Instagram/michaela.duffkova
StoryEditor

Dva a pol litra vína za večer a modriny. Musela som padnúť na samé dno, hovorí Michaela

iDnesDiana Šubrtová31.10.2021., 13:00h
Nečakane otvorená a úprimná spoveď abstinujúcej alkoholičky o páde na dno vzbudila veľký záujem verejnosti.
Lajkuj Brainee.sk na

Michaela Duffková je mladá matka, ktorá prepadla alkoholu po pôrode dcéry na tri roky. 29-ročnej autorke Zápisníka alkoholičky a Zápisníka abstinentky zachránila život až liečebňa. Teraz zaspomínala na nebezpečný pád zo schodov, pri ktorom si mohla zlomiť väz, časté modriny, ale aj litre vypitého vína.

K závislosti od alkoholu sa Michaela Duffková dostala za niekoľko mesiacov, keď zapíjala svoju nespokojnosť. V 23 rokoch sa jej narodila dcéra, na rolu matky nebola pripravená. Život v okrajovej pražskej štvrti v dome manželových rodičov, s ktorými si príliš nerozumela, v nej vyvolával pocity osamelosti. 

„Som pomerne výrazný introvert. Narušenie a nerešpektovanie súkromia, s tým som veľmi zápasila. Fľaša bola pre mňa útekom od reality. Únikom od toho, aby som veľmi nepremýšľala nad tým, že som tam, kde nechcem byť. Určite ale neprisudzujem manželovým rodičom, že by boli dôvodom môjho pitia, to rozhodne nie,“ hovorí v novom piatkovom diele programu 13. komnata.

Nikdy nepila od rána

Vo svojej knihe Zápisník alkoholičky vysvetľuje, prečo je také ťažké priznať si problém s pitím, prečo nie je prekážkou závislosti ani malé dieťa, čo ju motivovalo k liečbe a ako vyzeral prvý rok po nej.

„Nikdy som nepila už od rána. Spravidla až večer, keď som prišla domov z práce,“ konštatuje spisovateľka.

Jej manžel si po narodení dcéry všimol, že niečo nie je v poriadku. „Upozorňovali ma na to aj rodičia, s ktorými sme bývali. Začínalo to sedmičkou vína a končilo dva až dva a pol litrami za večer. Našťastie, nikdy nesadla v tom stave za volant a nešoférovala opitá. Mohlo sa stať čokoľvek,“ spomína Ondrej Duffek. 

Podľa jeho ženy vyvíjali na manžela veľký nátlak rodičia. „Nebolo to formou, že by mi chceli pomôcť, skôr tam boli nadávky a podobne. Bolo to veľmi nepríjemné. Najhoršia opica bola pre mňa tá morálna. Nikdy som si nič nepamätala. Či už sme sa pohádali s manželom, alebo som niečo vyviedla,“ opisuje s tým, že všade na tele mala stále modriny.

Namiesto pečenia cukroviniek pila 

„Dostať sa do postele bol pre mňa zakaždým prekážkový beh. Narážala som cestou snáď do všetkého. Pri páde zo schodov som si takto zlomila ruku. Tesne pred Vianocami som raz namiesto pečenia cukroviniek vypila tri fľašky prosecca a rum. Keď ma manžel našiel ležať pod schodmi, myslel si, že som si dolámala väz a som mŕtva,“ spomína Duffková.

Nečakane otvorená a úprimná spoveď abstinujúcej alkoholičky o páde na dno vzbudila veľký záujem verejnosti. Michaela získala za svoj blog cenu Magnesia Litera a začala o závislosti verejne prednášať.

Michaela Duffková 

Narodila sa v Prahe, študovala Vysokú školu ekonomickú. Od jesene 2018 píše blog Zápisník alkoholičky, v ktorom uvádza, čo ju viedlo k tomu, že začala piť, čo alkohol urobil s jej zdravím aj rodinou. Svoj príbeh vydala knižne pod titulom Zápisník alkoholičky a Zápisník abstinentky. V roku 2019 získala cenu Magnesia blog roku. Tento rok otvorila stacionár na liečbu závislostí od legálnych návykových látok s názvom Centrum Alkos. Je vydatá, má šesťročnú dcéru a ročného syna.

Závislosť jej ničila život, rodinu a manželstvo 

„Nikdy som nepatrila medzi tých, ktorí by mali k alkoholu ďaleko a vyhýbali sa mu. Už od strednej školy som rada chodila s kamarátmi piť. Nepila som viac ako ostatní, taký štandard. Môj zásadný problém ale bol, že som nepoznala svoju hranicu, nemala som takzvanú záklopku,“ dodáva Duffková.

„Až som jedného dňa zistila, že musím piť každý deň. Závislosť od alkoholu mi začala ničiť život, rodinu, materstvo. Musela som padnúť až na samé dno, aby som pochopila, že takto už môj život nemôže pokračovať. Začala som sa liečiť. A dnes o svojom boji so závislosťou píšem a prednášam,“ uzatvára žena, ktorá sa v súčasnosti venuje svojmu vysnívanému projektu, centru pre prevenciu a liečbu závislosti od alkoholu.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 15:29