StoryEditor

WHO predpokladá koniec pandémie koronavírusu do necelých dvoch rokov

21.08.2020, 20:44
Autor:
TASRTASR
Šéf WHO uviedol, že korupcia okolo zdravotníckeho ochranného vybavenia sa rovná vražde.

Planéta by mala dokázať zvládnuť pandémiu nového koronavírusu rýchlejšie než za dva roky, ktoré ľudstvo potrebovalo na skrotenie pandémie chrípky z roku 1918, vyhlásil v piatok šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Máme nevýhodu globalizácie, blízkosti, prepojenosti, ale výhodu lepších technológií, takže dúfame, že s touto pandémiou skoncujeme za menej než dva roky," povedal novinárom Tedros, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

"S maximálnym využitím dostupných prostriedkov a, dúfajme, že aj s ďalšími novými prostriedkami, ako sú napríklad vakcíny, môžeme túto pandémiu poraziť za kratší čas než chrípku z roku 1918," dodal šéf WHO.

Korupcia sa rovná vražde

Tedros tiež dôrazne povedal, že korupcia okolo zdravotníckeho ochranného vybavenia sa rovná "vražde", pretože pripravuje zdravotníkov liečiacich pacientov s ochorením COVID-19 o ochranu, ktorú nutne potrebujú.

Generálny riaditeľ WHO dostal otázku o korupcii v Juhoafrickej republike (JAR), ktorou otriasajú úplatkárske škandály súvisiace s pandémiou koronavírusu. Tie poškodzujú dôveryhodnosť prezidenta Cyrila Ramaphosu a obraz jeho vlády v zahraničí.

"Každý druh korupcie je neprípustný," povedal Tedros na virtuálnej tlačovej konferencii.

"Ale korupcia týkajúca sa osobného ochranného vybavenia... je pre mňa v skutočnosti vraždou. Lebo ak zdravotníci pracujú bez osobného ochranného vybavenia, ohrozujú svoje životy, a to ohrozuje aj životy ľudí, o ktorých sa starajú," uviedol Tedros novinárom.

"Je to trestné a je to vražda. A musí to prestať," varoval Tedros.

Problémy v Juhoafrickej republike

Pobúrenie v JAR sa začalo správami, že miestni vládni predstavitelia hromadili a predávali potravinové dary určené rodinám bez príjmu počas celoštátnej karantény (lockdownu).

Hnev verejnosti ešte zosilnel, keď niektoré nemocnice zistili, že štátne nákupy tvárových masiek, odevov a ďalších ochranných pomôcok sa nedostali až k zdravotníckemu personálu.

Juhoafrická špeciálna vyšetrovacia jednotka preveruje vyše 160 spoločností a zákonnosť ich postupu pri poskytovaní protikoronavírusového vybavenia a služieb.

Vyšetrovatelia zverejnia všetky zmluvy na ochranné vybavenie a odevy pre zdravotníkov.

01 - Modified: 2024-04-19 17:47:00 - Feat.: - Title: WHO má informáciu o prvom nakazenom človeku vírusom vtáčej chrípky vo Vietname 02 - Modified: 2024-04-18 14:31:18 - Feat.: - Title: WHO je znepokojená šírením vtáčej chrípky, upozornila na vysokú úmrtnosť u ľudí 03 - Modified: 2024-04-03 21:24:00 - Feat.: - Title: WHO zostáva v Pásme Gazy napriek smrti humanitárnych pracovníkov, naďalej poskytuje pomoc 04 - Modified: 2024-03-05 19:29:29 - Feat.: - Title: Z Pásma Gazy je potrebné evakuovať približne 8000 pacientov, upozorňuje Svetová zdravotnícka organizácia 05 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 14:21