Z tohto miesta môžu ľudia pozorovať ryby, sladkovodné korytnačky, užovky, vážky či žaby, ktoré majú vytvorený koridor na migrovanie. SNÍMKA: Marek Velček
StoryEditor

Na Železnej studničke vznikla nová oddychová zóna. Dizajnom rešpektuje okolitú prírodu

16.05.2022, 11:23
  • Na Železnej studničke vznikla pre návštevníkov ďalšia oddychová zóna.
  • Na jednom z najnavštevovanejších miest na Partizánskej lúke pribudli pobytové schody, ktoré majú spríjemniť pobyt v obľúbených mestských lesoch.
  • Nachádzajú sa na brehu štvrtého rybníka, pár metrov od amfiteátra a bufetu, ktorý v týchto mesiacoch rovnako prechádza obnovou.
  • Nové Živé miesto bude návštevníkom sprístupnené celoročne.

Na rybníku na Partizánskej lúke od tohto týždňa pribudla pre návštevníkov nová pobytová plocha. Vďaka dreveným schodom rôznej šírky získajú ľudia priamy kontakt s vodou. Schody svojím prírodným dizajnom a minimalistickou konštrukciou nenarúšajú život živočíchov, ktorí pobývajú či už na brehu alebo pod hladinou rybníka.

Kontakt s faunou a flórou

Z tohto miesta môžu ľudia pozorovať ryby, sladkovodné korytnačky, užovky, vážky či žaby, ktoré majú vytvorený koridor na migrovanie. Objekt dostal povolenie aj od ochranárov a spĺňa požiadavky ochrany prírody a krajiny.

“Cieľom tohto projektu bolo poskytnúť návštevníčkam a návštevníkom nový priestor na posedenie v priamom kontakte s vodnou plochou. Som veľmi rád, že aj takýto prvok drobnej architektúry v prírode na obľúbenej trase smerom na Klepáč môže prispieť k objavovaniu a novým zážitkom, tak, ako sme to napríklad videli aj po otvorení pozorovateľne Vydrica,” povedal Matúš Vallo, primátor hlavného mesta. 

„Na tomto mieste bol svetlejší priestor bez stromov a vypozorovali sme, že ľudia tu prirodzene sedávali na obrubníku asfaltovej cesty a pozorovali rybník. Sprístupniť tento terén a prispôsobiť ho aj väčšiemu množstvu ľudí bolo teda prirodzenou voľbou,“ vysvetľuje Marek Páva, poverený riadením organizácie Mestské Lesy v Bratislave.

Dizajn v súlade s prírodou

Dizajn pobytových schodov rešpektuje okolitú prírodu, prirodzeným a nenásilným spôsobom dopĺňa charakter a terén krajiny. Hlavným vizuálnym prvkom sú mohutné drevené dosky, kaskádovito položené na tmavej nosnej oceľovej konštrukcií osadenej na kovových vrutoch.

Pobytové schody majú rozmer približne 3,5 x 5,7 metra, jednotlivé dosky sa ťahajú do strán a vytvárajú schodisko s možnosťou sedenia po celej šírke. Dizajn pobytových schodov vzišiel z návrhu architektonického štúdia Woven, ktoré sa špecializuje na drobnú architektúru často zasadenú do exteriéru. Na samotnej realizácii pobytových schodov sa podieľali aj zamestnanci Mestských lesov v Bratislave.

Mestské lesy sa počas obdobia posledných rokov stali atraktívnym zeleným miestom v Bratislave, kde ľudia počas pandémie trávili veľa voľného času. Aj preto v rámci Programu obnovy verejných priestorov Živé miesta vzniklo a ďalej vzniká niekoľko nových atrakcií práve na ich území.

Pobytové schody na Železnej studničke sú spoločným projektom Mestských lesov v Bratislave, hlavného mesta a Metropolitného inštitútu Bratislavy .

„Okrem Pobytových schodov sa v rámci programu Živé miesta na Železnej studničke aktuálne rekonštruuje Bufet na Partizánskej lúke, z ktorého sa po obnove stane  príjemná gastro prevádzka citlivo zasadená do prírodného prostredia. V pláne je tiež nová bezbariérová lávka smerujúca na Partizánsku lúku. Na vstupe do Mestských lesov z Peknej cesty sa aktuálne pracuje na obnove bývalej horárne v areáli bývalých muničných skladov,“ priblížil Marcel Dzurilla, riaditeľ Sekcie tvorby mestských priestorov na Metropolitnom inštitúte Bratislavy. 

Dokončené sú aj dva projekty na navštevovaných trasách, a to pozorovateľňa zvierat Vydrica a obľúbený areál Malý Slavín.

*Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2024-04-16 17:18:28 - Feat.: - Title: Ekológ Kameniar v HNtelevízii: Stav hlucháňa je veľmi zlý, najväčší pokles kopíruje boj proti lykožrútovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:31:17 - Feat.: - Title: Nebuď ako Kuffa. Prinášame ti ZOZNAM pravidiel a zákazov v rôznych stupňoch ochrany prírody na Slovensku 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 15:43