StoryEditor

"Tu končí sranda." Biológa Flegra vystrašila analýza o omikrone. Pomôcť mu chce kontroverzný Novotný

20.12.2021, 18:18
Autor:
klkllindlind
Koniec núdzového stavu v Česku znepokojuje niektorých odborníkov, najmä kvôli šíriacej sa koronavírusového variantu omikron.

S novo menovanou vládou prichádzajú aj iné riešenia v spojitosti s epidémiou koronavírusu v Českej republike. Po prvom zasadnutí nový premiér Petr Fiala zavrhol predĺženie núdzového stavu, s tým však niektorí odborníci značne nesúhlasia vzhľadom na novo sa šíriaci variant omikrón a preplnené nemocnice.

Pred týmto nebezpečenstvom varuje najmä evolučný biológ Jaroslav Flegr, ktorý patrí od začiatku epidémie medzi podporovateľov prísnejších protiepidemických opatrení. Na Twitteri v pondelok preto vyzval ľudí, aby mu dali kontakt na novú vládu, pretože potrebuje ministrom doručiť dôležitú analýzu.

Jaroslav Flegr je známy predovšetkým pre svoje názory, keď mnohokrát varoval pred hrozivými dôsledkami ďalších vĺn covidu a nárastu počtu zomrelých. 

Miernejšia, ale nebezpečná

Flegr zároveň varuje, že hoci sa zdá, že priebeh choroby po nakazení omikronom je miernejší, tak je tento variant mimoriadne nebezpečný.

„Počty nakazených budú oveľa vyššie a nemôžeme si maľovať, že bude nižšia patogenita. To je optický klam. V skutočnosti sa rovnaké počty a percentá ľudí z tých nakazených budú dostávať do nemocníc, ako sa dostávali v prípade delty,“ doplnil evolučný biológ.

Upozorňuje tiež na to, že očkovanie proti novému variantu síce pomáha, ale vo výrazne nižšom meradle. „Infekční budeme všetci, či sme to prekonali, alebo nie. Jedine tí, čo sú plne naočkovaní a zároveň to prekonali, sú asi najviac chránení,“ zmienil Flegr s tým, že ochrana takýchto jedincov sa však pohybuje len okolo 70 percent.

Rovnakého názoru sú aj vedci po celom svete, ktorí vyzývajú ľudí na preočkovanie treťou dávkou vakcíny proti covidu, pretože omikron prestupuje medzi obyvateľstvom v Južnej Afrike, Dánsku a Veľkej Británii.

„Omikron sa šíri rýchlosťou, akú sme doposiaľ nevideli v žiadnom z variantov,“ upozornil generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Na pomoc ide Novotný

Na Flegrov twitterový príspevok vzápätí zareagoval starosta mestskej časti Praha-Řeporyje Pavel Novotný, známy svojimi kontrovernými názormi. Novotný ponúkol Flegrovi svoju pomoc s tým, že jeho e-maily berú ľudia s vážnosťou.

„Čokoľvek mi pošlete na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., viem poslať ďalej. Ja vás ctím, takže mi nemusíte nič vysvetľovať. Jednoducho odovzdám. Ono, keď to príde od Řeporyjí, nikto si nedovolí to len tak prejsť a bude to mať tú pozornosť. Řeporyje do spamu nikomu nepadajú,“ odkázal Novotný vedcovi.

Pavel Novotný bol známy ako kráľ českého bulváru. V roku 2018 sa v komunálnych voľbách stal starostom pražskej mestskej časti. 

01 - Modified: 2021-08-31 06:51:50 - Feat.: 0 - Title: Vedec Flegr o tom, kedy skončí pandémia: Prezradil konkrétny čas, aj ako to bude s liekmi proti covidu 02 - Modified: 2021-11-16 09:14:03 - Feat.: 0 - Title: Ceny kremácií rastú, pandémia naberá na sile. Neočkovaní ohrozujú rozpočet blízkych, myslí si vedec Flegr
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. apríl 2024 15:04