Reuters
StoryEditor

Ako bude vyzerať svet o 20 rokov? Futurológ prezradil sedem hlavných trendov

15.09.2019, 00:00
Autor:
domadoma
Ľudstvo bude sužovať nedostatok pitnej vody, ktorej veľká väčšina je „uväznená“ vo forme ľadu na póloch.

Futurológ Ray Hammond pripravil pre Allianz správu o tom, ako bude vyzerať naša budúcnosť v roku 2040. Podľa neho budúcnosť ľudstva do roku 2040 ovplyvní najmä sedem hlavných trendov:

Populačná explózia

Podľa jeho predpovede v roku 2040 populácia narastie na viac než deväť miliárd zo súčasných 7,6 miliárd. Do roku 2100 by populácia mala dosiahnuť 11,2 miliardy ľudí.

Zdroje Zeme už však v súčasnosti vyzerajú byť značne prečerpané. Poľnohospodárstvo je veľmi neefektívne, s nízkou produktivitou. Podľa Hammonda sa vyhodí až 50 percent vyprodukovaného jedla počas distribúcie, teda skôr, než sa produkty dostanú na trh.

Využívanie technológií, akými je chladenie produktov alebo lepšie balenie, môžu tieto čísla značne znížiť.

Jedlo však nebude najväčším problémom. Ľudstvo bude sužovať tiež nedostatok pitnej vody, ktorej veľká väčšina je „uväznená“ vo forme ľadu na póloch.

Futurológ predpokladá, že voda sa buď bude prevážať cez oceány v tankeroch, alebo si krajiny budú upravovať slanú vodu na pitnú.

Vývoj takýchto staníc prebieha už v súčasnosti.

Klimatické zmeny

Skleníkové plyny do roku 2040 zohrejú planétu až o 2,7 stupňa Celzia, čo so sebou prinesie extrémnejšie javy v počasí ako sú záplavy, cyklóny, hurikány. 

Počet týchto javov sa medzi rokmi 1980 a 2004 zdvojnásobil. To isté nastane aj do roku 2040.

Revolúcia v oblasti obnoviteľných zdrojov

Hammond tiež predpokladá, že do roku 2050 bude polovica energie pochádzať z obnoviteľných zdrojov. Otázkou ostáva, ako vyriešiť jej skladovanie v prípade tmy a bezvetria.

Globalizácia

V boji proti chudobe bola najsilnejším hráčom globalizácia, mala väčší vplyv ako zahraničná pomoc bohatých krajín od druhej svetovej vojny.

Chudoba bude podľa Hammonda naďalej klesať a do roku 2050 by mal byť počet chudobných najnižší v histórii.

Revolúcia v zdravotníctve

Veľké pokroky prinesie aj zdravotníctvo. Dostupná bude personalizovaná liečba na základe DNA analýzy, využitie kmeňových buniek, použitie nanočastíc, úprava ľudskej DNA a digitalizácia dát prostredníctvom umelej inteligencie.

Rozvoj informačných technológií

Hammond pripomína, že za posledných 50 rokov sa rýchlosť a výkonnosť informačných technológií každých pár rokov zdvojnásobuje.

Väčšia funkcionalita smarfónov, rýchlosť internetu a rozvoj nových online služieb a aplikácií ohrozili viaceré tradičné profesie a biznis modely v hotelierstve, stravovacích službách, doprave či finančných službách. Čoraz častejšie ich nahrádzajú riešenia ako Airbnb, Uber, Booking.com či TripAdvisior, tvrdí futurológ.

Na druhej strane vznikajú nové profesie ako osobní kouči, tréneri a mentori, venčitelia psov či tetovači. Iné, ktoré dnes ani nie sú považované za profesie - materstvo, starostlivosť o rodinu či upratovanie - budú podľa Hammonda v nasledujúcich dvoch dekádach oveľa viac cenené.

Rozvoj informačných technológií podľa odborníka zaručí napríklad to, že vďaka virtuálnym asistentom už nikto nebude musieť byť osamelý. 

Svetová chudoba

Napriek pozitívnemu prínosu globalizácie Hammond upozorňuje, že vo svete sú stále približne dve miliardy ľudí v 58 krajinách uväznené v extrémnej chudobe. Sú bez prístupu k zdrojom a musia medzi sebou bojovať o každý kúsok majetku.

Futurológ vidí okrem morálnej povinnosti dva hlavné argumenty prečo musíme s chudobou bojovať: Prvým sú obrovské náklady vyspelých krajín na blízkovýchodné vojny a druhým je nevyhnutná migrácia utečencov z politicky a ekonomicky nestabilných krajín smerom na západ.

01 - Modified: 2024-03-25 13:00:00 - Feat.: - Title: Umiernenejší dizajn? BMW odhalilo svoje SUV budúcnosti, vyrábať sa bude budúci rok 02 - Modified: 2024-03-25 10:10:00 - Feat.: - Title: Má ešte španielsky Seat budúcnosť? Minulý rok bol najlepší v histórii, toto sú jeho plány 03 - Modified: 2024-02-21 06:12:34 - Feat.: - Title: Rusko 2034. To najzaujímavejšie príde po odchode Putina, píše ruský expert 04 - Modified: 2024-01-26 11:07:40 - Feat.: - Title: Vráti sa Európa k spaľovákom? Na zmenu zostáva len rok, hovorí šéf českej Toyoty 05 - Modified: 2024-01-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Na fotku z tohto fotoaparátu si počkáme tisíc rokov. Ambiciózny sci-fi projekt nám má pripomenúť jednu dôležitú vec
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:32