Nový zákon má trestať mužov, ktorí si dajú dole kondóm bez súhlasu partnerky (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Kalifornia bojuje proti "stealthingu". Nový zákon má trestať mužov, ktorí si dajú dole kondóm bez súhlasu partnerky

Radka Rosenbergová12.09.2021., 11:58h
Kalifornskí poslanci v utorok schválili zákon, ktorý umožní partnerkám mužov, ktorí si počas sexu stiahnu kondóm, aby ich žalovali.
Lajkuj Brainee.sk na

Stáva sa to totiž veľmi často. Žena si myslí, že muž má pred sexom nasadený kondóm, no bez toho, aby o tom vedela, si ho dá dole. Na tento problém upozornila aj študentka univerzity Yale Alexandra Brodsky, ktorá v roku 2017 napísala o tomto probléme semestrálnu prácu, píše portál buzzfeednews.

V nej uvádza, že nejde len o podvádzanie, ale aj o formu znásilnenia. Jej práca mala zmysel, pretože kalifornskí zákonodarcovia v utorok schválili návrh zákona, ktorý by zakázal "stealthing", teda techniku zneužívajúcu nepozornosť ženy pri pohlavnom styku a tiež umožnil obetiam žalovať sexuálnych partnerov, ktorí si bez súhlasu partnerky dajú dole kondóm.

„Prácu som písala v treťom ročníku právnickej fakulty a ani vo sne by mi nenapadlo, že by v skutočnosti akýmkoľvek spôsobom ovplyvnila zákon,“ povedala Alexandra Brodsky, dnes už 31-ročná právnička.

Stealthing je nielen podvádzanie, ale aj o forma znásilnenia (ilu) Stealthing je nielen podvádzanie, ale aj o forma znásilnenia (ilu) unsplash.com

Guvernér Gavin Newsom musí podpísať zákon do 10. októbra, vďaka čomu by sa Kalifornia mohla stať prvým štátom USA, kde bude voči tejto praktike namierený aj zákon a nielen internetové fóra. Alexandra Brodsky čerpala informácie k výskumu zo skúseností niekoľkých žien, s ktorými robila rozhovor. Jedna z nich, študentka vysokej školy, sa jej v roku 2017 sťažovala, že ju partner počas sexu tiež takto podvádzal. Súhlasila totiž so sexom s kondómom, no on si ho dal dole. A takýchto žien je viacero. 

Ide o znásilnenie?

Brodsky zistila, že mnohé z obetí sa obávajú nechceného tehotenstva a sexuálne prenosných infekcií. Popisovali jej to ako „porušenie dôvery, ktoré prirovnávajú aj k znásilneniu.“ „Je nechutné, že existujú online komunity, ktoré obhajujú a podnecujú k stealthingu, pričom v zákone nie je táto technika stanovená ako zločin,“ vyjadrila sa Cristina Garcia, členka Kalifornského štátneho zhromaždenia, ktorá návrh zákona sponzoruje. Jej predošlé návrhy, ktoré by potrestali takýchto vinníkov, neprešli. O stealthingu sa vyjadrila, že je nielen nemorálny, ale aj nezákonný. 

K prípadu sa vyjadrila aj demokratická zákonodarkyňa Ro Khannová, ktorá reprezentuje Kaliforniu v hlavnom meste Spojených štátov, Washingtone D. C.: „Som rada, že kalifornská legislatíva bez zbytočných nezhôd odsúhlasila zákon proti „stealthingu“ a teším sa, ako bude vložený do zákonníka,“ povedala pre BuzzFeed News. „Odstraňovanie kondómov bez súhlasu partnerky pred sexom je sexuálne násilie a malo by sa s ním tak zaobchádzať,“ dodala.

Odstraňovanie kondómov bez súhlasu partnerky pred sexom je sexuálne násilie a malo by sa s ním tak zaobchádzať (ilu) Odstraňovanie kondómov bez súhlasu partnerky pred sexom je sexuálne násilie a malo by sa s ním tak zaobchádzať (ilu) unsplash.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:36