TASR
StoryEditor

Flámsky premiér o prípade Jozefa Chovanca: Spis pred dva a pol rokmi vyzeral úplne inak

01.09.2020, 11:29
Autor:
TASRTASR
Jozef Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi.

V belgickom federálnom parlamente boli v utorok dopoludnia predvolaní pred parlamentné výbory pre vnútorné záležitosti a spravodlivosť súčasný flámsky premiér a bývalý minister vnútra Jan Jambon, bývalá šéfka belgickej polície a v súčasnosti šéfka Europolu Catherine De Bolleová, ako aj súčasný šéf federálnej polície Marc De Mesmaeker.

Všetci traja majú podať správu o prípade Slováka Jozefa Chovanca, ktorý zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi.

Flámsky denník De Morgen na svojej webovej stránke uviedol, že ako prvý sa krátko pred pol jedenástou pred poslancov dostavil exminister Jambon.

Spis vyzeral inak 

Na úvod svojho vystúpenia prejavil sústrasť príbuzným Jozefa Chovanca a vyjadril nádej, že sa celý prípad vyjasní.

Zdôraznil, že síce nepozná detaily súdneho spisu, ale že to, čo vidieť na videzáberoch z cely na letisku je "neprípustné, nevysvetliteľné a hrozné".

Na svoju obhajobu uviedol, že policajná správa, ktorá v tom čase - koncom februára 2018 - skončila na jeho stole "v žiadnom prípade" neobsahovala zábery zachytávajúce násilné konanie policajtov. "Spis pred dva a pol rokmi vyzeral úplne inak," spresnil Jambon.

Denník De Morgen spresnil, že redakcia prvú policajnú správu videla a sú v nej iba veľmi stručne opísané udalosti v Chovancovej cele.

Nie sú tam spomenuté zásadné podrobnosti a neobsahuje ani informácie o nacistickom pozdrave mladej policajtky v momente keď jej kolegovia násilím "upokojovali" zraneného Chovanca. Ten uprostred nočného pobytu v cele predbežného opakovane búchal hlavou o mreže.

Policajná správa udalosti nezmieňuje

Jambon podľa vlastných slov ako minister vnútra nepochybil, lebo nemal k dispozícii informácie, ktoré by mohli vyvolať znepokojenie. Ani stretnutie s vtedajším veľvyslancom Slovenskej republiky mu neposkytlo také informácie, aby bol "znepokojený" stavom vyšetrovania prípadu.

"Policajná správa sa vôbec nezmieňuje o hrozných skutočnostiach, ktoré sme videli na kamerovom zázname," vysvetlil Jambon.

V tom čase podľa neho nič neindikovalo, že by mal do prípadu zasiahnuť z pozície ministra vnútra. Nebol pritom ani oprávnenou osobou na začatie disciplinárneho konania, konštatoval.

Jambon už v sobotu pripustil, že urobil chybu v komunikácii s verejnosťou, keď najskôr vyhlásil, že o tomto prípade nič nevie.

Zároveň však dodal, že ani on ako minister, ani jeho kabinet nijako nepochybili v prístupe ku spisu Jozefa Chovanca.

Jan Jambon podľa vlastných slov preto nevidí dôvod, aby v spojitosti s celou kauzou odstúpil z postu flámskeho premiéra.

Šéf polície nepoprel, že o kauze vedel

V belgickom federálnom parlamente v utorok dopoludnia vypovedal aj súčasný šéf federálnej polície Marc De Mesmaeker.

Podľa novín De Morgen generálny komisár federálnej polície na pôde parlamentu označil za "veľmi legitímne", že niektorí ľudia majú pochybnosti o jeho úlohe v tomto prípade.

Spresnil, že vo februári 2018, keď došlo k spornému zásahu na letisku a následne aj k smrti slovenského občana, pracoval ako styčný dôstojník medzi federálnou políciou a kabinetom vtedajšieho ministra vnútra Jana Jambona.

Šéf polície nepoprel, že o celej kauze vedel: 26. februára dostal prvé vysvetlenie predmetných udalostí z letiska a 1. marca bol v tlačovej správe federálnej polície zmienený aj tento prípad.

De Mesmaeker upozornil, že nebol prítomný na stretnutí slovenského veľvyslanca Stanislava Valla s predstaviteľmi kabinetu Jana Jambona, ku ktorému došlo 2. marca 2018, tri dni po smrti J. Chovanca v nemocnici v Charleroi.

"Myslím si, že som svoju prácu urobil dobre, dokonca viac než to. Som pevne presvedčený, že som konal správne a transparentne," skonštatoval pred poslancami a podobne ako krátko pred ním aj exminister Jambon zdôraznil, že zo svojej vtedajšej pozície nemal možnosť zasahovať do konania federálnej polície.

"Nevysvetliteľné správania"

De Bolleová v utorok vypovedala ako posledná z trojice predvolaných činiteľov. Zdôraznila pritom, že ako vtedajšia šéfka belgickej polície nemala o prípade Jozefa Chovanca dostatok informácií.

Flámsky denník De Morgen, ktorý na svojej webovej stránke podrobne mapoval aj predošlé vyjadrenia exministra vnútra Jana Jambona a súčasného šéfa federálnej polície Marca De Mesmaekera, uviedol, že De Bolleová ostro odsúdila videozábery, ktoré potvrdzujú "nevysvetliteľné policajné správanie" voči J. Chovancovi.

Poslanci De Bolleovú predvolali preto, lebo kým sa stala šéfkou Europolu (2. mája 2018) bola generálnou komisárkou belgickej federálnej polície, čiže predchodkyňou De Mesmaekera.

"V tomto prípade odpovede musia byť jasné. V prvom rade pre vdovu po Chovancovi," uviedla De Bolleová.

"Môžem čestne vyhlásiť, že som v tom čase nebola informovaná o faktoch... Rovnako som nevidela uvedené zábery. Keby som ich videla, okamžite by som konala," uviedla s odkazom na zábery z cely predbežného zadržania, na ktorých policajti kľačia na tele zadržaného Slováka, kým jedna z policajtiek napodobňuje nacistický pozdrav.

Poslancom pripomenula, že existuje jasný pracovný postup, ktorý jej mal poskytnúť všetky podrobné informácie o Chovancovom zadržaní. "Rátam s tým, že interné vyšetrovanie to objasní," dodala.

01 - Modified: 2024-03-27 13:06:33 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci žiadajú Európsku komisiu o spravodlivé vyriešenie smrti Jozefa Chovanca 02 - Modified: 2024-03-25 15:13:46 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie smrti slovenského občana Chovanca nemôže odísť do stratena, tvrdí KDH 03 - Modified: 2024-03-25 09:36:59 - Feat.: - Title: Belgický vyšetrovací súd odložil rozhodnutie v kauze Chovanec na neurčito 04 - Modified: 2024-03-21 16:03:17 - Feat.: - Title: Hľadaného Slováka priviezli z Čiernej hory. Zneužíval pandemickú pomoc 05 - Modified: 2024-03-01 23:15:20 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie smrti Slováka belgickou políciou vs. svedok z lietadla, videozáznam, psychické problémy a pitva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:03