TASR/AP
StoryEditor

Éra Angely Merkelovej sa končí. Prečítaj si jej 14 najsilnejších výrokov (nielen o migrácii)

Ľubomíra Somodiová26.09.2021., 10:00h
Angela Merkelová viedla Nemecko ako kancelárka 16 rokov.
Lajkuj Brainee.sk na

V nedeľných parlamentných voľbách sa Angela Merkelová už o post kancelárky nebude uchádzať. Kedysi podceňovaná mladá ministerka z východného Nemecka sa za uplynulých 30 rokov premenila na najvýraznejšiu a najvplyvnejšiu političku súčasnosti. Na kancelárskej stoličke sedí nepretržite od roku 2005. Stala sa akýmsi symbolom Nemecka.

Od roku 1949 je Merkelová prvou kancelárkou, ktorá sa rozhodla, že sa už nepokúsi o znovuzvolenie. Rozhodla sa, že sa pokloní krajine, bez ohľadu na to, kto voľby vyhrá.

Vyštudovaná fyzička Nemecko ale aj Európu previedla jednou krízou za druhou. Aj tou migračnou, pre ktorú nejednému našincovi leží v žalúdku.

Najlepšie výroky

  • „Chápem, prečo to urobil – aby dokázal, že je muž. Bojí sa svojich vlastných slabostí. Rusko nemá nič, ani úspešnú politiku ani ekonomiku. Jediné, čo majú je toto.“ (V roku 2007 po návšteve ruského prezidenta Vladimíra Putina, ktorý na schôdzi pustil svojho psa – Merkelová má zo psov strach od tej doby, čo ju jeden pohrýzol.)
  • „Štát musí pomáhať a nesmie obmedzovať. V tomto duchu musí byť ako záhradník a nie plot. Mali by sme byť presvedčení, že ľudia sa chcú [sociálne] angažovať a chcú prevziať zodpovednosť.“ (Rozhovor v Süddeutsche Zeitung, 20. mája 2006)
  • „Sloboda je podstatou nášho hospodárstva a spoločnosti . Bez slobody nemôže ľudská myseľ uvoľniť svoju tvorivú silu. Je však tiež zrejmé, že táto sloboda nie je jediná. Je to sloboda v zodpovednosti a sloboda vykonávať zodpovednosť.“ (Vyjadrenie nemeckej kancelárky 4. novembra 2009)
  • „Jediné, čo nás východonemecký systém naučil, bolo, že by sme to už nikdy nemali takto robiť.“

TASR/AP

  • „Tolerancia znamená mať rešpekt k dejinám, tradíciám, náboženstvám a kultúrnej identite ostatných ľudí. Nepleťme si však toleranciu s tým, že „čokoľvek je možné“. Nesieme tolerovať tých, ktorý nerešpektujú práva jednotlivca a celkovo porušujú ľudské práva.“ (V preveje pred americkým Kongresom v roku 2009)
  • „Nemáme priveľa islamu, máme príliš málo kresťanstva. Príliš málo sa diskutuje o kresťanskom pohľade na ľudstvo.“ (2010)
  • „Keď padne euro, padne aj Európa“ (Ku kríze eurozóny v roku 2010)
  • „Ľudia mi často vyčítajú, že nejednám dosť rýchle. Že nechám veci príliš dlho plynúť. Pre mňa je ale dôležité zvážiť všetky možnosti.“ (Merkelová v rozhovore pre BBC v roku 2013 pripustila, že nie je impulzívnou političkou)

Reuters

  • „Pokiaľ sa budeme musieť ospravedlňovať za to, že sme v krízových situáciách ukázali ľudskú tvár, tak potom to nie je moja krajina.“ (V septembri 2015 potom, čo otvorila nemeckú hranicu utečencom)
  • „Je mi jedno, či je mojou chybou, že je prílev utečencov, teraz sú tu.“ (Na internom zasadnutí strán CDU/CSU 22. septembra 2015)
  • „Samozrejme, tendenciou bolo hovoriť: „Prijmime multikultúrny koncept a budeme žiť šťastne vedľa seba a budeme šťastní, že žijeme jeden s druhým. Tento koncept však zlyhal, úplne zlyhal.“ (The Independent 2015) 
  • „Podľa môjho názoru, úplne zahalená žena nemá takmer žiadnu šancu integrovať sa v Nemecku.“ (Počas rozhovoru v rádiu Station Redaktionsnetzwerk Deutschland v roku 2016)
  • „Klimatické zmeny sú problémom, ktorý určuje náš osud ľudstva-určia blaho nás všetkých.“ (Pre The Guardian, 15. novembra 2017)
  • „Život bez kríz by bol jednoduchší, ale keď už prídu, musíme sa s nimi vysporiadať, preto sme političkami a politikmi.“ (V lete 2021 počas svoje poslednej veľkej tlačovej konferencie. Hovorila o ničivých záplavách na západe krajiny)

Reuters

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 09:17