných katastrof a ľudských tragédií.

Viac sa dozviete v múdrom videu O klimatickej zmene a sprievodnom vysvetľujúcom článku.

MIGRÁCIA

“Tak som v dobrej spoločnosti,” pousmeje sa Nasi, keď ju upozorníme, že migranti sú aj Terminátor, Superman či Bambuľka. Jeden cestoval v čase, druhý prišiel z inej planéty a tretia sa z Bambuľkova presťahovala do Bratislavy. Nasi Motlagh nie je vymyslená filmová postava. Prišla na Slovensko aj s rodinou z Iránu. Žije v Stupave, pracuje v zahraničnej firme a robí aj stand-up komičku. Je tvárou videa, ktoré sa snaží upozorniť na to, že ľudia neraz vnímajú migráciu skreslene. 

Viac sa dozviete v múdrom videu O migrácii a sprievodnom vysvetľujúcom článku.

GLOBÁLNA DAŇOVÁ ARCHITEKTÚRA

“Toto video bude o peniazoch,” povie sedemročný moderátor Krištof na úvod vysvetľujúceho videa, ktoré rozoberá, ako to chodí v globálnom daňovom svete. Aj zložitá téma sa dá vysvetliť jednoducho. Tak, aby ju pochopili aj deti. Dozviete sa, ako firmy využívajú rôzne fígle, cestovanie po daňových rajoch či kľučkovanie medzi paragrafmi s jediným cieľom - platiť čo najnižšie dane. 

Viac sa dozviete v múdrom videu O globálnej daňovej architektúre a sprievodnom vysvetľujúcom článku.

UDRŽATEĽNÝ ROZVOJ

“Vieš čo znamená vidieť biele myši? A čo keď vidíš biele slony?” Týmto vtipom sa začína video o rozvoji, ktoré je spravené formou bábkového divadielka. Odpoveď na prvú otázku znie, že ste to zrejme prehnali s alkoholom. Biely slon však nebude označovať “veľkú opicu”. Ide o ituáciu, keď krajiny pomáhajú iným bez toho, aby sa opýtali, čo miestni skutočne potrebujú. Napríklad Nóri postavili v Keni továreň na ryby. Miestni nomádi však ryby považovali za podradné. Preto museli továreň už po pár dňoch zavrieť.

Viac sa dozviete v múdrom videu O rozvoji a sprievodnom vysvetľujúcom článku.

Videá so sprievodnými článkami vznikli v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 

01 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 02 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 03 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy 04 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:56