StoryEditor

Krik, strach aj nadšenie. Testovali sme novú virtuálnu realitu

06.10.2018, 06:00
Emócie pracovali na sto percent. Virtuálna realita od HTC nás dostala.

Virtuálna realita. Slovné spojenie ktoré vzbudzuje kontroverzné názory. Pre nadšených hráčov je to výborný únik z reality a príležitosť ocitnúť sa na miestach, kde by sa len ťažko dostali. Pre zarytých odporcov to predstavuje nereálny svet, ktorý nás klame a predstavuje to najhoršie z technológií. Nuž, veci nie sú čiernobiele, a tak sa poďme pozrieť na plusy a mínusy jedného z najpokročilejších zariadení, aké nám virtuálnu realitu (VR) ponúka.

HTC Vive Pro sú okuliare poskytujúce zážitok vo VR. Nie sú absolútnou novinkou, ale prešli od poslednej generácie rôznymi vylepšeniami. V prvom rade treba pochváliť nový spôsob uchytenia na hlave, ktorý je v novom prevedení absolútne pohodlný. Namiesto dvoch gumených pások je tu už len jedna a k nej plastová obruč s čalúnením a veľmi dômyselným posúvaním veľkosti.

HN/Samuel Bohm

​Ani pri dlhšom hraní nás netlačil a mimoriadne dobre držal na hlave. Za jednu z najlepších inovácií považujeme to, že náhlavný set dostal do výbavy aj slúchadlá. Pred tým ste museli využiť vlastné, no teraz sú prichytené na ráme okuliarov. Pohodlne sa ovládajú pomocou malých tlačidiel a celkovo poskytujú dobrý zážitok.

Okuliare nie sú samostatným zariadením, a tak na ich funkciu potrebujete aj počítač či notebook. A to nie hocijaký. Potrebujete poriadnu mašinu, aby vám stíhala kvalitne poskytovať obsah do okuliarov. Silná grafická karta, procesor i RAM sú úplnou nutnosťou, inak vám môžu hry padať, sekať, počítač sa môže prehrievať, a tak ďalej. ​​My sme si na tento účel zadovážili skvele vybavený notebook HP Omen X, ktorý je už vopred optimalizovaný na nároky virtuálnej reality. Počas hrania nás poslúchal na slovo, a to aj cez náročný, dlhý herný víkend.

HN/Samuel Bohm

​Vylepšenia aj inde

Vylepšením prešlo na HTC Vive i rozlíšenie jednotlivých displejov, na ktoré sa cez šošovky pozeráte. Aktuálne je to 2880 × 1600 pixelov (oproti 2160 × 1200). Musíme však poznamenať, že ak konečne očakávate pohľad na veci vo VR ako pohľad na skutočný svet, budete sklamaní. Pri trochu bližšom pozretí stále vidíte jednotlivé pixely – i keď treba upozorniť, že rozlíšenie je určite jedno z najjemnejších, aké na trhu nájdete.

HTC Vive Pro je vlastne už veľký set, ktorý si dáte na hlavu a prenesie vás do imaginárneho sveta. K tomu však potrebujete aj dvojicu ovládačov a dve „základňové stanice“, ktoré virtuálne vymedzia herné pole. Sú v podobe malých čiernych kociek, ktoré treba upevniť vysoko v dvoch rohoch miestnosti.

HN/Samuel Bohm

​Všeobecne sa odporúča voľný hrací priestor aspoň o veľkosti 3 x 3 metre, aby ste sa mohli pohodlnejšie pohybovať s okuliarmi na očiach. Vo virtuálnom svete totiž naozaj stratíte prehľad o tom skutočnom a zahnanie sa rukami môže znamenať pád vázy, police či ranu do stola. Ďalšou nutnosťou k hraniu sa vo VR je dvojica ovládačov. Veľmi dobre sa držia a poskytujú intuitívne ovládanie. Ich tvar navyše poskytuje skvelú odozvu – máte pocit, že držíte pištoľ, svetelný meč či hocičo iné.

HN/Samuel Bohm

​Zapojí všetky zmysly

HTC Vive Pro zapojí do hry všetky vaše zmysly. Dokonale vás oklame bez toho, že by ste po tom túžili. Ak sa správne naladíte na to, že sa idete vo virtuálnej realite zahrať, naozaj tam zvládnete zostať aj niekoľko hodín. Na pravý zážitok však potrebujete dobrý obsah. Ak máte k dispozícii len jednoduché hry, potom si VR naplno nevychutnáte a môže sa vám to zdať doslova ako nuda pre deti. Do pozornosti preto dávame VR hry ako Rollercoster, A chair in a Room, Eagle Fly over Paris, Beat Saber, Google Earth, rôzne strieľačky a podobne.

HN/Samuel Bohm

​Hry by sa z nášho pohľadu dali rozdeliť na interaktívne a pasívne. Pasívne hry, ako napríklad divoká jazda na húsenkovej dráhe síce nevyžadujú vaše zásahy, no je to skvelá ukážka, ako funguje VR. Jazda na vozíku cez šialený skalnatý terén, padajúce kamene, vodopády či utrhnuté koľajnice, to vás zaručene nenechá chladným a aj tie najsilnejšie žalúdky aspoň nachvíľu pocítia, že sa predsa len vezú.

VR však nereprezentuje len bezduchá zábava na kolotočoch. Veľmi na nás zapôsobila aj prehliadka Zeme Google Earth. Tu sa viete dostať na akýkoľvek kúsok našej planéty a pozrieť si ho či už z vesmíru, alebo dokonca z pohľadu Street View, ako by ste tam práve boli. Vyjdete si na horu Fuji v Japonsku, prechádzate sa ponad amazonskými pralesmi, ocitnete sa na križovatke v New Yorku.

HN/Samuel Bohm

​To všetko sa môže stať aj skutočne náučným a určite to môže byť dobrá pomôcka pri výučbe. Rovnako sú na tom aj ďalšie náučné aplikácie ako napr. Human Anatomy. Tá pochádza zo Slovenska a pomáha najmä študentom medicíny, ktorí sa môžu pohrať s kostrou či svalmi a popritom sa tu o nich aj učiť. Virtuálna realita si navyše nachádza uplatnenia postupne vo viacerých priemyselných odvetviach.

Začína sa využívať v automobilovej oblasti na prehliadkach vozidiel, dizajnéri sa pohrávajú so zariaďovaním bytov či firiem vo virtuálnej realite, preniká do vesmírnych programov a podobne. Jej čas v tomto zmysle zrejme ešte len prichádza.

Aktívne hranie

No a potom tu máme aktívne hry, je sa musíte zapájať. Okrem nejakých tých strieľačiek nás nesmierne zaujala hororová hra A chair in the Room. Popravde, od strachu sme ju ani nedohrali. Práve v tom však bola skutočnosť VR. Pomocou sugestívnych zvukov a obrazov sme sa skutočne cítili ako v danom temnom svete. Najlepšie na hre bolo to, že mala detektívny príbeh.

Počas hry sme hľadali v rôznych priestoroch indície a odhaľovali minulosť a osud ľudí. Potrebovali sme dôvtip, kombinovať nadobudnuté vedomosti, dobrú pamäť a najmä – odvahu. Hra sa nám dostala pod kožu až tak, že sme od strachu nedokázali zdvihnúť zvoniaci telefón v hre, obzrieť sa za seba, zohnúť sa po indíciu v tmavom sklade a podobne.

HN/Samuel Bohm

​Jedna vec, čo nás počas hrania vyrušovala, je kábel z okuliarov. Hoci bol dostatočne dlhý a nedalo sa doň "zamotať", predsa len pôsobil trochu otravne. Problém však spoločnosť stihla medzitým vyriešiť a predstavila bezdrôtový adaptér, ktorý sa stará o prenos signálu. Konečne sa tak môže hráč pohybovať bez obmedzení. Jedinou nevýhodou sú ďalšie investície, ktoré predstavujú plus 345 eur.

Nuž a keď sme pri peniazoch, poďme to všetko spočítať. HTC nie je lacnou záležitosťou. Cena samotného náhlavného setu je oficiálne 879 eur. To však nezahŕňa ovládače a základňové stanice, takže si ešte k tomu doplatíte 299 eur. Ak máte oň záujem, tiež si v byte vyhraďte na hranie priestor, ktorý vám nebude chýbať. Zrejme sa vám totiž nebude chcieť neustále rozkladať základňové stanice a pripájať notebook či počítač. Vlastné herné miesto však nie je nutnosťou, ale dobrým odporúčaním.

Summa summarum, HTC Vive Pro nie je pre všetkých. Ak si chcete len občas „uletieť“, siahnite po dostupnejších riešeniach. Ponúka sa napríklad štandardný set HTC Vive za 599 eur, ktorý sa naviac uspokojí s menej výkonným PC. HTC Vive Pro odporúčame vášnivejším hráčom či tým, ktorí ho chcú využívať aj na profesionálne účely.

Môže sa tiež výborne zísť firmám na team buildingoch, konferenciách a podobných aktivitách. Napriek väčšej investícii vás dobre zabaví a ak ste navyše fanúšikom počítačových hier, je príjemnou zmenou oproti jednoduchému sedeniu pred televízorom či monitorom.

01 - Modified: 2018-05-09 11:36:43 - Feat.: 0 - Title: Je skvelý ako vlajkové lode. Malý šampión je však výrazne lacnejší 02 - Modified: 2018-09-09 06:31:26 - Feat.: 0 - Title: Nový smartfón od Sony a najvýkonnejší čip od Huawei. Čo všetko ukázala svetová výstava? 03 - Modified: 2018-04-23 11:46:23 - Feat.: 0 - Title: Testovali sme jeden z najlepších telefónov na svete. Je z Číny a chce poraziť iPhone X 04 - Modified: 2018-05-21 13:22:21 - Feat.: 0 - Title: Tento čínsky smartfón žije v tieni svojho lepšieho kolegu, ale aj tak bude úspešnejší 05 - Modified: 2018-09-03 17:13:26 - Feat.: 0 - Title: Smartfón za tisíc eur. Vlajková loď Samsungu je dokonalá, skrýva aj zabijaka selfie tyčí
01 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 19:22