Pexels/cottonbro, Jacqueline Munguía
StoryEditor

Zdá sa ti, že celebrita prehovára priamo k tebe? Prečo máš pocit, že máš vzťah so známymi osobnosťami

kam15.02.2022., 07:00h
Jednostranný vzťah ťa môže posunúť ďalej, alebo premeniť na posadnutosť, ktorá nemusí vôbec skončiť dobre.
Lajkuj Brainee.sk na

Veľmi dobre to poznáš. V istej fáze tvojho života sa ti zapáčil nejaký umelec či umelkyňa. Zamiloval si sa do jej úsmevu vo filme či textov v jeho piesňach. Začneš konkrétnu osobu sledovať na sociálnych sieťach, kde sa spolu s ostatnými delí aj o tie najmenšie detaily zo svojho súkromia. A zrazu máš pocit, že prehovára priamo k tebe.

Máte rovnaké problémy, tešíte sa z rovnakých vecí a spoločne hľadáte odpovede na rôzne filozofické otázky. Parasociálne vzťahy sú väčšinou virtuálne, no emócie s nimi spojené môžu byť veľmi reálne, píše portál VICE, ktorý sa tento mesiac zameral na tému K-popu a kórejskej hudby.

(ne)zdravý vzťah

V pôvodnom článku Romano Santosa vyspovedal hneď niekoľko žien, ktoré sa v istom bode života stali fanúšikmi K-popu a obzvlášť skupiny BTS či Winner. Tento žáner je poháňaný hlavne intenzívnou fanúšikovskou základňou, pretože ich idoly s nimi neustále komunikujú v online aj offline svete.

Pokiaľ k týmto fanúšikom nepatríš, môže ti táto základňa (či Army, ako si hovoria) prísť minimálne kuriózna. Psychológovia však pre tento typ priazne majú špecifický názov - parasociálne vzťahy.

Parasociálne vzťahy Unsplash/Kelly Sikkema

„Parasociálne vzťahy vznikajú, keď jednotlivci, ktorí sa považujú za fanúšikov alebo obdivovateľov niekoho slávneho – napríklad celebrity, hudobníka alebo politika – investujú záujem, čas a dokonca emócie do svojich idolov,“ vysvetlil John Felix, klinický psychológ so sídlom v Manile.

Sme sociálne bytosti, a preto je pre nás prirodzené, že nadväzujeme vzťahy s ostatnými. Prečo však s ľuďmi, ktorých nepoznáme a oni nepoznajú nás? Podľa Felixa prieskumy naznačujú, že hlavnou premennou pri parasociálnych vzťahoch je osamelosť. Keďže celebrity komunikujú na dennej úrovni, prestávame mať pocit, že ten vzťah je jednostranný. 

Tri fázy

Parasociálne vzťahy môžu postupovať cez tri fázy: zábavno-spoločenské, intenzívne-osobné a hranične-patologické. Prvým je, keď vzťah existuje len na zábavné účely, druhým je, keď fanúšikovia začnú vytvárať emócie pre svoje idoly, a tretím, keď sa s nimi fanúšikovia príliš identifikujú. A vtedy nastáva problém, ktorý môže hraničiť so závislosťou.

„Ak ťa tvoje idoly inšpirujú, robia ťa šťastným a budeš vďaka nim lepším človekom, tak skvelé. Musíš však mať na pamäti, že ak ti tvoj záujem o ne prekáža v produktívnom živote, môžeš to považovať za červenú vlajku,“ radí Felix.

Pokiaľ sa na celý parasociálny vzťah pozeráš triezvymi očami a nadväzuješ popri ňom nové zmysluplné priateľstvá s ostatnými fanúšikmi, tak máš vyhraté. Pokiaľ však máš chuť vkradnúť sa v noci k tvojej obľúbenej celebrite a „pokecať” o živote, možno je najvyšší čas prehodnotiť to, čo robíš.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 02:41