Pexels/ROMAN ODINTSOV
StoryEditor

Problém, ktorý trápi čoraz viac ľudí. Prečo je v dospelosti také ťažké nájsť si nových priateľov?

kam25.01.2022., 11:00h
Možno si myslíš, že všetci ostatní vedú skvelý spoločenský život, pamätaj, že osamelosť je extrémne rozšírená.
Lajkuj Brainee.sk na

Je pravdepodobné, že pokiaľ si dospelý, už si sa pokúšal nájsť si nových priateľov. Ak si odpovedal kladne, tak veľmi dobre vieš, prečo je osamelosť na vrchole všetkých čias. Získavanie nových známych je jednoducho extrémne náročné.

V detstve a počas dospievania to bol presný opak. Kamarátov sme získavali úplne bez problémov. V dospelosti však môže byť vytváranie, rozvíjanie a udržiavanie priateľstiev oveľa ťažšie, píše portál The Conversation.

Osamelosť môže rýchlo rásť

„Toto je dôležité, pretože potrebujeme priateľov. A hoci sú starí priatelia zlatí, nič nezostane navždy rovnaké. Starí priatelia sa odsťahujú alebo im čas zaberá výchova detí alebo ich kariéra. Bez akcie môže okolo vás ticho rásť osamelosť,” hovorí Anastasia Hronisová, klinická psychologička na University of Technology Sydney.

Priateľstvo Pexels/Helena Lopes

​Pokiaľ si myslíš, že samota je to pravé pre teba, tak mysli na to, že chronická osamelosť môže byť aj smrteľná. Jej dopad na telo sa dá prirovnať k pätnástim cigaretám denne. Nie si v tom však sám.

Hronisová uvádza príklad, že približne tretina Austrálčanov pred pandémiou vo výskume uviedla, že pociťuje aspoň jednu epizódu osamelosti. Odkedy covid priniesol rozsiahle narušenie nášho pracovného a spoločenského života, osamelosť prudko vzrástla.

Prieskumy teraz zistili, že viac ako polovica Austrálčanov uvádza, že od začiatku pandémie zažívajú väčšiu osamelosť. „Keď siahame po novej covid-norme, stojí za to urobiť si inventúru vašich priateľstiev – a posúdiť, či máte pocit, že váš spoločenský život je v poriadku, alebo by sa vám hodila malá pomoc.”

Najväčším problémom je dôvera

Keď výskumníci v nedávnej štúdii robili rozhovory s dospelými o nadväzovaní priateľstiev, najdôležitejšou spomenutou výzvou bol nedostatok dôvery. Pre ľudí bolo ťažšie vložiť svoju dôveru do niekoho nového a plne do neho investovať ako do priateľa v porovnaní s obdobím, keď boli mladší.

„Možno to je dôvod, prečo sa mnohí ľudia snažia udržať si okruh starých priateľov tak dlho, ako je to možné, vzhľadom na dôveru, ktorú si možno vybudovali počas mnohých rokov,” hovorí Hronisová.

Kto to mal ťažšie? Ženy častejšie ako muži tvrdili, že si nových priateľov nenachádzajú ľahko, pretože majú problém dôverovať iným. O čo teda ide v dospelosti? Podľa Hronisovej máme ako dospelí väčšie sebauvedomenie ako deti.

Samota Pexels/Sofia Alejandra

​Aj keď je to často pozitívne, zároveň to znamená, že sme si viac vedomí rizika, že nás ostatní budú posudzovať, že nás nebudú mať radi, že budeme odmietnutí a že budeme zranení. Alebo to možno len znamená, že máme za sebou strednú školu a máme 20 rokov.

„Ak sme boli v minulosti odmietnutí ako priatelia alebo sme utrpeli porušenie dôvery, v budúcnosti môže byť pre nás ťažšie dôverovať ostatným. Dôverovať novému priateľovi znamená otvoriť sa a byť zraniteľní, rovnako ako to robíme vo vzťahoch.”

Priateľstvo potrebuje čas

„Nedostatok času“ bol druhým najčastejším dôvodom, ktorý ľudia uviedli po „nedostatku dôvery“, keď sa ich pýtali, prečo je pre nich ťažké nájsť si priateľov v dospelosti. Keď máme náročné pracovné plány, veľmi zapletený rodinný život alebo kombináciu oboch, náš čas na investovanie do priateľstva klesá.

„Aj keď stretneme sľubného nového priateľa, môže byť ťažké nájsť si čas, aby sme do neho investovali. Toto je väčší problém pre starších dospelých, keďže väčšina ľudí zisťuje, že ich záväzky s vekom pribúdajú,” vysvetľuje Hronisová.

A ako dlho vlastne trvá, kým sa vlastne s niekým spriatelíš? Nemalo by pre teba byť prekvapením, že užšie priateľstvá sa budujú dlhšie ako náhodné známosti. Podľa vedcov prechod od známych k náhodným priateľom trvá približne 50 hodín spoločného času. Stať sa blízkym viac ako 200. Asi netreba pripomínať, že to musia byť kvalitné hodiny.

„Aj keď môžete stráviť čas s kolegami v práci, profesionálne interakcie sa veľa nepočítajú. Na vytvorenie nového priateľstva potrebujete osobné spojenie. Na upevnenie priateľstva nemusí ísť o intímny rozhovor. Príležitostné check-iny a žartovanie môžu byť rovnako dôležité,” hovorí Hronisová.

Priateľstvo Pexels/ELEVATE

​Samozrejme, existuje mnoho ďalších prekážok, ktoré nám bránia mať priateľstvá. To môže zahŕňať introvertnú osobnosť, zdravotné bariéry, osobnú neistotu alebo udržiavanie formálnej fasády a nepúšťanie si potenciálnych priateľov k telu.

Je dôležité prekonať tieto bariéry a vybudovať si zmysluplné a dlhotrvajúce priateľstvá. Samotu nemusíme akceptovať ako nevyhnutnú. A hoci si možno myslíš, že všetci ostatní vedú skvelý spoločenský život, pamätaj, že osamelosť je extrémne rozšírená. A čo by ti mohlo pomôcť? Hronisová si pre teba pripravila niekoľko jednoduchých bodov:

1. Buduj priateľstvá desať minút denne

Nemusíš liezť po horách alebo sa intenzívne spájať so spoločným koníčkom, aby si si upevnili nové priateľstvo. Ak tomu venuješ desať minút denne, môžeš udržiavať existujúce priateľstvá a budovať nové. Nenechaj sa nachytať na to, koľko úsilia, energie a času stojí budovanie priateľstiev. Desať minút denne môže byť všetko, čo potrebuješ.

Objatie Pexels/Artem Beliaikin

2. Využi každý kvalitný čas na maximum

Keď sa ti podarí správne tráviť čas s priateľom alebo známym, využi ho naplno. Ak je to možné, vyhni sa rozptyľovaniu, nechaj si Instagram na gauči doma a buď prítomní so svojím novým priateľom.

3. Spoľahni sa na svoju zraniteľnosť

Často nás desí predstava, že sme zraniteľní. „Myslím, že by sme to mali prijať. Pamätajte, že máte kontrolu nad tým, ako veľmi dôverujete a ako veľmi sa otvárate. Ak máte problémy s dôverou, zvážte zdieľanie osobných informácií pomaly, nie naraz. Áno, je tu riziko byť zraniteľný, ale je tu aj potenciál spojiť sa na zmysluplnej úrovni s inou osobou, ktorá sa môže veľmi dobre stať dobrým priateľom. A to je pekná odmena,” dodáva na záver Hronisová.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 13:41