Twitter/ Leah McElrath
StoryEditor

VIDEO: Odvážne afganské ženy protestujú za rovnaké práva priamo pred ozbrojeným Talibanom

TASR04.09.2021., 08:45h
Malá skupina Afganiek protestovala za rovnaké práva pre ženy neďaleko prezidentského paláca v Kábule v piatok, informovala agentúra AP.
Lajkuj Brainee.sk na

Protest v Kábule bol druhou demonštráciou žien za posledný týždeň. Približne 20 žien s mikrofónmi sa zhromaždilo pred ozbrojenými talibmi, ktorí protest povolili.

 Požadovali aj právo na spravovaní krajiny

Demonštrantky požadovali prístup žien k vzdelaniu, právo vrátiť sa do zamestnania a podieľať sa na spravovaní krajiny. Na jednom z ich transparentov bolo napísané sloboda je naše moto. Sme naňho hrdé.

Jeden z talibanských ozbrojencov sa vybral do davu, podľa svedkov však bol nahnevaný na okoloidúcich, ktorí sa pristavili pri demonštrácii, pričom so samotnými protestujúcimi ženami problém nemal.

Militantné hnutie Taliban v priebehu posledného mesiaca ovládlo väčšinu Afganistanu, zatiaľ čo americké vojská sa po dvadsiatich rokoch vojny stiahli z krajiny. Taliban prisľúbil, že vytvorí umiernenejšiu vládu než keď bol naposledy pri moci v rokoch 1996-2001. Nová vláda má vzniknúť na inkluzívnom princípe, pripomína agentúra.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:17