StoryEditor

Superstar vyvrcholila plačom porotcov a víťazstvom Prievidžanky. Kto je Barbora Piešová?

01.06.2020, 11:46
Autor:
ipip
Hrá na klavír, gitaru a skladá aj vlastné pesničky. Hudba súčasťou jej života však nebola vždy.

19-ročná Barbora Piešová pochádza z obce Poruba pri Prievidzi. A aktuálne sa stala jedným z najzvučnejších mien hudby v Česku a na Slovensku, ktoré si podmanilo televíznych divákov. Víťazkou tohtoročnej speváckej súťaže Superstar sa totiž stala práve táto dievčina, ktorú si mnohí dlho pamätali ako "dievča so strojčekom na zuby".

Práve ona však porazila spevácku konkurenciu. Vo finále takmer nedospievala pieseň, rozplakala sa a rozplakala aj porotu. Kto je však Barbora Piešová?

​Hrá na klavír, gitaru a skladá aj vlastné pesničky. Hudba súčasťou jej života však nebola vždy. Ako sa vyjadrila jej mama Jarmila Piešová, odmalička bola skôr chlapčenský typ.

Láska k hudbe ju chytila až neskôr. „Mám štyri dievčatá a spievajú všetky. Dedičstvo je to asi skôr z manželovej strany,“ doplnila Barborina matka pre portál My Považská. Jej talent sa prejavil už pri štúdiu na ZUŠ v Novákoch, najmä v úspechoch na rôznych súťažiach už počas školy.

Škola naplno odhalila jej talent

V roku 2017 sa stala laureátkou súťaže MY POPSTAR TALENTMÁNIA za nahrávku promo CD v nahrávacom štúdiu, získala aj prvé miesto v Zlatom pásme v kategórii Ad a takisto prvé miesto obsadila aj v kategórii A2 sólo spev do 19 rokov. Získala aj cenu za najlepší vokálny výkon.

V tom istom roku už nahrávala a skladala aj vlastné piesne. Skladba Kadiaľ má na portáli YouTube vyše 200-tisíc pozretí. V rokoch 2018 až 2019 absolvovala II. stupeň hudobného odboru v hlavnom predmete spev v triede učiteľky Moniky Škrabanovej (s gitarou).

„Sama si vyberá veľmi náročné veci. Má dar v hrdle a do piesne sa vie aj maximálne vcítiť,“ okomentovala mladú speváčku Škrabanová.

Počas svojho štúdia získala množstvo prestížnych ocenení a vo väčšine prípadov sa umiestnila na prvom mieste. V roku 2019 si dokonca pripísala cenu Najlepší autorský počin v súťaži Kremnické laso.

Zároveň účinkovala s Big bandom ZUŠ Nováky, s ktorým na rôznych akciách a vystúpeniach úspešne reprezentovali na rôznych akciách, vystúpeniach v rámci Slovenska, aj na Medzinárodnom hudobnom festivale v Děčíne (kde sa zúčastnili ako jediná ZUŠ zo Slovenska), uvádza stránka školy ZUŠ Nováky.

Na školu a roky prežité na nej spomína doteraz: „Ďakujem ZUŠ Nováky, nebyť ich, v živote by som v hudbe nevidela zmysel, naučili ma byť tímom a vďaka ním som bola súčasťou úžasných akcií, na ktorých som si našla priateľov a známych,“ odkázala na sociálnej sieti.

Tvorivé spolupráce a Superstar

Spevácky spolupracovala s rôznymi interpretmi, napríklad s Emou Hanusovou, kapelou Edge of five, na konte má pieseň Zmysel, ktorej autorom je Peter Peo Sihelský. Vo februári tohto roka vydala pieseň Anjeli, ktorú naspievala so sestrou Lenkou Piešovou.

„Skladba pre mňa znamená veľmi veľa a pracovalo sa na nej viac ako rok,“ napísala speváčka skladbu na svojom facebookovom účte.

Najvýraznejším zlomom v jej speváckom pôsobení bola však účasť na kastingu v súťaži Superstar. V porovnaní s mnohými ostatnými tam "zahviezdila" v mikine, rifliach a pomerne dlhý čas si ju diváci pamätali ako "tá so strojčekom na zuby".

Barbora však už vtedy natoľko očarila porotu svojím spevom, že spevák Marián Čekovský šiel postupovú vstupenku odovzdať priamo jej rodičom.

Ďalší porotca, slávny slovenský spevák Paľo Habera, jej vtedy vytkol, že neudržiava očný kontakt s obecenstvom, čo napravila v jednom z ďalších kôl. Boli však kolá, ktoré jej nevyšli úplne podľa predstáv, dokonca sa stalo aj to, že pri jednej piesni zabudla slová.

Nasledujúce finálové kolo však už ovládla Piešová s piesňou I will survive, ktorú porota označila za najlepšiu.

V rámci posledného kola, ktoré tvorcovia pomenovali superfinále, sa Barbora predviedla v piesňach Milovanie v daždi a Next to me. Posledné vystúpenie takmer nedospievala, pretože sa počas vystúpenia rozplakala. Emotívne chvíle umocnili aj porotcovia, ktorí sa rozplakali spolu s mladou Slovenskou..

„Najväčšia vďaka patrí mojej rodine, mame a otcovi, ktorí to so mnou nevzdali a držali ma v každej situácii, podporovali a hlavne za to, že ma vychovali,“ poďakovala na Facebooku.

01 - Modified: 2021-06-22 11:35:53 - Feat.: 0 - Title: 10 vecí, ktoré spravili SuperStar 2020 výnimočnou 02 - Modified: 2020-05-30 16:12:04 - Feat.: 0 - Title: V nedeľu večer spoznáme SuperStar 2020. Otestujte sa, ako dobre súťaž poznáte 03 - Modified: 2020-05-31 22:16:54 - Feat.: 0 - Title: Súboj o novú SuperStar: Tieto piesne zaspievajú v superfinále traja Slováci a dvaja Česi 04 - Modified: 2020-06-01 18:27:09 - Feat.: 0 - Title: SuperStar pozná víťazku. Je ňou Slovenka Barbora Piešová
01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 04 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 05 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 10:22