StoryEditor

Summit Blair -- Chirac

18.11.2004, 23:00

Veľká Británia a Francúzsko sú podľa britského premiéra Tonyho Blaira pripravené urobiť všetko, čo je v ich silách, aby oživili a posilnili mierový proces na Blízkom východe. "Diskutovali sme, prirodzene, o mierovom procese, v rámci ktorého považujeme za dôležité uskutočnenie palestínskych volieb," zdôraznil Blair po stretnutí s francúzskym prezidentom Jacquom Chiracom v rámci francúzsko-britského summitu, ktorý sa dnes začal v Londýne.
Pokiaľ ide o situáciu v Iraku, Paríž i Londýn si želajú stabilnú a demokratickú krajinu. Blair pripustil, že v minulosti došlo v tejto otázke k názorovým nezhodám. Pripomenul však, že obe strany pracujú spoločne na naplnení rezolúcie OSN číslo 1546 o Iraku. Najvyšší francúzsky predstaviteľ uviedol, že bezpečnostná situácia vo svete sa po spojeneckej invázii do Iraku a páde bývalého irackého diktátora Saddáma Husajna nezlepšila.
Blair a Chirac hovorili aj o klimatických zmenách, ktoré budú na budúci rok prioritou britského predsedníctva skupiny G8, ako aj predsedníctva EÚ od júna 2005. Francúzsky prezident pricestoval do Londýna na dvojdňový summit, ktorý sa koná pri príležitosti ukončenia osláv storočnice podpísania anglicko-francúzskej zmluvy Entente Cordiale z roku 1904.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 05:51