Reuters
StoryEditor

Slovensko navštívi taiwanský minister zahraničia. Čína to ostro kritizuje

21.10.2021, 13:12
Autor:
ČTKČTK
Na Slovensku by sa mal Wu zúčastniť konferencie organizovanej Globsecom, následne zamieri do Prahy.

Čína dnes vyjadrila rozhorčenie nad plánovanou návštevou taiwanského ministra zahraničia Josepha Wua v Českej republike a na Slovensku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hovorkyňa taiwanskej diplomacie Joanne Ouová novinárom povedala, že minister Wu sa najprv v utorok zúčastní na Slovensku konferencii organizovanej mimovládnou organizáciou a potom sa vydá do Prahy, kde sa stretne s predsedom Senátu Milošom Vystrčiloma zísť by sa mal tiež s pražským primátorom Zdeňkom Hřibom. Vystrčil a Hřib vlani Taiwan navštívili a vyvolali tým ostrú reakciu Pekingu.

Wuova návšteva Česka bola potvrdená už skôr, o jeho ceste na Slovensko médiá informovali až dnes. Wu chce tiež virtuálne vystúpiť na schôdzke Medziparlamentnej aliancie pre Čínu (IPAC), ktorá sa bude konať budúci týždeň v piatok v Ríme a zúčastní sa jej aj šéf tibetskej exilovej vlády Penpa Cchering.

"Budeme sa aktívnejšie snažiť získať podporu medzinárodného spoločenstva a tešíme sa na posilnenie vzťahov medzi Taiwanom a demokratickými krajinami strednej a východnej Európy," vyhlásila Ouová.

Peking dlhodobo upozorňuje ostatné štáty, aby nerokovali s taiwanskými činiteľmi a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova. Taiwan funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej strany.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Wang Wen-pin dal dnes najavo "silnú nespokojnosť" s tým, že Česko a Slovensko návštevu taiwanského ministra zahraničia umožnia. Obe krajiny pritom vyzval, aby "nenarušovali politické základy vzájomných vzťahov".

Taiwan, ktorý Čína považuje za svoje územie, nemá nadviazané oficiálne diplomatické vzťahy s žiadnou európskou krajinou okrem Vatikánu, pripomína agentúra Reuters. V roku 2019 však šéf taiwanskej diplomacie napríklad navštívil Dánsko, kde vystúpil na demokratickom summite v Kodani.

Podľa médií sa Wu na Slovensku zúčastní konferencie na tému Odolnosť a globálna ekonomická spolupráca po pandémii, ktorú organizuje mimovládna organizácia Globsec. Do Česka príde Wu na dvojdňovú návštevu na pozvanie projektu Sinopsis.

01 - Modified: 2024-04-29 10:15:55 - Feat.: - Title: Musk sa dohodol s Čínou. Po legislatívnych problémoch prídu autá bez vodiča na cesty 02 - Modified: 2024-04-29 09:21:39 - Feat.: - Title: Čínsky prezident Si Ťin-pching sa chystá navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko 03 - Modified: 2024-04-29 09:10:00 - Feat.: - Title: Sedan od Mazdy so zadným pohonom je realitou. Vpred ho poženú elektrické motory 04 - Modified: 2024-04-29 12:44:39 - Feat.: - Title: Čína dokončuje „neviditeľný“ bombardér. Máme lepšie, povedal Pentagon 05 - Modified: 2024-04-28 15:49:21 - Feat.: - Title: Rozvoj Tesly je "úspešným príkladom" čínsko-americkej spolupráce, tvrdí Li Čchiang
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 21:11