TASR/AP
StoryEditor

Nobelovu cenu za literatúru 2020 získala Američanka Louise Glücková

08.10.2020, 14:08
Autor:
TASRTASR
Cena Nobelova cena za literatúru bola v posledných dvoch rokoch predmetom kontroverzie.

Nobelovu cenu za literatúru za rok 2020 získala americká poetka Louise Glücková. Vo štvrtok to oznámila kráľovská Švédska akadémia v Štokholme.

Glücková si zaslúžila ocenenie "za svoj nezameniteľný poetický hlas, ktorý svojou strohou krásou pretvára individuálnu existenciu na univerzálnu", uviedla agentúra AFP, citujúc štokholmskú akadémiu.

Kto je nová nositeľka Nobelovej ceny?

Louise Elisabeth Glücková sa narodila 22. apríla 1943 v New Yorku do rodiny podnikateľa Glücka. Starí rodičia z otcovej strany boli maďarskí Židia, ktorí emigrovali do Spojených štátov a v New Yorku vlastnili obchod s potravinami.

Stredoškolské vzdelanie získala na newyorskej škole George W. Hewlett High School. Ako tínedžerke jej diagnostikovali mentálnu anorexiu.

Absolvovala dlhodobejšiu terapiu, pre ktorú nenastúpila na denné vysokoškolské štúdium. Absolvovala však kurz poézie na Sarah Lawrence College a v rokoch 1963 až 1965 aj na Kolumbijskej univerzite v New Yorku.

Básne americkej autorky s koreňmi v Strednej Európe sa vyznačujú technickou precíznosťou a citlivosťou pri zobrazovaní takých vecí a stavov, akými sú osamelosť, rodinné vzťahy, rozvod i smrť.

Prvé básne začala Louise Glücková písať už v mladosti. V roku 1968 debutovala zbierkovou básní Firstborn. Ďalšiu zbierku House on Marshland vydala až v roku 1975. Vydanie tretej knihy básní Descending Figure (1980) trvalo ďalších päť rokov.

Doteraz jej vyšlo celkove dvanásť zbierok básní. Medzi najznámejšie patria The Wild Iris (1992), Meadowlands (1997), Averno (2006), alebo A Village Life z roku 2009, ktorá pod názvom Vidiecky život vyšla v roku 2018 aj v slovenskom jazyku.

Za toto dielo získala Griffin Poetry Prize, čo je najvyššie medzinárodné ocenenie v Kanade za poéziu písanú v anglickom jazyku.

S menom Louise Glückovej sa spájajú aj viaceré ďalšie literárne ocenenia vrátane Pulitzerovej ceny za poéziu (1993), cena United States Poet Laureate (2004) a National Book Award v kategórii Poézia (2014).

Cena za literatúru čelila škandálom

Čerstvá laureátka je autorkou básnických zbierok A Village Life (Vidiecky život) a Faithful and Virtuous Night.

Nobelova cena za literatúru bola v posledných dvoch rokoch predmetom kontroverzie. V roku 2018 sa Švédska akadémia rozhodla cenu neudeliť.

Stalo sa tak prvýkrát od roku 1942, a to pre škandál súvisiaci s obvineniami so sexuálneho zneužívania, ktorého sa dopustil Francúz Jean-Claude Arnault, manžel bývalej členky komisie pre udeľovanie Nobelovej ceny za literatúru Katariny Frostensonovej.

Arnaulta vlani v decembri odsúdili na dva a pol roka väzenia za dva prípady znásilnenia, ktoré sa týkali jednej ženy a ktoré sa odohrali koncom roku 2011.

Spomínaná žena bola pritom len jednou z celkovo 18 žien, ktoré koncom roku 2017 podľa štokholmského denníka Dagens Nyheter obvinili Arnaulta zo sexuálneho obťažovania.

Arnault je navyše zodpovedný aj za viacnásobný únik informácií o víťazoch Nobelovej ceny za literatúru. V dôsledku tohto škandálu sa členstva vo Švédskej akadémii vzdalo osem z jej 18 členov.

Ocenenia minulých rokov

Cenu za rok 2018 nakoniec udelili v roku 2019, a to poľskej autorke Olge Tokarczukovej.
Nobelovu cenu za literatúru za rok 2019 získal kontroverzný rakúsky spisovateľ Peter Handke, ktorý je všeobecne známy ako obdivovateľ zosnulého srbského lídra Slobodana Miloševiča.

Handke sa v 90. rokoch stal horlivým obhajcom Srbov počas krvavého rozpadu bývalej Juhoslávie. Ich situáciu dokonca prirovnal k Židom, ktorí čelili nacistickému teroru, hoci tento výrok neskôr vzal späť.

Rakúsky spisovateľ sa v roku 2006 zúčastnil na pohrebe Miloševiča, ktorý zomrel v Holandsku počas súdneho procesu v súvislosti s obvineniami zo spáchania zločinov proti ľudskosti.

Známi sú aj laureáti ostatných cien

V pondelok vyhlásili mená laureátov Nobelovej ceny za fyziológiu alebo medicínu. Za rok 2020 ju získali Američania Harvey Alter a Charles Rice a Brit Michael Houghton za výskum v súvislosti s objavom hepatitídy typu C.

V utorok získali Nobelovu cenu za fyziku britský vedec Roger Penrose, nemecký astrofyzik Reinhard Genzel a americká astronómka Andrea Ghezová, a to za výskum v oblasti čiernych dier.

V stredu si Nobelovu cenu za chémiu rozdelili prvýkrát dve ženy - americká biochemička Jennifer Doudnová a francúzska biochemička Emmanuelle Charpentierová -, a to za vývoj metódy genetického inžinierstva CRISPR-Cas9.

Nobelova cenu mieru

V piatok oznámia laureáta Nobelovej ceny mieru. Tohtoroční laureáti si ceny v Štokholme na tradičnom slávnostnom odovzdávaní 10. decembra osobne neprevezmú. Dostanú ich vo svojich domovských krajinách prostredníctvom ambasád alebo príslušných univerzít.

Nobelova nadácia, ktorá odovzdávanie Nobelových cien organizuje, v septembri oznámila, že tradičná slávnostná ceremónia udeľovania cien sa tento rok z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 neuskutoční.

Podujatie v štokholmskej koncertnej sále nahradí televízny prenos z radnice švédskej metropoly.
Na základe poslednej vôle a z finančných prostriedkov významného švédskeho priemyselníka a vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela (1833-96) je od roku 1901 každoročne udeľovaná prestížna Nobelova cena za významný objav, čin alebo dielo.

Táto pocta umelcom vedcom, ekonómom a mierotvorcom je všeobecne považovaná za najhodnotnejšie ocenenie na svete.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:33