Ženy, ktoré začali čoskoro menštruovať a naopak neskôr sa u nich dostavila menopauza, čelia vyššiemu riziku rakoviny prsníka, pretože boli dlhšie vystavené pôsobeniu hormónov estrogénu a progesterónu, ktoré vznikajú vo vaječníkoch. Viac ohrozené môžu byť aj ženy v prechode, ktoré užívajú hormonálnu substitúciu. Čo sa týka hormonálnej antikoncepcie, tá môže v niektorých prípadoch zvyšovať riziko rakoviny krčka maternice, ale existujú aj štúdie, ktoré dokazujú, že naopak znižuje pravdepodobnosť prepuknutia iných typov rakoviny, napríklad maternice, konečníka alebo vaječníkov.Pixabay
StoryEditor

Príklad pre zvyšok sveta? Francúzsko poskytne bezplatnú antikoncepciu pre všetky ženy do 25 rokov

TASR09.09.2021., 16:49h
Francúzsko umožní od budúceho roka bezplatný prístup k antikoncepcii pre všetky ženy do veku 25 rokov. Vo štvrtok to oznámil francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran, informovali agentúry Reuters a AP.
Lajkuj Brainee.sk na

„Zaznamenali sme pokles v súvislosti s užívaním antikoncepcie medzi mladými ženami z finančných dôvodov... Je neprípustné, aby ženy nemali možnosť chrániť sa a aby nemali prístup k antikoncepcii v prípade, že sa pre ňu rozhodnú, pretože je príliš drahá,” uviedol Véran.

Toto opatrenie bude okrem bezplatnej antikoncepcie zahŕňať aj bezplatné konzultácie u lekára v súvislosti s užívaním antikoncepcie. Opatrenie pritom vstúpi do platnosti 1. januára 2022.

Francúzsko aj doteraz umožňovalo bezplatný prístup k antikoncepcii, avšak iba pre ženy do veku 18 rokov. Agentúra Reuters pripomína, že opatrenie vláda prijala v čase, keď sa vláda prezidenta Emmanuela Macrona pripravuje na budúcoročnú volebnú kampaň.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:19