StoryEditor

Pochmúrna a krvavá bitka. Taliban vedie tajnú vojnu proti Islamskému štátu

30.10.2021, 14:30
Autor:
ČTKČTK
Islamský štát bol zodpovedný za augustový samovražedný atentát pri kábulskom letisku, pri ktorom zahynulo viac ako 150 ľudí, a je urputným súperom Talibanu.

Každých niekoľko dní sa na predmestí východoafganského mesta Dželálábád objavia vyhodené telá mŕtvych mužov. Niektorí boli zastrelení, iní obesení, ďalším niekto sťal hlavu. Mnohí majú vo vrecku ručne písané odkazy, ktoré ich obviňujú z členstva v afganskej odnoži teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

K zodpovednosti za tieto hrozné vraždy v štýle popravy sa nikto nehlási, ale všeobecne sa predpokladá, že je za ne zodpovedný Taliban, napísal spravodajský server BBC News.

Pochmúrna a krvavá bitka

Islamský štát bol zodpovedný za augustový samovražedný atentát pri kábulskom letisku, pri ktorom zahynulo viac ako 150 ľudí, a je urputným súperom Talibanu.

Obe tieto radikálne islamské skupiny teraz vedú pochmúrnu a krvavú bitku - a Dželálábád je jej frontovou líniou. Po páde prozápadného kabinetu, ktorý nahradila vláda Talibanu, je teraz Afganistan pokojnejší.

Avšak v Dželálábade čelia jednotky Talibanu takmer každodenným útokom. Islamský štát, miestne známy pod arabskou skratkou DAIŠ, využíva niektoré z rovnakých taktík, ktoré Taliban tak úspešne používal proti predchádzajúcej vláde - vrátane náloží nastražených na cestách a cielených útokov.

Islamský štát obviňuje Taliban z toho, že je odpadlíkom, pretože nie je dostatočne radikálny. Taliban odmieta IS ako kacírskych extrémistov. Šéfom rozviedky Talibanu v provincii Nangarhár, ktorej metropolou je Dželálábád, je muž známy ako "doktor Bašír", ktorého sprevádza povesť zúrivého bojovníka.

V minulosti sa mu podarilo zahnať IS z malej pevnosti, ktorú si vybudoval v susednej provincii Kunar. Doktor Bašír popiera, že by mal Taliban akékoľvek spojenie s mŕtvolami, ktoré niekto pravidelne necháva vystavené pri ceste.

Islamský štát

Hrdo ale vyhlasuje, že jeho muži zatkli desiatky členov IS. Mnoho bojovníkov takzvaného Islamského štátu, ktorí boli uväznení za predchádzajúcej vlády, utieklo z väzenia počas chaosu, ktorý sprevádzal prevzatie moci Talibanom.

Na verejnosti doktor Bašír a ostatní predstavitelia Talibanu hrozbu Islamského štátu zľahčujú. Tvrdia, že vojna v Afganistane konečne skončila a že oni prinášajú Afganistanu mier a bezpečnosť. Čokoľvek, čo tento príbeh narúša, je nežiaduce.

Doktor Bašír ide dokonca tak ďaleko, že napriek všetkým dôkazom o opaku tvrdí, že IS v Afganistane formálne ani neexistuje. "Názov DAIŠ sa vzťahuje k Sýrii a Iraku," hovorí.

​"Tu v Afganistane žiadna ničomná skupina s názvom DAIŠ nie je." V skutočnosti je samozvaný Islamský štát v Afganistane nielen formálne prítomný, ale dokonca zriadil svoju špeciálnu odnož v oblasti zahŕňajúcej územie Afganistanu, ktorú nazval "IS-Chorásán".

Chorásán bývalo historické územie v Strednej Ázii s rozlohou 268-tisíc štvorcových kilometrov, ktoré dnes leží na území Iránu, Afganistanu, Tadžikistanu, Uzbekistanu a Turkménska.

Samozvaný Islamský štát sa v Afganistane prvýkrát etabloval v roku 2015 a v nasledujúcich rokoch vykonal množstvo krvavých útokov. Od prevzatia moci Talibanom však IS podniká samovražedné atentáty aj v tých oblastiach krajiny, kde sa bojovníci IS predtým nevyskytovali.

Začiatkom tohto mesiaca IS zaútočil na mešity šiitskej menšiny v meste Kunduz na severe krajiny a na baštu Talibanu Kandahár. Obavy z rozmachu IS v Afganistane zdieľajú obyvatelia tejto krajiny, ale aj susedné štáty a západní predstavitelia.

Spojené štáty už varovali, že by IS v Afganistane mohol počas šiestich mesiacov až jedného roka dosiahnuť bod, kedy bude schopný podnikať útoky v zahraničí.

Islamský štát v súčasnosti v Afganistane neovláda žiadne územie. V predchádzajúcich rokoch sa mu podarilo vybudovať základne v provinciách Nangarhár a Kunar, kým ho vytlačili útoky Talibanu a jednotiek afganskej armády podporovaných americkými náletmi.

Začiatok "novej hry"

Islamský štát má len niekoľko tisíc bojovníkov v porovnaní s približne 70-tisíc príslušníkmi Talibanu, ktorí sú teraz vybavení americkými zbraňami. Existujú však obavy, že by IS mohol postupne verbovať bojovníkov z ďalších krajín Strednej Ázie a Pakistanu, a tiež rozčarovaných príslušníkov Talibanu, pokiaľ sa táto skupina v budúcnosti rozpadne na súperiace frakcie, ako predpovedajú niektorí odborníci.

Mnohí Afganci, unavení po desiatkach rokov občianskej vojny v krajine, označujú rastúci počet útokov IS za začiatok "novej hry". V Dželálábade sa terčom útokov nestáva len Taliban.

Aktivista miestnej občianskej spoločnosti Abdar Rahmán Mavín sa začiatkom októbra vracal domov zo svadby, keď na jeho vozidlo začali strieľať neznámi ozbrojenci.

Zabili ho, zatiaľ čo sa na zadných sedadlách krčili jeho dvaja synovia vo veku desať a 12 rokov. K zodpovednosti za útok sa v krátkom vyhlásení prihlásil Islamský štát.

Mavínov brat Šad Núr je zúfalý. "Keď sa Taliban dostal k moci, boli sme všetci nesmierne šťastní a plní optimizmu, že skončia všetky tie vraždy, bombové útoky, korupcia a ďalšie nešváry," povedal. "Ale teraz si uvedomujeme, že sa nám vnucuje nový fenomén - a volá sa DAIŠ."

01 - Modified: 2021-10-08 13:51:26 - Feat.: 0 - Title: Taliban zlikvidoval desiatky príslušníkov Islamského štatu. Chceme ich vyhnať z krajiny, tvrdí hnutie 02 - Modified: 2021-10-10 08:46:22 - Feat.: 0 - Title: Taliban upozornil USA, aby nedestabilizovali jeho režim 03 - Modified: 2021-10-11 06:33:45 - Feat.: 0 - Title: Rozhovory s Talibanom boli profesionálne. Režim v Afganistane však neuznávame, tvrdia USA 04 - Modified: 2021-10-29 05:26:45 - Feat.: 0 - Title: Spojené štáty zintenzívňujú pomoc pre Afganistan, obchádzajú talibanskú vládu 05 - Modified: 2021-08-21 17:34:38 - Feat.: 0 - Title: Nielen Taliban. Američanov v Kábule ohrozuje aj Islamský štát 06 - Modified: 2021-08-24 07:47:24 - Feat.: 0 - Title: Islamský štát chce v Afganistane rozpútať nový džihád. Ste príliš mäkkí, vyčíta Talibanu
01 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 02 - Modified: 2024-04-23 16:16:36 - Feat.: - Title: Súd Talibanu dal v Afganistane verejne zbičovať dvoch mužov odsúdených za lúpež 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 05 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:14