HN/ Lucia Kišová
StoryEditor

Nemecko chce prikázať, aby ľudia venčili psov aspoň dvakrát denne. Nerealistické, tvrdia psíčkari

20.08.2020, 11:35
Autor:
ČTKČTK
Chovateľka psov Anja Striegelová zdôraznila, že množstvo potrebného pohybu závisí od zdravotného stavu, veku a stravovania psov.

Nemecké ministerstvo poľnohospodárstva chystá nariadenie, podľa ktorého by mali ľudia svojich psov venčiť aspoň dvakrát denne a dohromady najmenej jednu hodinu.

Za vynucovanie smernice majú zodpovedať jednotlivé spolkové krajiny, ale nie je jasné ako, napísala agentúra Reuters. Podľa nej majitelia psov nad novým predpisom len krútia hlavou.

Nemecká ministerka poľnohospodárstva Julia Klöcknerová tento týždeň oznámila, že na základe odporúčania expertov plánuje zaviesť od budúceho roka povinnosť nechať psov prebehnúť alebo vyvenčiť sa aspoň dvakrát za deň.

Vyvolala tým celonemeckú diskusiu o tom, či štát môže rozhodovať, čo je najlepšie pre 9,4 milióna týchto domácich maznáčikov v krajine. Psa vlastní takmer každý piaty obyvateľ Nemecka.

"Domáce zvieratá nie sú plyšové - je potrebné brať ohľad na ich potreby," zdôraznila ministerka. Podľa nej musia mať zvieratá dostatok pohybu a nesmú zostávať príliš dlho samé.

Hovorca nemeckého združenia chovateľov psov (VDH) Udo Kopernik povedal, že väčšina majiteľov štvornohých priateľov sa na nových pravidlách len smeje, pretože už teraz trávia so svojimi vernými spoločníkmi dostatok času. "Jedno nariadenie pre všetkých psov je pravdepodobne dobre mienené, ale je nerealistické," poznamenal Kopernik.

Chovateľka psov Anja Striegelová zdôraznila, že množstvo potrebného pohybu závisí od zdravotného stavu, veku a stravovania psov. "Pre mladého fyzicky zdatného labradora sú dve hodiny prechádzok zdravšie ako pre artrotického mopsa so srdcovými problémami," povedala Striegelová denníku Süddeutsche Zeitung.

Najobľúbenejšími psími plemenami v Nemecku sú nemecký ovčiak a jazvečík. Nasledujú labradorskí retríveri, ďalší retríveri, Jack Russell teriéri a mopsovia.

01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 05 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:54