Reuters
StoryEditor

Západ sa v otázke Ukrajiny nechal vlákať do Putinovej pasce, varuje Navaľnyj z väzenia

20.01.2022, 15:46
Autor:
ČTKČTK
Ruský opozičný líder si myslí, že západné krajiny robia presne to, čo ruský prezident potrebuje.

Západ sa ohľadom rokovaní s Ruskom o Ukrajine nechal vlákať do pasce ruského prezidenta Vladimira Putina, varoval v rozhovore s týždenníkom Time väznený ruský opozičný predstaviteľ Alexej Navaľnyj.

Putin sa snaží svojimi krokmi zabrániť prijatiu sankcií, ktoré by sa mohli zamerať priamo na neho alebo na osoby z jeho blízkeho okolia, domnieva sa Navaľnyj.

Washington a jeho spojenci dávajú v posledných mesiacoch najavo obavy, že sa Rusko, ktoré zhromaždilo pri hraniciach s Ukrajinou desaťtisíce vojakov, chystá Ukrajinu napadnúť.

Západ potom v tieni tejto hrozby pristúpil na diplomatické rokovania s Moskvou, ktorá požaduje od Severoatlantickej aliancie záruku, že nikdy neponúkne členstvo Ukrajine.

​Rovnakú garanciu Rusko žiada od Spojených štátov. Rusko sa pritom podľa Navalného snaží vzbudiť zdanie, že ak USA nebudú súhlasiť, tak "niečo urobí".

"Namiesto toho, aby USA tento nezmysel ignorovali, pristupujú na putinovský program rokovania a ponáhľajú sa organizovať akési stretnutia," uviedol Navaľnyj, ktorý odpovedal na otázky týždenníka vo viacerých listoch zaslaných z väzenského zariadenia. "Západ sa opakovane chytá do Putinovej jednoduchej pasce," tvrdí opozičný predák.

"A pritom hovoria ‚Ak niečo urobíš, tak my zavedieme tvrdé sankcie.‘ A to presne Putin potrebuje. Pretože sa to dá obrátiť - či Ukrajinu nenapadneš, tak sankcie nezavedieme," domnieva sa Navaľnyj.

​Západ podľa neho dáva Putinovi najavo, že ak nebude voči Ukrajine priveľmi dôrazný, nedostane bič, ale cukor.

"Putin sa teraz nemusí báť už takmer prijatých sankcií proti sebe a svojim kamarátom. Administratíva (prezidenta Joea) Bidena najskôr prehovorila Kongres, aby ich odložil, a teraz aby ich úplne zrušil, a ponúka Putinovi cukor," myslí si Navaľnyj.

Spojené štáty a Európska únia v minulom roku uvalili kvôli otrave a následnému uväzneniu Navaľného sankcie na niekoľko vysokopostavených ruských činiteľov a podnikov. Podľa opozičného lídra však tieto postihy nie sú dostatočné.

"V Rusku už ani nepohneme očami, keď vidíme, ako USA pridávajú na sankčné zoznamy neznámych plukovníkov a generálov, ktorí nemajú v zahraničí peniaze a sú prostí vykonávatelia Putinovej vôle," uviedol Navaľnyj.

​Navaľnyj skolaboval predvlani v auguste v lietadle. Následne ho prijala s príznakmi otravy nemocnica v Omsku, odkiaľ bol na nátlak svojich blízkych v bezvedomí dopravený na liečenie do Berlína.

Podľa nemeckého armádneho laboratória bol otrávený zakázanou nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok. Otravu touto látkou potvrdila tiež medzinárodná Organizácia pre zákaz chemických zbraní.

Útok na svoju osobu Navaľnyj pripisuje Putinovi a ruskej tajnej službe FSB, Kremeľ všetky obvinenia odmieta. Opozičný líder si teraz odpykáva trest väzenia v trvaní dva a pol roka za spreneveru. Európsky súd pre ľudské práva považuje jeho proces za nespravodlivý.

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:55