TASR/M. Baumann
StoryEditor

Ako sa zrodil bronzový hokejový príbeh. Ramsayho stávka na mladosť slávila úspech

19.02.2022, 15:56
Autor:
TASRTASR
Už pred zverejnením nominácie na ZOH 2022 uviedol asistent trénera Andrej Podkonický v jednom z rozhovorov, že žiadny iný kouč by na MS do Rigy nevzal taký mladý tím.

Hokejový turnaj na ZOH priniesol už po druhý raz za sebou nečakanú medailovú radosť. V Pjongčangu 2018 zaujal výkon nemeckej reprezentácie, ktorá podľahla až vo finále tímu Olympijských športovcov z Ruska, v Pekingu zasa hokejová verejnosť oslavovala mladý tím Slovenska.

Ramsayov dokonalý ťah

Už pred zverejnením nominácie na ZOH 2022 uviedol asistent trénera Andrej Podkonický v jednom z rozhovorov, že žiadny iný kouč by na MS do Rigy nevzal taký mladý tím. Slovensko poslalo na májový svetový šampionát svoj historicky najmladší tím, jeho vekový priemer bol 24,75 roku. A tréner Craig Ramsay razil filozofiu omladenia kádra aj pri tvorbe nominácie na ZOH.

Kanadský odborník neváhal zobrať do Pekingu dvojicu 17-ročných talentov Šimona Nemca a Juraja Slafkovského a pod piatimi kruhmi sa predstavil napokon aj 19-ročný obranca Samuel Kňažko. A to aj napriek tomu, že sa mu na konci roka 2021 skomplikovala situácia v klube. Z TPS Turku putoval do kanadskej juniorskej súťaže do tímu Seattle Thunderbirds (WHL). Sám hráč sa vtedy vyjadril, že ani nedúfa, že sa dostane na olympiádu.

V Pekingu si najmenej z tejto trojice zahral Šimon Nemec, no Ramsaymu vyšla stávka na Juraja Slafkovského. Mladý útočník ohúril hokejový svet, v siedmich zápasoch nastrieľal sedem gólov a vypýtal si cenu pre najlepšieho útočníka i MVP turnaja. Nepresadil sa iba vo štvrťfinále proti Fínom.

Zaujal najmä drzosťou v útočnom pásme, odvahou pri hre jeden na jedného a po tom, ako ho tréneri presunuli do prvej formácie medzi Mareka Hrivíka a Petra Cehlárika, bol ešte viac hokejovo drzý. Práve Cehlárika vyhlásili na májovom šampionáte za najlepšieho útočníka, teraz má turnaj ešte menej očakávanú hviezdu.

Zrodili sa mladé hviezdy

Zaujímavosťou je, že z domácej Tipos extraligy sa na ZOH dostali piati hráči - Peter Zuzin, Samuel Takáč, Adrián Holešinský, Pavol Regenda a Nemec. Desať hráčov bolo z českej extraligy, šiesti z KHL, dvaja z najvyššej švajčiarskej súťaže a jeden z fínskej. Aj preto stúpne kredit najvyššej súťaže na Slovensku, čo si po nástupe do funkcie prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) želal Miroslav Šatan.

Slováci na turnaji naplno ukázali aj Ramsayho ofenzívnu filozofiu - držať puk a hrať v súperovom pásme. Vo všetkých siedmich zápasoch na ZOH 2022 prestrieľali svojho súpera. Kanadský kouč prišiel pod Tatry s cieľom dať národnému tímu novú tvár. Na turnaji v Pekingu povedal svojim zverencom pred štvrťfinále s USA, aby sa nebáli hrať. "Hokej je o chybách. Preto nehovoríme hráčom: ´zostaňte vzadu a buďte opatrní´. Naopak chceme, aby do toho šliapali a útočili. Strieľali, čakali na dorážky a hrali agresívne. Do zápasu ideme s tým, aby sme vyhrali."

A presne to ukázali v súboji o bronz. Ich aktívna hra na prelome druhej a tretej tretiny nedovolila súperom dlhé minúty ani vystreliť na bránku. A Slováci nehrali zatiahnutí, ani keď viedli 2:0, aj v záverečnej tretine podnikali neustále nájazdy na Larsa Johanssona a Švédom tak nedovolil vypracovať si tlak.

01 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády 02 - Modified: 2024-01-15 08:39:20 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Mladá Zuzana Paňková mieri na Olympiádu. Životom rovesníčok sa môže len prizerať 03 - Modified: 2023-12-31 23:00:00 - Feat.: - Title: Analýza: Voľby svetových lídrov, vojnové konflikty aj misia na Mesiac. Čo prinesie turbulentný rok 2024? 04 - Modified: 2023-11-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sa o usporiadanie športových megaakcií už nikto nebije 05 - Modified: 2023-11-02 16:54:52 - Feat.: - Title: Rusko obviňuje olympijský výbor z dvojakých štandardov v súvislosti s konfliktom v Gaze
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 23:07