StoryEditor

Cestovateľ pomenoval výhody dovolenky počas pandémie. Odísť na víkend sa už neoplatí, tvrdí

20.03.2021, 23:00
Letné dovolenky budú závisieť od toho, ako budeme zvládať proces očkovania a aká bude pandemická situácia, hovorí Martin Hanzel z Tour de Svet.

Minulý rok ste začali výletom do Ázie v čase, kedy sa už začínalo hovoriť o ochorení covid-19. Aké to tam bolo?
Začiatkom januára sme išli na víkend do Grécka, to ešte nikto v Európe ani poriadne nepoznal slovo korona. Vo februári som išiel do Vietnamu. Cestou tam som prestupoval v Pekingu, čiže som zažil takú riadnu koronovú Čínu. Okrem jednej vychádzky sme boli stále zatvorení na hoteli. Vo Vietname sme si dávali veľký pozor. Ale treba povedať, že nosenie rúšok v Ázii je bežné aj kvôli pandémiám, ktoré si tam už zažili. Takisto ich nosia aj kvôli smogu alebo si ich nasadia, keď sú chorí, ako prejav slušnosti.

Takže tam nebolo cítiť zásadný rozdiel?
Všimli sme si zvýšené používanie rúšok aj dezinfekcie, ale nebol tam lockdown alebo niečo také. Dva dni pred odchodom sa však situácia skomplikovala, pretože Vietnam zrušil všetky lety do Číny.
Takže sme tam ostali o jeden deň dlhšie. Nakoniec sme sa dostali domov cez Bangkok. O mesiac na to začal ten kolobeh aj na Slovensku.

Čo vám ako prvé napadlo, keď sa kvôli pandémií zatvorili hranice?
Vtedy som si ešte nemyslel, že to bude trvať tak dlho. Môj prvotný predpoklad sa však ukázal ako nesprávny. Myslel som si, že do leta to bude za nami.

Ale nie je. Cestujete aj napriek tomu?
Veľmi obmedzene. V minulom roku som mal viac zrušených leteniek ako preletených. Od septembra do februára sme mali povinnú pauzu, lebo sa nám narodila dcérka.

Tá pauza už skončila?
Áno, pred dvomi týždňami sme sa vrátili z Dubaja.

Aké je to cestovať s malým dieťaťom počas pandémie?
Výhodou bolo, že ak bola niekde väčšia rada, ktorá vznikla kvôli dodržiavaniu rozostupov, rodiny s deťmi púšťali na prednostné vybavenie. Inak boli všetky tie pravidlá rovnaké, možno jediný rozdiel bol, že Dubaj nepožaduje PCR test na vstup pre osoby do 11 rokov.

Aké tam majú opatrenia?
Všade sú povinné rúška. Jediné výnimky sú v reštauráciách. Keď si človek sadne za stôl, môže si ho dať dolu. Rovnako tak aj na pláži, na lehátku a keď ide do mora. Všade sa musia dodržiavať rozostupy. Na zaujímavých miestach pre turistov boli vyznačené ná...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 02 - Modified: 2024-04-10 10:28:28 - Feat.: - Title: USA preverujú tvrdenia o chybách na boeingoch, Senát naplánoval vypočúvanie 03 - Modified: 2024-04-09 18:11:14 - Feat.: - Title: Boeing v prvom štvrťroku výrazne obmedzil produkciu. Dodal len 66 strojov 04 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 05 - Modified: 2024-04-05 04:45:28 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste. Epidemiológ vysvetľuje situáciu
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 19:34