Zamilovaný párPexels/Andrea Piacquadio
StoryEditor

Dokonalý vzťah nie je sci-fi. Dosiahneš ho pomocou štyroch jednoduchých krokov

Markéta ŠkaldováiDnes05.12.2021., 12:00h
A žili spolu šťastne až do smrti... Šťastné konce nemusia existovať iba v detských rozprávkach, aj v reálnom živote dospelých sa môže dariť láske. Pokiaľ má mať tvoj vzťah dlhú budúcnosť, nezabudni na nasledujúce zásady.
Lajkuj Brainee.sk na

Porozumenie vo finančnej sfére

Nie je novinkou, že ľudia častejšie hľadajú partnerov so zhodnými osobnostnými rysmi, aj keď tvrdia, že chcú niekoho, kto je svojim spôsobom jin k ich jangu. Štúdia vykonaná na Univerzite v Michigane, založená na prieskumoch medzi viac ako 1000 zosobášenými aj nezosobášenými pármi, ukazuje, že vo finančnej oblasti je dobré nájsť si spriaznenú dušu.

Ak majú zamilovaní opačné vnímanie míňania peňazí, v dlhodobom horizonte môžu očakávať väčšie konflikty kvôli financiám aj nižšiu spokojnosť v partnerstve, zistili vedci.

Dokonalý vzťah Peniaze Unsplash/Visual Stories || Micheile

​„Hoci má márnotratný jedinec vďaka rovnako založenému partnerovi väčší dlh, napriek tomu je šťastnejší, než by bol s partnerom opačného razenia. Je skutočne málo pravdepodobné, že sa bude hádať o peniazoch s druhým míňajúcim,“ povedal za výskumný tím profesor Scott Rick z Univerzity v Michigane.

Kvalitný sex, ale len raz týždenne

Postupom času sa môže začať zo vzťahu vytrácať prvotná iskrička vášne, to je prirodzený kolobeh lásky. Niektorým partnerom údajne táto skutočnosť nevadí, pretože sex nepovažujú za to najdôležitejšie, ale to je omyl. Uspokojujúci intímny život je vo vzťahu sakramentsky podstatným bodom. Čím skôr si to uvedomíš a začneš sa v spálni snažiť, tým lepšie pre teba.

​Štúdia, ktorá sa zaoberala súvislosťou medzi sexom a pocitom pohody, jasne definovala, že šťastie vo vzťahu vrcholí, keď majú páry koitus raz týždenne a milostné chvíľky nie sú nudnou povinnosťou, ale mávajú grády. „Hoci častejší sex je spojený s väčším šťastím, toto spojenie už nebolo významné pri frekvencii viac ako raz týždenne,“ vysvetlila záver vedúca výskumu Amy Muisa z University v Toronte.

Dokonalý vzťah Láska Unsplash/Nathan Dumlao

​Čo sa týka dôvodov, prečo sex viac ako raz týždenne nerobí páry šťastnejšími ako milovanie „iba“ raz týždenne, nedospeli údajne vedci ku konkrétnym záverom.

Načúvanie a pochopenie

Podpora a pochopenie, najmä vo chvíľach, keď sa cítime vystresovaní, niečo nás ťaží alebo na nás dopadne negatívne dianie vo svete, patrí k žiaducim záležitostiam, ktoré utvrdzujú vzťah, a to veľmi intenzívne. V Univerzite vo Wake Foreste vedci odhalili dôležitosť značnej miery empatie medzi partnermi.

K podpore by malo podľa opýtaných dochádzať nielen prostredníctvom vhodných a žiaducich slov, ale aj pomocou rôznych foriem neverbálneho vyjadrenia, ako je počúvanie, očný kontakt, objímanie, stisk ruky a podobne.

Dokonalý vzťah Konverzácia Unsplash/Christin Hume

​Respondenti navyše uviedli, že podstatné je aj správne načasovanie aktu dôvery. V tomto ohľade sa nevypláca daný okamih prechádzať, hoci vám trápenie druhého príde malicherné. Podceňovanie problému dotyčné vnútorne zasiahlo a narušilo to ich vnímanie partnera ako životného „parťáka“.

Bláznivé chvíle

Ak je vo vzťahu nutné korenie, bez ktorého nemá život šťavu, potom to nie je žiarlivosť, ale kombinácia smiechu a hravosti. Nenechajte si kvôli ostatným (pretože, čo by na to povedali) či veku (pretože sa to nepatrí), vziať optimizmus a trochu toho pozitívneho šialenstva.

Snažte sa radovať a byť optimistickí, nech sa deje čokoľvek. Nezabúdajte ani na spontánne spoločné „blbnutie“. Skrátka, užívajte života s úsmevom. Práve na tom, že smiech zohráva dôležitú úlohu pre sociálne vzťahy, sa zhodujú aj vedci. Vaše okolie, partner aj kolegovia budú radšej v prítomnosti niekoho, kto sa vie zasmiať a pobaviť sa napríklad aj na vlastný účet.

Výskum uverejnený Národnou lekárskou knižnicou USA toto tvrdenie iba potvrdzuje. Výskumníci navyše zistili, že pri pároch, ktorí už pri prvých schôdzkach zažívali humorné chvíle, je puto následne pevnejšie. Smiech a dobrá nálada zohráva v procese zamilovanosti hlavnú úlohu.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:38