StoryEditor

Závislosť na videohrách je len chyba rodičov, odkazuje populárny streamer Ninja

06.12.2018, 14:45
Autor:
Honza SrpHonza Srp
Tyler Blevins, jeden z najslávnejších hráčov na svete, vystupujúci pod prezývkou Ninja, sa svojím vyjadrením na Twitteri pustil na tenký ľad.

Nič sa nemá preháňať a hranie počítačových hier nie je žiadnou výnimkou. Ak je človek do svojho koníčka taký ponorený, že to negatívne ovplyvňuje aj ostatné aspekty jeho života, je to zle, či už je tým koníčkom televízia, sledovanie sociálnych sietí, rybárčenie alebo napríklad strieľanie po virtuálnych vojačikoch.

Pravdou však je, že "spadnúť" do počítačových hier je ďaleko jednoduchšie ako pri väčšine iných voľnočasových aktivít. A v prípade aktuálneho hitu Fortnite to platí obzvlášť, uvádza iDnes.cz. Hra je totiž k dispozícii zdarma, a to na prakticky akomkoľvek zariadení od herných konzol až po mobilné telefóny.

Fortnite vyšiel ešte len vlani, ale už sa mu podarilo osloviť viac ako 200-miliónov ľudí, zarobiť svojim tvorcom viac ako miliardu dolárov a, bohužiaľ, tiež dostať mnoho mladých ľudí do veľkých problémov.

Magazín Bloomberg prišiel pred niekoľkými dňami s článkom o rehabilitačných táboroch pre deti, ktoré hre Fortnite úplne prepadli a trávia pri nej aj viac ako 10 hodín denne.

ip, screenshot/epicgames.com

​Reportéri Jef Feeley a Christopher Palmer hovorili s niekoľkými zúfalými rodičmi, ktorých potomkovia kvôli hre úplne zanedbávajú školu a sociálny život a oni si s tým nevedia rady.

Hoci sa v článku objavujú citácie psychologičky Lorrine Marerovej, ktorá hru doslova prirovnáva k užívaniu heroínu, celkovo nejde o žiadnu hysterickú filipiku, na aké sme si z mainstreamových médií smerom k hrám už zvykli.

Napriek tomu článok neunikol pozornosti najpopulárnejšieho streamera súčasnosti Tylera "Ninju" Blevinsa, a ten si svoj názor na zložitú problematiku nenechal pre seba. Pod twitterovým odkazom na článok totiž dopísal svoj komentár, podľa ktorého by vraj názov článku mal skôr byť "príšerní rodičia, ktorí nevedia, ako svojim deťom zobrať hernú konzolu."

Akokoľvek je Ninjov názor pochopiteľný, od jednej z najväčších autorít herného priemyslu by sme podobne zjednodušujúce úsudky radšej nevideli. Názory bezdetného Blevinsa, ktorého príjmy z hrania Fortnite dosahujú v prepočte až približne milión eur, na výchovu detí majú totiž asi takú rovnakú váhu, ako názory samozvaných expertov na Fortnite, ktorý hru nikdy nehrali.

Wikimedia/TDKR Chicago 101

​V reakcii na Ninjov komentár napriek tomu pridal Bloomberg do twitterového vlákna návody na to, ako pri rôznych typoch herných zariadení zapnúť tzv. rodičovský zámok, ktorý umožňuje mať "odohraný" čas u potomkov lepšie pod kontrolou.

Ako však všetci vieme, o spásonosné riešenie nejde, Fortnite možno totiž hrať prakticky na každom zariadení. 

01 - Modified: 2024-04-19 12:23:26 - Feat.: - Title: Herečka Jiřina Bohdalová sekla s celoživotným zlozvykom. Na staré kolená mení pravidlá 02 - Modified: 2024-04-18 13:00:00 - Feat.: - Title: Prvé slovenské GTA je na svete. Gangsterka Vivat Slovakia ťa prenesie do čias, keď Bratislave vládla mafia 03 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 04 - Modified: 2024-04-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Lacný, lacnejší a najlacnejší. Toto trio nových mobilov zaujme šetrných zákazníkov 05 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:10