Troška troska
StoryEditor

TROŠKA TROSKA: Konfrontácia s telom, ktoré starne a priberá

Troška troska28.10.2021., 08:00h
Kalorické tabuľky sú extrém, ale na body positivity sa ešte nechytám.
Lajkuj Brainee.sk na

Musím sa priznať, pribral som. Čo sú a čo nie sú kilá navyše, je veľmi subjektívny pocit, preto budem konkrétny. BMI index sa mi dostal na hodnotu 25, čo už je hraničná hodnota pre nadváhu. Doteraz mi moja inteligentná váha hovorila, že mám skrytú obezitu. Už toto tvrdenie považujem za fat shaming. Ale teraz váha pritvrdila a oznámila mi, že som ťažký. No ďakujem pekne.

Za moju aktuálnu váhu môže predovšetkým to, že som v dlhodobom vyrovnanom vzťahu. Najlepšia diéta je rozchod a pocit zamilovanosti so mnou robí presný opak. S frajerom máme vzťah založený na láske, vzájomnom porozumení a nadmernom prísune karbohydrátov. Pizza, cestoviny, vyprážaný syr s hranolkami, KFC, rizoto, francúzske zemiaky, quiche. Takto vyzerá naša pestrá strava.

Keď som sa pokúšal navrhnúť diétnejšie alternatívy, frajer mi povedal, že to potom nie je jedlo. On totiž za diétnu stravu považuje koložvársku kapustu. Na koložvárskej môže byť diétna akurát tak kapusta a zvyšok sú kalorické bomby.

Niečo o tom viem. V minulosti som si držal váhu pod kontrolou pomocou kalorických tabuliek. Všetko som si poctivo vážil, zapisoval do aplikácie a strážil si denný limit. Už len tieto úkony spôsobujú mentálnu brzdu pred nadmerným prežieraním a váženie ingrediencií by sa dalo považovať za fyzickú aktivitu, ktorou sa pália kalórie.

Takto išla moja váha postupne dole. A s ňou aj dobrá nálada.

Nejde iba o množstvo kalórií, ale o zachovávaní optimálnych pomerov výživových hodnôt, pri ktorom by sa mal zredukovať príjem karbohydrátov v prospech bielkovín. Toto je teória. V praxi to znamená kuracie prsia s dusenou mrkvou. Už len slovný popis znie odporne, ani na Instagrame by to nevyzeralo dobre a keď som to dal do úst, bolo mi do plaču.

Do denného limitu by sa teoreticky mohli zmestiť aj sladkosti. Napríklad, tablička čokolády alebo čajová lyžička Nutelly. Ale kto normálny pred seba postaví pohár Nutelly, dá si jednu lyžičku a povie si dosť? Však to ledva natriem na chleba. Počkať, chlieb je čistý karbohydrát, ktorému by som sa mal vyhýbať, ak si nechcem kompletne dodžubať kalorické tabuľky. Čo je toto za život?

Najproblematickejšou kapitolou pri počítaní kalórií sú alkoholické nápoje. Alkohol sú takzvané prázdne kalórie. To znamená, že ich je veľa a telo z nich nemá úžitok. Dobre, ale čo moja duša? Tú tiež treba niečím nasýtiť.

V rámci denného limitu by som si mohol dať maximálne pohár vína. Ale prečo by som to robil? Ja mám problém udržať sa s Nutellou a ak niekto odo mňa očakáva sebakontrolu pri víne, tak trpí extrémnou naivitou. Skôr som bral kompromis, že som vynechal večeru a miesto nej som si dal fľašu vína. No ale tieto kompromisy končili nadmernou opitosťou. Keď som pil na prázdny žalúdok, rýchlejšie som sa opil, na ďalší deň mi bolo zle, tak som si to namieril rovno do McDonaldu, lebo kto by mal chuť na zelerové hranolky, keď má opicu?

​Ďalšia možnosť by bolo nepiť. Ja nemám problém s alkoholom. Ja vydržím nepiť dlhšiu dobu a nechytá ma triaška a nezjavujú sa mi biele myšky. Problém nastal, keď som išiel do krčmy a so sódovkou v ruke som sledoval opitých ľudí. A nedával som to. Musím sa priznať, radšej budem jeden z nich, ako keby som to mal sledovať triezvy. Bez alkoholu vôbec nevidím význam v spoločenskom živote. Radšej budem sedieť doma, s triezvou hlavou budem lúštiť sudoku a z času na čas vybehnem na kávičku. Bez cukru a bez mlieka, samozrejme.

A tak som si uvedomil, že si nechcem limitovať život kalorickými tabuľkami. Zbavil som sa aplikácie a postupom času som nabral 12 kíl pôžitkov.

Paradoxne, frajer počas nášho vzťahu výrazne schudol. Nevieme si to racionálne vysvetliť, lebo necvičí a napcháva sa trash foodom. Možno je za tým dobrý metabolizmus, ale on má na to vlastné vysvetlenie. Body positivity. Vraj jeho pozitívny vzťah k telu, ktorý sa prejavuje častými donáškami pizze a polonahými fotkami na Instagrame, sa mu dostal do podvedomia a to mu teraz redukuje hmotnosť. Nezaoberá sa tukovými bunkami a preto sa mu neviažu na telo.

Body positivity je koncept, ktorý ja osobne neviem prijať. Teraz nemám nič proti ľuďom, ktorí body positivity hlásajú a je potrebné otvárať diskusiu o štandardoch krásy. Hlavne, keď sú tie štandardy nerealistické a nezmestí sa do nich drvivá väčšina ľudí. Mne osobne sa páčia aj väčší muži a celkovú príťažlivosť dotvárajú aj ďalšie premenné ako osobnosť, sebavedomie alebo zmysel pre humor. Bohužiaľ, ja sa takto komplexne neviem navnímať.

​Ja mám problém, že som bol zvyknutý v kategórii chudý chalan a to sa postupom času mení. Ťažko sa mi hľadajú pozitívne momenty na tom, že si skúšam o veľkosť väčšie nohavice a neviem ich zapnúť. Poviem si, že to bude odlišným číslovaním, ale rovnako mi je do plaču ako pri kuracích prsiach s dusenou mrkvou.

Viem, že by som vedel schudnúť a zapnúť staré gate, ale to by znamenalo aj radikálne obmedzenie chutí v mojom živote. Momentálne rád varím, skúšam domáce recepty a oddychujem pri tom. Naposledy sa mi podarilo upiecť chleba a chutil lepšie ako kalorické výčitky z neho. Momentálne nie som ešte na úrovni body positive, ale som pozitívny ohľadom pôžitkov vo svojom živote. A možno to je dobrý začiatok.

Ale dnes nie. Dnes som si uvaril cestoviny z konjakovej múky. Čo to je? Konjak je rastlina, z ktorej sa vyrábajú fejkové cestoviny so siedmimi kalóriami na sto gramov. A ešte sa z konjaku vyrábajú aj špongie, ktorým sa cestoviny chuťovo približujú. Preto som si do toho nakydal Morca-Dellu so strúhaným syrom. Celkovo 500 kalórií.

Ale nič neľutujem. Lebo tak chutí život, bejby!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 04:57