Unsplash/Austris Augusts
StoryEditor

Ekologická katastrofa pri pobreží Sýrie. Stredozemným morom sa šíri obrovská ropná škvrna

TASR25.08.2021., 16:45h
Obrovská ropná škvrna pochádzajúca z elektrárne v jednej zo sýrskych ropných rafinérií sa v stredu začala šíriť v Stredozemnom mori pri pobreží tejto blízkovýchodnej krajiny. Informovala o tom sýrska agentúra SANA.
Lajkuj Brainee.sk na

Ropa sa dostala už k prístavnému mestu Džabla, ktoré sa nachádza 20 kilometrov severne od spomínanej rafinérie v meste Bánijás, informovala SANA s tým, že ministerstvo životného prostredia a samospráva pobrežnej provincie Lázikíja uviedli všetky príslušné úrady do stavu pohotovosti.

V skalnatých oblastiach pobrežia už prebiehajú čistiace práce, dodala SANA. Sýrska vláda v utorok informovala, že pracovníkom rafinérie sa podarilo únik pohonných látok z jednej z nádrží už dostať pod kontrolu. Satelitné zábery zverejnené spoločnosťou Planet Labs zachytávajú rozsiahlu, zrejme ropnú škvrnu, ktorá sa rozprestiera na ploche 25,5 kilometra štvorcových.

Na záberoch z rovnakej oblasti vyhotovených v pondelok nie je vidieť žiadnu škvrnu, čo naznačuje, že k úniku došlo až neskôr, uviedla agentúra AP. Podľa šéfa združenia zamestnancov v oblasti energetiky v miestnych odboroch Davúda Darviša ropa unikla cez praskliny v jednej z nádrží, v ktorej bolo 15.000 ton paliva.

​Vláda v Damasku ovláda dve rafinérie, väčšina ropných zdrojov v krajine sa však nachádza mimo vládnej kontroly. Sýria je tak závislá od dodávok paliva z Iránu, pripomína AP. Dodávateľský reťazec, ktorý zahŕňa Irán, Sýriu a Rusko, však v ostatných rokoch zasiahli americké sankcie.

V poslednom roku došlo vo vodách v oblasti Blízkeho východu k viacerým útokom na ropné tankery, ku ktorým sa však nikto neprihlásil. Sýrske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v máji Izrael z útokov na tankery smerujúce do Sýrie s tým, že židovský štát porušuje medzinárodné právo a bude za to potrestaný.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 10:25