Na univerzite v Rusku sa strieľalo (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Na univerzite v Rusku sa strieľalo, študenti v panike vyskakovali z okien. Hlásia minimálne osem obetí

TASR20.09.2021., 10:52h
Niektorí študenti sa pred útočníkom zavreli v posluchárňach univerzity, ďalší vyskočili z okna.
Lajkuj Brainee.sk na

V areáli štátnej univerzity v meste Perm na východe európskej časti Ruska došlo v pondelok k streľbe. Páchateľa sa polícii podarilo zadržať, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na zdroj z miestnej polície. Pri pondelkovej streľbe v areáli Permskej štátnej univerzity na východe európskej časti Ruska zahynulo osem ľudí. Oznámil to Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, informovali agentúry RIA Novosti a TASS.

"V pondelok neznáma osoba vošla do budovy univerzity a spustila paľbu zo strelnej zbrane. Časť študentov sa pred útočníkom zatvorila v učebniach univerzity. Niektorí študenti vyskakovali z okien," uviedol pre TASS zdroj z polície.

Podľa neskorších informácii útočník strieľal vo vonkajších priestoroch areálu Permskej štátnej univerzity. Ruské ministerstvo vnútra informovalo, že pri streľbe prišlo o život niekoľko ľudí, ich počet však nešpecifikovali. Ministerstvo zdravotníctva hlási najmenej desať zranených.

Univerzita prostredníctvom svojho oficiálneho účtu na sociálnej sieti VKontakte vyzvala študentov, aby sa zamkli v učebniach a ostali na svojich miestach. Osoby, ktoré sa nachádzali v areáli univerzity, mali univerzitný kampus opustiť, ak to bolo možné. "Ak sa v tejto chvíli nachádzate v univerzite a ste v učebni, prosím zamknite zvnútra dvere a zostaňte na mieste," píše sa v príspevku univerzity.

"V dôsledku (streľby) zahynulo osem ľudí a niekoľko sa zranilo. Presné informácie o obetiach a zranených sa spresňujú," uviedla hovorkyňa Vyšetrovacieho výboru Svetlana Petrenková.

K streľbe v areáli univerzity prišlo v pondelok okolo 11.00 h miestneho času. Vyšetrovací výbor neskôr uviedol, že útočníkom bol jeden zo študentov školy, ktorého príslušníci polície pri zadržaní postrelili. Podľa spravodajského portálu RBK je strelcom 18-ročný Timur Bekmansurov. Proti útočníkovi začala polícia trestné stíhanie pre vraždu.

Podľa údajov ruského ministerstva zdravotníctva sa pri streľbe zranilo najmenej 24 ľudí a sedem z nich hospitalizovali. Stav jedného z hospitalizovaných je pritom kritický. Ranení však neutrpeli iba strelné poranenia, niektorí sa totiž zranili aj pri tom, keď v panike vyskakovali z okien, uvádza agentúra Interfax.

Pozostalým obetí vyjadril úprimnú sústrasť aj ruský prezident Vladimir Putin. Zároveň nariadil premiérovi Michailovi Mišustinovi, aby do Permu vyslal ministra školstva Valerija Faľkova i ministra zdravotníctva Michaila Muraška, ktorí tam majú organizovať pomoc pre zranených a pozostalých obetí, oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 01:07