StoryEditor

Snaha o záchranu prirodzených lesov nemusí byť márna

12.12.2002, 23:00

V posledných desaťročiach sa Európa síce stáva zelenšou, ale na druhej strane čoraz viac unifikovanejšou. Za rozširujúcou sa plochou európskych lesov sa skrýva miznutie posledných zvyškov prirodzeného lesa a ich premena na stromové plantáže, ktoré len ťažko dokážu plniť rozmanité funkcie lesa a najmä zásadným spôsobom znižujú svoju biologickú rozmanitosť.
Ešte pred niekoľkými tisíckami rokov pokrýval štyri pätiny územia Európy les, rozlohou porovnateľný s dnešnými lesmi v USA a v Kanade dohromady. Do dnešných dní však polovica týchto lesov zmizla. Podľa tohtoročnej štúdie Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) zostáva v Európe už len asi 15 až 20 miliónov hektárov prirodzených lesov (pralesov). Väčšinu z nich tvoria ihličnaté lesy v Rusku a v Škandinávii a bukové lesy vo východnej časti kontinentu. Pravidlo znie -- čím viac na sever a východ, tým viac prirodzených porastov a na ne viazaných rastlín a živočíchov. Zatiaľ čo podiel prirodzených lesov sa v západnej Európe pohybuje medzi 2 až 3 %, v európskej časti Ruska tvorí 5 až 10 %.

Európska racionalita
Často sa i na Slovensku stretávame s názorom, že nie je potrebné rozširovať plochy chránených území a parkov, čo má za následok zníženie ťažby dreva a horšie ekonomické výsledky regiónu a krajiny. Ekológovia však poukazujú na to, že európska sieť chránených území je nedostatočná a nezaručuje dlhodobú ochranu všetkých typov lesa. Ochrana lesov býva často motivovaná skôr politicky než ekologicky. Väčšina európskych krajín, Slovensko nevynímajúc, z pochopiteľných dôvodov vyhlasuje chránené územia skôr na chudobných horských pôdach než na bohatých pôdach nížin. Ako uvádza Michal Rezek v časopise Sedmá generace, v lesoch mimo chránených území prevažujú neudržateľné lesnícke praktiky. Európske lesníctvo sa ešte nedokázalo prispôsobiť zmene paradigmy, z ktorej vzniklo v časoch fatálneho nedostatku dreva. Racionálna Európa splodila priemyselné lesníctvo, založené na maximálnej možnej využiteľnosti lesa, ktoré len minimálne rešpektuje prírodné cykly. Po dvoch storočiach tak žneme úrodu snáh o zaistenie trvalej produkcie dreva v podobe rozvrátených lesných ekosystémov, neschopných čeliť vonkajším vplyvom, ako sú hmyzie kalamity alebo zmeny klímy.

Ohrozené lesy
Mnohí lesníci si však stále zamieňajú trvalosť produkcie konvenčne obhospodarovaných lesov s trvalo udržateľným hospodárením, postaveným na rešpektovaní biologickej podstaty lesa. Systém založený na nahrádzaní pôvodných drevín výnosnejšími druhmi, skrátenie času "produkčného cyklu" a prispôsobenie lesa priemyslu sa šíri i do zachovaných zvyškov prirodzených lesov. Ďalším vážnym problémom je nelegálna ťažba a pokračujúca fragmentácia lesných komplexov výstavbou diaľnic, priehrad a produktovodov.
V deväťdesiatych rokoch Európska komisia opakovane konštatovala zlý stav európskych lesov a pokles ich biodiverzity. Až dve tretiny stromov v európskych krajinách nesú známky poškodenia. (Podľa správy ministerstva životného prostredia je situácia na Slovensku približne rovnaká, z celkovej výmery 1,9 milióna hektárov je poškodených približne 1,25 milióna hektárov lesa.) Urýchlené zlepšenie tohto neutešeného stavu nás však asi tak ľahko nečaká.
Čo teda treba urobiť na obnovu a ochranu prirodzených lesov v Európe? Niektorí odborníci súdia, že len približne polovica lesov je dostatočne chránená a navrhujú, že treba urýchlene zaistiť dôslednú ochranu pre ďalšie prirodzené lesné ekosystémy a zaradiť ich do existujúcej siete chránených území. Dôležitým predpokladom na dôslednú ochranu je tiež efektívny a účinný manažment chránených území, ktorého cieľom by mala byť ochrana biologickej rozmanitosti a obnova lesného ekosystému. Jedným z najlepšie fungujúcich trhových nástrojov ochrany lesa je lesná certifikácia. Tá sa uplatňuje i mimo chránených území a na princípe dobrovoľnosti pomáha zlepšovať lesnícke praktiky.

Skrývané pokrytectvo
Európska únia, ktorá sa často zasadzuje za ekologické riešenia a kritizuje iné krajiny, nedodržiavajúce medzinárodné dohody, výrazne ovplyvňuje svetový obchod s drevom a podiel nelegálne vyťaženého dreva na celkovom dovoze predstavuje takmer polovicu. Je najväčším svetovým dovozcom dreva a existuje tiež podozrenie, že veľa európskych firiem je zapojených do nelegálnych a devastačných ťažieb a obchodu s takýmto tovarom. Podľa niektorých štúdií sa dnes podiel ilegálnej ťažby na celkovej ťažbe odhaduje napríklad v Brazílii na 80, v Indonézii na 73 a v Rusku od 20 do 50 %. Predstava, že by si Európa mala vystačiť s vlastným drevom a že by sa zriekla dovozu, je nereálna. Bez pomoci Európanov sa však devastácia lesov na iných kontinentoch nezastaví. Podľa niektorých názorov existuje množstvo možností, ako viac či menej účinne bojovať s prílevom nelegálneho dreva.
Jedným z riešení je zabezpečiť, aby do Európy bolo dovážané drevo len zo šetrne obhospodarovaných lesov a ktoré nebude pochádzať z lesov s prirodzenou skladbou. Na jeho odlíšenie môže slúžiť nástroj lesnej certifikácie. Taktiež treba sprísniť kontrolu veľkých lodí, ktoré do európskych prístavov dovážajú nelegálne ťažené drevo z rôznych kútov sveta. Ďalšími ekonomickými nástrojmi, ktoré môžu znížiť ťažbu, sú snahy o obmedzenie prania špinavých peňazí či vytvorenie záväzných pravidiel pre exportné úverové agentúry, tak, aby nemohli financovať ťažbu a obchod s drevom. Pri dostatku politickej vôle by tiež mohli byť zmrazené účty firmám, ktorým bol dokázaný podiel na nelegálnej ťažbe.



REUTERS
Dokument vytvorený : 17.11.2002 09:38:06
Ecopress, a.s.

Foto

Text k foto



Použil:



A Rajasthani nomad stands next to his camel during the annual Pushkar Fair in the desert town of Pushkar, in Rajasthan state some 320 km (200 miles) southwest of New Delhi, November 17, 2002. Hundreds of thousands of camels, horses and cattle are sold during the fair, which has become a popular tourist event. The United States and Britain warned their citizens Wednesday to avoid a camel bazaar in western India because of the risk of terrorist activity. REUTERS/Pawel Kopczynski




Názov foto, kľúčové slová, rozmery

Cieľ. adresár: , názov súboru: MDF86611_1711093805.JPG
Pôv. súbor: \\wst_06\output\Reuters\MDF86611_1711093805.JPG
Kľúčové slová:
Rozmery(ŠxV): 2048 x 1629




REUTERS
Dokument vytvorený : 17.11.2002 05:57:24
Ecopress, a.s.

Foto

Text k foto



Použil:



A nomad walks past a camel at the annual camel bazaar in the desert town of Pushkar, in the western Indian state of Rajasthan state about 320 km (200 miles) southwest of New Delhi, early November 17, 2002. Hundreds of thousands of camels, horses and cattle are sold during the fair, which has become a popular tourist event. The United States and Britain warned their citizens Wednesday to avoid the camel bazaar because of the risk of terrorist activity. REUTERS/Pawel Kopczynski




Názov foto, kľúčové slová, rozmery

Cieľ. adresár: , názov súboru: MDF86579_1711055723.JPG
Pôv. súbor: \\wst_06\output\Reuters\MDF86579_1711055723.JPG
Kľúčové slová:
Rozmery(ŠxV): 2048 x 1459





REUTERS
Dokument vytvorený : 16.11.2002 14:37:28
Ecopress, a.s.

Foto

Text k foto



Použil:



A man stands with some camels as the sun sets at the annual bazaar in the desert town of Pushkar, in Rajasthan state some 320 km (200 miles) southwest of New Delhi, November 16, 2002. Hundreds of thousands of camels, horses and cattle are sold during the fair, which has become a popular tourist event. The United States and Britain warned their citizens on Wednesday to avoid a camel bazaar in western India because of the risk of terrorist activity. REUTERS/Pawel Kopczynski




Názov foto, kľúčové slová, rozmery

Cieľ. adresár: , názov súboru: MDF86473_1611143727.JPG
Pôv. súbor: \\wst_06\output\Reuters\MDF86473_1611143727.JPG
Kľúčové slová:
Rozmery(ŠxV): 2048 x 1269




HN FOTO ARCHÍV
Dokument vytvorený : 08.07.2002 13:51:36
Ecopress, a.s.

Foto

Text k foto



Použil:



A forest is covered in ash from the Rodeo Fire, outside Show Low, Ariz., Friday, June 21, 2002. Authorities announced Friday that the mammoth fire racing through eastern Arizona had grown to 120,000 acres, destroyed at least 12 homes in the mountain community of Pinedale and remained an immediate threat to two other abandoned towns. (AP Photo/The Arizona Republic, Rob Schumacher) LJ22 Show Low - Zhorenisko a popol na mieste, kde rástol kedysi hustý lesný porast, v blízkosti mesta Show Low 21. júna. Ničivý požiar v štáte Arizona už stihol pohltiť 120 000 akrov pôdy a iba v Pinedale zničil 12 domov. Požiar sa šíri ďalej smerom k dvom ďalším mestám, z ktorých už úrady evakuovali všetkých obyvateľov. TASR/AP




Názov foto, kľúčové slová, rozmery

Cieľ. adresár: , názov súboru: archiv WILDFIRES__1Y8BF_59G_0807135134.jpg
Pôv. súbor: \\wst_06\Output\archiv\archiv WILDFIRES__1Y8BF_59G_0807135134.jpg
Kľúčové slová:
Rozmery(ŠxV): 2000 x 1312




HN FOTO ARCHÍV
Dokument vytvorený : 25.06.2002 13:27:11
Ecopress, a.s.

Foto

Text k foto



Použil:



Burned trees cover the horizon near Lake George, Colo., Thursday, June 13, 2002. The Hayman fire has devestated thousands of acres near Lake George . (AP Photo/Rocky Mountain News, Dennis Schroeder) rš17 Lake George - Pohľad na obhorené stromy 13. júna pri Lake George v americkom štáte Colorado. Vyčíňajúci živel už zničil tisíce hektárov pôdy v okolí Lake George. TASR/AP




Názov foto, kľúčové slová, rozmery

Cieľ. adresár: , názov súboru: archiv WILDFIRES__1XBEW_7MT_2506132709.jpg
Pôv. súbor: \\wst_06\Output\archiv\archiv WILDFIRES__1XBEW_7MT_2506132709.jpg
Kľúčové slová:
Rozmery(ŠxV): 2000 x 1157

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 04:07